Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανδοχείο μεταναστών το "Εργοστάσιο Τέχνης" - Τα απομεινάρια ενός θεάτρου - Πλιάτσικο, σκουριά και εγκατάλειψη - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Πανδοχείο μεταναστών το "Εργοστάσιο...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Οποιος θέλει μπαίνει, βγαίνει, διαμένει και αν θέλει παίρνει και κάτι για το σπίτι!

Οποιος θέλει μπαίνει, βγαίνει, διαμένει και αν θέλει παίρνει και κάτι για το σπίτι! Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση του "Εργοστασίου Τέχνης" της Ακτής Δυμαίων. Του άλλοτε στολιδιού της Πάτρας.

Ενα έργο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ το 2006 (δεν υπερέβη τις 100 μέρες αν δεν κάνουμε λάθος) και αποτέλεσε μία λύση ανάγκης αλλά και συνάμα ένα μοντέρνο «μεταβιομηχανικό» κτίριο στα πρότυπα λυόμενων κατασκευών του εξωτερικού, σήμερα μόνο θλίψη προκαλεί σε όποιον σταθεί και το κοιτάξει για 1 λεπτό.

Δείτε πανοραμικές απεικονίσεις απο τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Στις τρισδιάστατες εικόνες μπορείτε να περιηγηθείτε κάνοντας drag στο παράθυρο που θα ανοίξει και επίσης zoom in και zoom out.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Φύλακα ώστε να πάρουμε άδεια για να μπούμε στον κυρίως χώρο δεν βρήκαμε. Αυτό που διαπιστώσαμε με ένα ρεπορτάζ 30 λεπτών στον περιβάλλοντα χώρο αλλα και στο εσωτερικό του εργοστασίου τέχνης ήταν ένα λεηλατημένο θέατρο, με ένα μεγάλο μέρος της σκηνής ξηλωμένη, σκόρπια αλληλογραφία μαζί με ένα αρχείο του 2006, σπασμένους νιπτήρες, εισροή υδάτων από τα πλαϊνά του κτηρίου - ευτυχώς όχι στην κύρια αίθουσα ενώ η κεντρική είσοδος χρησιμοποιείται ως αποθήκη κινητού εξοπλισμού της Πολιτιστικής του Δήμου Πατρών που κινδυνεύει να γίνει καυσόξυλα. Στο πίσω μέρος της μεταλικής εγκατάστασης το πλιάτσικο "βγάζει μάτι". Ο φράχτης έχει παραβιαστεί και πανάκριβα μηχανήματα εξαερισμού και κλιματισμού έχουν αφαιρεθεί. Πίνακες τριφασικού ρεύματος έχουν ξηλωθεί και σωλήνες κεντρικής θέρμανσης επίσης έχουν αφαιρεθεί.

Μια μοντέρνα λυόμενη μεταλλική κατασκευή που λειτούργησε ως θέατρο και πολυχώρος από τον Απρίλιο του 2006 και για δύο ακόμη χρόνια κατάντησε "φάντασμα" και προς το παρόν η μόνη χρησιμότητά του είναι ότι φιλοξενεί μετανάστες που βρίσκουν πρόχειρο καταφύγιο από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά στο νέο λιμάνι της Πάτρας και είναι ευδιάκριτο από τους τουρίστες. Τι πρωτοαντικρίσαμε; Την κεντρική πόρτα του προκατασκευασμένου θεάτρου παραβιασμένη! Ανοικτά παράθυρα στον πίσω χώρο και στο εσωτερικό ευδιάκριτα τα ίχνη των μεταναστών ή άλλων άστεγων της πόλης που έχουν βρεί εκεί καταφύγιο.

Δείτε στην παρακάτω φωτό εσωτερικό χώρο - καμαρίνι. Σπασμένες γυψοσανίδες, ενώ κανείς διακρίνει και τα υπάρχοντα όσων έχουν βρει πρόχειρο καταφύγιο στον χώρο, πηδώντας απο τα ανοιχτά παράθυρα.

Και μπορεί να δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί το λυόμενο θέατρο εν όψει Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006, ωστόσο η Πάτρα δεν διαθέτει δικό της θέατρο για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις! Της δυναμικής τουλάχιστον που θα μπορούσε να εξασφαλίζει το "Εργοστάσιο Τέχνης".

Η Πάτρα αυτή τη στιγμή διαθέτει ουσιαστικά μόνο το Δημοτικό θέατρο Απόλλων και το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Να θυμίσουμε πως στην διάρκεια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" το 2006, είχε εμφανιστεί live στο λυόμενο νέο θέατρο η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια από τον Καναδά Κίρι τε Κανάουα στα τέλη Απριλίου (του 2006) αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, είχε φιλοξενηθεί η έκθεση για τον λεονάρντο Ντα Βίντσι. Είχε επίσης φιλοξενηθεί γιορτή γευσιγνωσίας από πρεσβείες ξένων χωρών, αργότερα η παράσταση «Η Κατσαρίδα» ενώ στα επόμενα δύο χρόνια στο συγκεκριμένο θέατρο με την μεγάλη σκηνή και την επικλινή κατασκευή των καθισμάτων είχε μιλήσει και ο τέως Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής σε πολιτική εκδήλωση της ΝΔ.

Είχε ακόμα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2007 και μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική βραδιά με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα με τίτλο "Όνειρα" σε σκηνοθεσία Γ. Αναγνωστόπουλου, στην οποία είχε το διοργανωτικό πρόσταγμα η ομάδα Επί Σκηνής.

Σίγουρα η τωρινή κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει και ο Δήμος Πατρέων (εξάλλου οι συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου λαμβάνουν χώρα ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Λαδόπουλου όπου στεγάζεται και η Κοινωφελής επιχείρηση Καρναβάλι – Τέχνες εκτός του λογιστηρίου και το Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων) να αναλάβει καίριες και άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις