Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ένα κορυφαίο υπαρξιακό έργο στη σκηνή του «Απόλλωνα»

Ένα κορυφαίο υπαρξιακό έργο στη σκηνή το...

Απόψε η πρώτη παράσταση του «Χορού του θανάτου» με τους Γιάννη Βόγλη, Όλγα Πολίτου και Δημήτρη Γεωργαλά

Ένα από τα κορυφαία έργα του παγκοσμίου δραματολογίου, «Ο Χορός του Θανάτου» του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (1849-1912) ανεβάζει από σήμερα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Γιάννη Βόγλη και με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Πατρινής καταγωγής ηθοποιούς Όλγα Πολίτου και Δημήτρη Γεωργαλά. Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη σκηνή του «Απόλλων» ο Γιάννης Βόγλης, «Ο Χορός του θανάτου» αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που δεν καταγράφει χαρακτήρες αλλά τις ανθρώπινες στιγμές το οποίο διαθέτει συνεχείς ανατροπές.

Η αγαπητή ηθοποιός Όλγα Πολίτου ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον αγαπημένο συνάδελφο της Γιάννη Βόγλη που της προσέφερε τόσο απλόχερα αυτό το σημαντικό ρόλο αλλά και παράλληλα την ευκαιρία να έρθει για 1η φορά να παίξει στο ΔΗΠΕΘΕ της γενέτειρας της, της Πάτρας.

Η κυρία Πολίτου που είναι μία ευγενής, φωτογενής και φινετσάτη γυναίκα έχει γεννηθεί στην Πάτρα, το πατρικό της σπίτι ήταν στη Δημητρίου Υψηλάντου 59 ενώ κατόπιν στην Αθήνα σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

«Κανένας ως τώρα από το θέατρο της Πάτρας δεν μου είχε κάνει πρόταση να παίξω εδώ έστω ένα μικρό ρόλο. Ερχόμενη τώρα για την παράσταση “Ο Χορός του θανάτου” μου ήρθαν στο μυαλό πολλές αναμνήσεις από την μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφό μου που δεν υπάρχουν πια.

Στην αρχή όταν μου πρότεινε το ρόλο της Αλίς ο Γιάννης Βόγλης τραντάχτηκα με την σκέψη και μόνο ότι το ρόλο αυτό τον είχε υποδυθεί η δασκάλα μου η Κατίνα Παξινού. Αλλά μία φράση του Γιάννη Βόγλη που μου είπε “Εσύ Όλγα είσαι δουλευταρού και θα δουλέψουμε πολύ και καλά μαζί” με έπεισε.

Η ηρωίδα μου η Αλίς θα έλεγα ότι είναι κάπως απροσδιόριστη ενώ και το έργο συνολικά είναι ένα εξαίσιο υπαρξιακό κείμενο που εκφράζει την αγωνία του Στρίντμπεργκ για το θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πολίτου η οποία έχει ξαναπαίξει Στρίντμπεργκ και συγκεκριμένα το έργο “Η πιο δυνατή” παλιότερα στο πλαίσιο του “Θεάτρου της Δευτέρας”.

Ο Γιάννης Βόγλης που έχει ξαναπαίξει το έργο «Ο Χορός του θανάτου» την περίοδο 2006-07 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στην Αθήνα με την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Μάνο Βακούση,  μιλώντας για τη συνεργασία του με την Όλγα Πολίτου υπογράμμισε ότι «η Όλγα έβγαλε μία άλλη διάσταση και πολύ βαθύτερα συναισθήματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο τους έχουν δουλέψει ξανά μαζί σε σήριαλ στην τηλεόραση, στη «Δίψα», στο «Μονοπάτι της αγάπης» και στο «Μοιραίο πάθος».

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου και με μία καλλιτεχνική διαδρομή δεκαοκτώ και πλέον χρόνων, ενσαρκώνει στην παράσταση τον Κουρτ, ξάδελφο της Αλίς και παιδικό φίλο του συζύγου της, του λοχαγού Έντγκαρ. Ο Γιάννης Βόγλης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Δημήτρη Γεωργαλά στην παράσταση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν για μένα μία αποκάλυψη».

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς θυμήθηκε ότι «όταν ήμουν μικρός ερχόμουν στο Δημοτικό θέατρο και ονειρευόμουν να ανέβω μία μέρα να παίξω κάτι, αυτό το δώρο μου το έκανε ο κ. Βόγλης. Νιώθω συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μου, σε αυτό το χώρο και ζω αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, να παίζω μαζί με δύο μεγάλους δασκάλους που με βοήθησαν και με περιέβαλαν με αγάπη, έμαθα πολλά από αυτούς. Είναι μία παράσταση ζεστή, ειλικρινής, αληθινή και πολύ ανθρώπινη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των συντελεστών είναι κι άλλοι Πατρινοί όπως ο συνθέτης Γιώργος Δίπλας που έχει γράψει τη μουσική, η Μάρω Γαλάνη που επιμελήθηκε την κίνηση και τη χορογραφία, ο Νίκος Σωτηρόπουλος που κάνει τους φωτισμούς, η Έλενα Αλεξανδράκη που ήταν βοηθός σκηνοθέτη και η ηθοποιός του «Ρεφενέ» Κατερίνα Λειβαδά η οποία συμμετέχει στην παράσταση σε μία σκηνή. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σκωτσέζος Κέννυ Μακ Λέλλαν όπως και στη «Χάιντι» ενώ η μετάφραση που χρησιμοποιήθηκε είναι του Μίνωα Βολανάκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Βόγλης για τον Γιώργο Δίπλα, «είναι η πρώτη φορά που είδα συνθέτη να δουλεύει την μουσική του από την αρχή των προβών και η μουσική που έγραψε να μην είναι διακοσμητική αλλά μέρος κυριολεκτικά της παράστασης».

Ο Γιώργος Δίπλας τόνισε με τη σειρά του ότι είναι η πρώτη φορά που το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας τον καλεί για να γράψει μουσική και πως ο κ. Βόγλης είναι ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής που βρίσκεται ουσιαστικά παρών στην πόλη της Πάτρας και όχι για να κάνει το βιογραφικό του.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Νίκος Μακρής ο οποίος ανέφερε ότι είναι σημαντικό στη δύσκολη αυτή συγκυρία να υπάρχουν ζωντανά τα ΔΗΠΕΘΕ και να παρουσιάζουν έργο.

Όσο για το τι θα γίνει με την σύμβαση του κ. Βόγλη ως καλλιτεχνικού διευθυντή που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ο κ. Μακρής είπε ότι θα περιμένουν τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και πως ευχή όλων είναι να παραμείνει ο κ. Βόγλης και η παράσταση που ξεκινά τώρα να έχει μία καλή πορεία.

Αναφορά στο μεταξύ έγινε από τον κ. Βόγλη στην καλή δουλειά της Σοφίας Μαυρίδη στις δημόσιες σχέσεις του θέατρου και της Τίνας Γιοβάνη στην οργάνωση της παραγωγής.

Η σημερινή 1η παράσταση θα δοθεί στις 21.15 και θα την παρακολουθήσουν κατά κύριο λόγο μέλη ευπαθών ομάδων. Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9/12 στις 21.15. Το έργο θα παίζεται Τετάρτη με Σάββατο στις 21.15 και την Κυριακή στις 20.00 ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ, 10 ευρώ τα ομαδικά και 5 ευρώ για τους ανέργους. Χορηγοί της παράστασης είναι η Λουξ και η Γέφυρα καθώς και η Σουηδική Πρεσβεία.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture