Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα – Πού θα υπάρχει παγετός-Τι λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθ. Αργυρίου για το επόμενο διάστημα

Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα – Πού θα υπάρχει...

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Θερμοκρασίες στο μηδέν, χιονοπτώσεις και κατά τόπους παγετό επιφυλάσσει ο καιρός που έντυσε στα λευκά την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Παρόλα αυτά, όπως ανακοίνωσε στη 01:40 τα ξημερώματα η «Νέα Οδός» υπάρχει πλήρης ύφεση των καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητόδρομους της Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα.

Οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι παντού διαθέσιμες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας έγιναν συνεχείς ρίψεις αλατιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός παγετού. Αναφορικά με την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, η «Νέα Οδός» έχει κινητοποιήσει στον:

ΠΑΘΕ (τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας): 85 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 15 φορτωτές αλατιού

Στον Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα): 22 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 5 φορτωτές αλατιού

Στην Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα): 26 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 9 φορτωτές αλατιού

Σφοδρή χιονόπτωση στην Ελεκίστρα

Ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -8 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Στα βορειοδυτικά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια.

Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 μηδέν έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια – παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.

Θερμοκρασία: από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα


Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ  το πώς έφθασε στην χώρα μας το κύμα κακοκαιρίας ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Την δική του επιστημονική εξήγηση για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει την χώρα, δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Ειδικότερα, όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το πώς έφθασε στην Ελλάδα:

«Μια διαρκής έξαρση των υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη επεκτάθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, προς τον αρκτικό κύκλο, με αποτέλεσμα την εισβολή ψυχρών και ξηρών πολικών αερίων μαζών αρκετά νότια και την ανάπτυξη ψυχρού μετώπου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων.» Όπως προσθέτει, «αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερης από τον εποχιακό μέσο όρο, στην περιοχή των Βαλκανίων, εκτιμάται ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν αρκετά νότια στη Μεσόγειο, έως και περίπου τις ακτές της Αφρικής.»

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η ορογραφία των Βαλκανίων (ασφαλώς και της Ελλάδας) έχει ως αποτέλεσμα, το προκαλούμενο βόρειο - βορειοανατολικό ρεύμα ψυχρού αέρα, να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο.»

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, «η άφιξη στη Μεσόγειο της ψυχρής αέριας μάζας, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, ακόμη και νότια.»

«Η ύφεση αυτή στη Μεσόγειο», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής, «ενδέχεται να προκαλέσει μετωπογένεση, με αποτέλεσμα ραγδαίες βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο,  στη θάλασσα Κυθήρων, στην Κρήτη, στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.»

Απαντώντας στην ερώτηση, για το εάν φετινό κύμα κακοκαιρίας, μπορεί να είναι ανάλογο με αυτό που έπληξε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2017, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Αναφορικά με το 2017, η κακοκαιρία ήταν αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της πολικής δίνης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αιφνίδια κάθοδο πολικών αερίων μαζών σε νοτιότερα (και στα δικά μας) γεωγραφικά πλάτη. Παρά το ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά, εν τούτοις, οι τρέχουσες παρατηρήσεις και καταγραφές που διαθέτουμε, υποδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να επαναληφθεί φέτος, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2017, δηλαδή θα έχουμε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις στη χώρα μας.»

Καταλήγοντας ο καθηγητής, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή, ερευνητικές ομάδες και μετεωρολογικοί φορείς παρακολουθούν την εξέλιξη της πολικής δίνης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις