Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Κώστας Κατσουράνης: Η ιστορία του κορυφαίου Πατρινού ποδοσφαιριστή που κρέμασε χθες τα παπούτσια του

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Κώστας Κατσουράνης: Η ιστορία...

Δείτε φωτογραφίες από την πλούσια σε ομάδες και τίτλους καριέρα του

Από τα Ζαρουχλέικα της Πάτρας που μεγάλωσε και έριξε τα πρώτα του σουτ, στο προαύλιο του 47ου Δημοτικού σχολείου, μέχρι την Παναχαϊκή, το Euro 2004, την Εθνική Ελλάδας και τις διακρίσεις στο εξωτερικό, ο Κώστας Κατσουράνης που από χθες κρέμασε και επισήμως τα παπούτσια του, έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει το πατραϊκό ποδόσφαιρο, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει από την αρχή της καριέρας του.

Από τα πρώτα κιόλας βήματά του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην Παναχαϊκή, όλοι μιλούσαν για το μεγάλο ταλέντο που θα μας απασχολούσε όλους το επόμενα χρόνια.

Όπως ακριβώς και έγινε, με τον Κώστα Κατσουράνη να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης το 2004 με την Εθνική ομάδα των ανδρών, ενώ στην πλούσια από τίτλους καριέρα του, ξεχωρίσει επίσης το ότι αναδείχθηκε προδοσφαιριστής της χρονιάς από τον ΠΣΑΠ το 2005 σαν παίκτης της ΑΕΚ, το κύπελλο Πορτογαλίας με την Μπενφίκα το 2009, ενώ το 2010 πανηγύρισε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό.

Έχει ωστόσο έντονο χαρακτήρα, και αμφιλεγόμενη παρουσία στα αποδυτήρια των ομάδων του, με αποτέλεσμα πολλές φορές στο παρελθόν να προκληθούν δημοσιεύματα που του απέδιδαν "άποψη για όλα". Ωστόσο όλοι του αναγνώριζαν ότι όταν η ομάδα του είχε υποστεί κάποια βαριά ήττα, εκείνος έβγαινε πάντα μπροστά και δεν κρυβόταν στα αποδυτήρια, όπως  άλλοι συμπαίκτες του. Στην προσωπική του δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα. Με την επίσης πατρινή συζυγό του Έφη, ακόμη και στις διακοπές τους στην αγαπημένη τους Μύκονο, απεφευγαν τα φλας των φωτογράφων και τις κοσμικότητες.

Ας πάρουμε όμως μία γεύση από την πλούσια αθλητική του καριέρα:

Ο Κώστας Κατσουράνης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το Παναχαϊκό Σουλίου και στη συνέχεια στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας με τη Δόξα Χαλανδρίτσας στην Α΄ κατηγορία.

Σε ηλικία 17 χρονών πήγε στην Παναχαϊκή, με την οποία αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής την περίοδο 1996-97.

Την περίοδο 2002-03 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ κι ενώ στο τέλος του συμβολαίου του με την Παναχαϊκή, είχε διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως επιτυχία. Ακολούθησαν συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, οι οποίες επίσης δεν οδήγησαν πουθενά και τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών ετών.

Στους "κιτρινόμαυρους" ο Κατσουράνης έγινε αμέσως αναπόσπαστο τμήμα της ομάδας. Η περίοδος 2004-05 ήταν η πιο σημαντική στην καριέρα του στην ΑΕΚ καθώς με τα 12 τέρματα που σημείωσε, την οδήγησε σε μια σκληρή μάχη για τον τίτλο, τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση.

Την εποχή εκείνη η Βέρντερ Βρέμης εξέφρασε ισχυρό ενδιαφέρον για τον Έλληνα αμυντικό, αλλά ο Κατσουράνης μαζί με τον τότε πρόεδρο Ντέμη Νικολαΐδη αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά. Το 2005-06 οδήγησε την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση για το πρωτάθλημα και στην έξοδο στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Τελικά, το καλοκαίρι του 2007 αποχώρησε από την ΑΕΚ και ακολούθησε τον Φερνάντο Σάντος στην Μπενφίκα,έναντι αμοιβής 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, όπου και παρέμεινε τρία χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2009 επανήλθε στην Ελλάδα εντασσόμενος στο δυναμικό του Παναθηναϊκού, με τον οποίο στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το νταμπλ.

Στις 3 Οκτωβρίου 2012 λύθηκε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό και τον Ιανουάριο του 2013 συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, όπου παρέμεινε 1,5 χρόνο έχοντας συνολικά 48 συμμετοχές και 6 τέρματα στο πρωτάθλημα.

Την 1η Οκτωβρίου 2014 ανακοινώθηκε η απόκτησή του από την ινδική Πούνε Σίτι, όντας ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ασιατικής χώρας, έπειτα από τον Αλέξανδρο Τζόρβα.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τον Ατρόμητο Αθηνών, όπου υπέγραψε συμβόλαιο εξάμηνης διάρκειας, με την ολοκλήρωση του οποίου αποχώρησε από τον σύλλογο.

Για την Πάτρα και την οικογένειά του

"Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το προαύλιο του 47ου Δημοτικού Σχολείου στα Ζαρουχλέικα , όπου έπαιζα συνεχώς μπάλα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πρώτος μου εμψυχωτής ήταν ο πατέρας μου, ο οποπιος ήταν προπονητής και με κατεύθυνε  προς τα εκεί από την αρχή.

"Πουθενά δεν θα ήθελα να πάω, ούτε να βρεθώ ε κάοιον ονειρεμένο προορισμό. Έχοντας περάσει αρκετλα χρόνια της ζωής μου πια από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, το μόνο που θα επιθυμούσα είναι να αφιερώνω όλες τις ώρες της ημέρας στηξ γυναίκα μου και το παιδί μου"

Έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του στην Άντυ Μπακοπούλου και το trip

 

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Ο Κατσουράνης ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στον θρίαμβο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, συμμετέχοντας και στους έξι αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα.

Εν συνεχεία πήρε μέρος στους προκριματικούς του Μουντιάλ 2006, κατά τους οποίους σημείωσε το πρώτο του τέρμα, στον αγώνα εναντίον του Καζακστάν.

Έχει λάβει επίσης μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, στο Μουντιάλ του 2010 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, αγωνιζόμενος ως βασικός σε όλους τους αγώνες των τελικών φάσεων.

Υπήρξε μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, αγωνιζόμενος τρεις φορές.

Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έφτασε τις 100 συμμετοχές με τη "γαλανόλευκη" μετά τους Γιώργο Καραγκούνη, Θοδωρή Ζαγοράκη και Άγγελο Μπασινά, ενώ βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με 116

Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έφτα...

Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έφτασε τις 100 συμμετοχές με τη "γαλανόλευκη" μετά τους Γιώργο Καραγκούνη, Θοδωρή Ζαγοράκη και Άγγελο Μπασινά, ενώ βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με 116

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήρθε σε συμφωνία με την αυστραλιανή Χάιντελμπεργκ Γιουνάιτεντ για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τον αυστραλιανό σύλλογο, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Ο Κώστας Κατσουράνης έχει γεννηθεί στην Πάτρα και έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα Ανδρών στις 20 Αυγούστου 2003 στο Νόρκεπινγκ σε φιλικό αγώνα εναντίον της Σουηδίας (2-1) με προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ.

Προτού αναβαθμιστεί σε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ανδρών, ο Κατσουράνης είχε καταφέρει να παίξει με την Εθνική Ελπίδων σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2002 στην Ελβετία.

Εκεί τον παρακολούθησε ο Οτο Ρεχάγκελ, που δεν είχε συμπληρώσει ακόμη έναν χρόνο στον πάγκο των Ανδρών, και δεν άργησε να τον πάρει στην ομάδα του. Στη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 2004 στην Πορτογαλία, ο Κατσουράνης αγωνίστηκε και στους έξι αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και μάλιστα στους πέντε ως βασικός (εξαιρουμένης της πρεμιέρας με τους οικοδεσπότες Ιβηρες).

Παρών ήταν σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, δηλαδή το 2005 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, το 2008 στην Αυστρία, το 2010 στη Ν. Αφρική, το 2012 στην Πολωνία και το 2014 στην Βραζιλία.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως στην καριέρα του έπαιξε με την Μπενφίκα από το 2006 έως το 2009.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports