Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Εσωστρεφείς και με χαμηλή αυτοεκτίμηση οι εθισμένοι του διαδικτύου

 Εσωστρεφείς και με χαμηλή αυτοεκτίμηση ...

Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες

Τάση για απομόνωση και εσωστρέφεια εκδηλώνουν τα άτομα που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ξένες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν συννοσηρότητα σε ποσοστό 60% με υψηλές συχνότητες εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών.

Την τελευταία πενταετία αρκετές έρευνες συσχέτισαν την κατάθλιψη με τον εθισμό στο διαδίκτυο στον εφηβικό πληθυσμό , αναφέρει ο ψυχίατρος παίδων και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος σε ανακοίνωσή του στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας , το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Η Maressa Hecht Orzack, διευθύντρια του προγράμματος υπηρεσιών για τον εθισμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι συνήθως οι ασθενείς της κλινικής της έχουν ένα τουλάχιστον άλλο πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής» επισημαίνει ο κ Σιώμος.

Επικαλούμενος στοιχεία ξένων μελετών αναφέρει ότι το 54% όσων πληρούσαν τα κριτήρια για τον εθισμό στο διαδίκτυο είχαν ένα προηγούμενο (πριν τη χρήση του διαδικτύου) ιστορικό κατάθλιψης, ενώ άλλοι είχαν για χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με τον κ Σιώμο στη Ελλάδα στην κυρίως ομάδα των εθισμένων εφήβων που ανήκουν τα αγόρια, η κατάθλιψη αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόγνωσης του εθισμού.

«Με δεδομένο την ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στους εφηβικούς πληθυσμούς, οι ψυχίατροι παιδιών και εφήβων οφείλουν να εξετάζουν σε βάθος τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο και πως αυτή αλληλεπιδρά με ψυχικές διαταραχές, για την παροχή ποιοτικότερης και αποτελεσματικότερης φροντίδας υγείας» υπογραμμίζει ο κ Σιώμος.

Ωστόσο όταν όμως η χρήση των υπολογιστών γίνεται με ένα ξεκάθαρο στόχο μπορεί να βοηθήσει στην όξυνση ανάλογων γνωστικών δεξιοτήτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being