Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε εμπρησμό οφείλονται οι περισσότερες φωτιές – Μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών από αμέλεια-Τι δείχνουν τα στοιχεία για Πάτρα και Αχαΐα

Σε εμπρησμό οφείλονται οι περισσότερες φ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τα συμβάντα που έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2016-στην Αχαΐα

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Ενόψει του κύματος καύσωνα που ξεκινά πιο έντονα σήμερα, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο η προσοχή των πολιτών για πρόκληση πυρκαγιάς ή για την έγκαιρη ειδοποίηση της πυροσβεστικής στην περίπτωση που δουν εστία, πρέπει να είναι τεταμένη.

Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών προκαλείται από εμπρησμό από αμέλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Υ. Αχαΐας  στο νομό από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τις 15 Ιουνίου εκδηλώθηκαν συνολικά  150, υπαίθριες πυρκαγιές (αγροτοδασικές γεωργικές, σε πρανή , οικοπεδικούς χώρους κλπ), οι οποίες σε αριθμό είναι αντίστοιχες σχεδόν των περσινών, ενω δεν πήραν μεγάλη έκταση λόγω της έγκαιρης επέμβασης της πυροσβεστικής, η οποία είχε τις περισσότερες φορές σύμμαχο τον καιρό (χαμηλές πχ θερμοκρασίες για την εποχή).Εξ αυτών οι 30 ήταν δασικές, ωστόσο ευτυχώς οι καμένες εκτάσεις είναι λίγες καθώς οι πυρκαγιές δεν εξαπλώθηκα

Πέρυσι κατά το πρώτο 4μηνο του 2016 σημειώθηκαν 110 αγροτοδασικά συμβάντα .

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής το ανακριτικό τμήμα συνέταξε το 2015 για συμβάντα της Πάτρας 300 δικογραφίες. Εξ αυτών το 85% σχετίζεται με εμπρησμό είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Οι φωτιές από πρόθεση ανέρχονται περίπου στο 50%  οι πυρκαγιές  από εμπρησμό από αμέλεια ανέρχονται στο 35% ενώ το 15% οφείλεται σε τυχαία ή φυσικά αίτια.

Για το 2016 μέχρι σήμερα το ανακριτικό για την Πάτρα έχει κάνει 105 δικογραφίες και μόνο το 15% από  αυτές οφείλεται σε τυχαία η φυσικά αίτια και οι υπόλοιπες σε εμπρησμό από πρόθεση και από αμέλεια, σχεδόν στον ίδιο ποσοστό, μισές- μισές.

Αχαΐα:Ακαθάριστο ακόμα το Δασύλλιο - Εκκρεμότητες και ... - Thebest.gr

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Διοικητής νομού Αχαΐας της Π.Υ. Νίκος Ρουμελιώτης ενόψει και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν αυτές τις μέρες και στην Αχαΐα χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή ενώ υπενθυμίζει ότι μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στο τέλος του Οκτωβρίου απαγορεύεται να προχωρούν σε καύσεις.

Τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλές φωτιές προκαλούνται από αμέλεια και είναι στο χέρι όλων μας να περιοριστούν.

Τι χρειάζεται να προσέχουμε

 

Η Υπηρεσία μας, στo πλαίσιo ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας ανήκει στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας από άποψης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών , υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων μας προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρο μας από μια καταστροφή, ιδιαίτερα λόγω αμέλειας . Στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της υψηλής  βλάστησης που υπάρχει αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως τέτοια περίοδο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες οι οποίοι  πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω :

Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα και η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο .

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

 

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο ή από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός η πλησίον των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος ή σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Καθαρίστε και αποψιλώστε τις ιδιοκτησίες σας από ξηρά χόρτα , σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο ο εμπρησμός από αμέλεια όσο και ο εμπρησμός από πρόθεση αποτελούν αξιόποινες πράξεις, οι οποίες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων που επισύρουν οι παραβάσεις των σχετικών άρθρων του Π.Κ. ,  η πρόκληση πυρκαγιάς σε δάση συνεπάγεται και την επιβολή άλλων κυρώσεων κατά περίπτωση (ενδεικτικά αναφέρονται η διακοπή οικονομικής ενίσχυσης προγράμματος Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. , η απαγόρευση βοσκής ζώων σε αναδασωτέα έκταση). Η άσκηση του ανακριτικού έργου στην τομέα ευθύνης  της Υπηρεσίας μας  διεξάγεται από τα κατά τόπους Ανακριτικά Γραφεία, ενώ στα σοβαρά περιστατικά εμπρησμού  ενεργοποιείται προς συνδρομή και  το  Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:


Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 (χωρίς χρέωση) και δώστε σαφείς πληροφορίες μιλώντας καθαρά και σταθερά για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά Αν έχετε τη δυνατότητα και σας ζητηθεί από τον τηλεφωνητή μπορείτε να δώσετε περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες όπως :

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς  και τυχόν ζωτικής σημασίας πόρους που απειλούνται.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Various/advices.csp

Αχαΐα:Ξεκίνησαν νωρίτερα οι πρώτες αγροτοδασικές ... - Thebest.gr

Πάτρα: Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στους κάδους ... - Thebest.gr

Πάτρα: Παίρνουν τα...μέτρα τους για τις πυρκαγιές στο ... - Thebest.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις