Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιάννης Δημαράς εφ΄όλης της ύλης στο thebest.gr: "Δεν υπέκυψα στο παλιό πολιτικό σύστημα και στον λαϊκισμό" - Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί!

Γιάννης Δημαράς εφ΄όλης της ύλης στο the...

Ο Δήμαρχος της Πάτρας απαντά σε όσους τον επικρίνουν, μιλάει για το "διαζύγιο" με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ρήξη στη δημοτική του ομάδα, για τις δημοσκοπήσεις, για τις υποθέσεις που έστειλε στον Εισαγγελέα

Ο Γιάννης Δημαράς μια μέρα πριν υποδεχθεί στην Πάτρα τους συνοδοιπόρους του στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Αυτοδιοίκησης, με την πρωτοβουλία των"5", Γιώργο Καμίνη,  Γιάννη Μπουτάρη, Φίλιππο Φίλιο και Πάνο Σκοτινιώτη, μιλάει στο thebest.gr εφ΄όλης της ύλης.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας απαντά με σε όσους τον επικρίνουν, μιλάει για το "διαζύγιο" με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ρήξη στη Δημοτική του ομάδα, για τις δημοσκοπήσεις, για τις υποθέσεις που έστειλε στον Εισαγγελέα για την καθημερινότητα  και φυσικά για το κίνημα των "5" και τους στόχους του την επόμενη μέρα.

Σε πολλά σημεία δε ειναι ιδιαίτερα καυστικός.

1. Kύριε Δημαρά, οι επικριτές σας ισχυρίζονται ότι το έργο σας στον Δήμο της Πάτρας είναι μηδαμινό. Ένας πολίτης θα ρωτούσε, γιατί μπορέσατε να κάνετε τόσο μεγάλο και εμφανές έργο στο λιμάνι και όχι στην πόλη;

Γιατί στο λιμάνι έμεινα οκτώ χρόνια και στο Δήμο είμαι μόνο τρία. Γιατί πρώτα γίνονται οι μελέτες και έπειτα τα έργα.

Τα πρώτα χρόνια και στο λιμάνι δεν έκανα έργα αλλά νοικοκύρεψα τον φορέα που διοικούσα και απόκτησα τους πόρους και τις αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση των έργων.

Την ίδια τακτική ακολουθώ και στο Δήμο. Πρώτα αντιμετωπίστηκαν τα μύρια προβλήματα που ήλθαν στην επιφάνεια με τη συγχώνευση των πέντε Δήμων και των τριάντα τριών Νομικών τους Προσώπων. Στη συνέχεια ανασυγκροτήσαμε τις υπηρεσίες και αναδείξαμε το προσωπικό που καταφέρνει να λειτουργεί το Δήμο με τριπλάσια έκταση αλλά με μόνο το 20 % των πόρων και με 500 υπαλλήλους λιγότερους, από ό,τι στο παρελθόν. Παρά την δραστική μείωση των κρατικών πόρων ξεπληρώσαμε ήδη όλα τα χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που χρώσταγε ο Δήμος από χρόνια σε χιλιάδες Πατρινούς. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ λειτουργούν πλέον με ενεργητικό που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε κοινοτικούς πόρους, να δρομολογήσουμε και να υλοποιούμε σημαντικά έργα που οι δημότες ανέμεναν επί δεκαετίες.

Η διάνοιξη της Κανακάρη ήδη κατασκευάζεται και μετά την ολοκλήρωσή της θα δύναται να πεζοδρομηθεί το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου.

Η μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ήδη συντάσσεται. Η ανάπλαση ιστορικών συνοικιών, όπως της Γούβας, του Βλατερού κ.λ.π αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

8.000 δημότες μεταφέρονται καθημερινά με τον Προαστιακό προς τη βόρεια πλευρά της πόλης και η μελέτη για τη μεταφορά και προς τη νότια πλευρά έχει παραδοθεί εδώ και τρεις μήνες στον Ο.Σ.Ε. με την ουσιαστική συνδρομή των μηχανικών του Δήμου.

Καστελόκαμπος, Ρίο, Άγιος Βασίλειος, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Ροίτικα κ.λ.π αποκτούν αποχέτευση και συντάσσονται μελέτες για τις περιοχές που στερούνται. Οκτώ περιφερειακές πλατείες ολοκληρώνονται.

Δύο δημοτικά σχολεία και το κτίριο για τα παιδιά με νοητική υστέρηση ήδη κατασκευάζονται. Δημοπρατήθηκε ήδη η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και εντός του έτους αρχίζει η κατασκευή του. Αναπτύχθηκε ένα σημαντικό δίκτυο αλληλεγγύης στην πόλη με τον τετραπλασιασμό των ωφελούμενων της τράπεζας τροφίμων, τα καθημερινά συσσίτια για τους απόρους, τις κοινωνικές ιματιοθήκες, το κοινωνικό φαρμακείο, ιατρείο, φροντιστήριο κλ.π. Δεν νομίζω ότι το έργο είναι μηδαμινό γιατί εμείς σεβόμενοι τα χρήματα του πολίτη επιλέξαμε τη μηδαμινή προβολή του.

2. Απωλέσατε πολύ γρήγορα την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο μετά από ένα βαθύ ρήγμα που δημιουργήθηκε στην δημοτική σας ομάδα. Τι έφταιξε; Και πόσα αλυσιδωτά προβλήματα προκάλεσε αυτή η απώλεια;

Κάποιοι δυστυχώς ήλθαν στην παράταξή μας όχι για να υπηρετήσουν την Πάτρα αλλά να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους. Θεώρησαν δε ότι με εκβιασμούς και απειλές θα καθιστούσαν υποχείριό αυτόν που επέλεξαν οι Πατρινοί για Δήμαρχό τους. Η μετέπειτα στάση τους, όπου καταψήφιζαν συστηματικά όλες τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, ακόμα και αυτές που ψήφιζε και η αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε ότι ήσαν διαφορετικοί από εμάς. Η απώλεια της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο φυσικά προκάλεσε εμπόδια και καθυστερήσεις στην εκτέλεση του δημοτικού έργου.

3. Μετανιώσατε για την ρήξη; Θα κάνατε τις ίδιες επιλογές αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω;

Για να λειτουργήσει η οποιαδήποτε ομάδα πρέπει να υπάρχουν κανόνες δεσμευτικοί για όλα τα μέλη της. Δεν μπορεί να ισχύουν για το Δήμαρχο που τον ψήφισαν 32.000 Πατρινοί και όχι για κάποιους Δημοτικούς Σύμβουλους που πήραν λίγες εκατοντάδες ψήφων. Σε αυτόν τον κανόνα δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει παρέκκλιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι για ορισμένους από τους διαγραφέντες δεν θα έπρεπε να έχω προλάβει τον τρόπο που εκφράστηκε η διαφωνία τους.

4. Στις προηγούμενες εκλογές είχατε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια απέσυρε την στήριξη ασκώντας σας δριμεία κριτική. Γιατί τα σπάσατε;

Προφανώς γιατί αν έκανα ό,τι μου ζητούσαν θα τιμωρούσα τους πολίτες και όχι την Κυβέρνηση ή την Τρόϊκα.

Αν έκλεινα επ’ αόριστον το Δήμο θα ταλαιπωρούσα την Κυβέρνηση ή τον δημότη; Αν έκλεινα την Ξερόλακκα και τα σκουπίδια έμεναν επί μήνες στους δρόμους η Μέρκελ θα υπέφερε;

5. Από την εμπειρία σας εκτιμάτε ότι οι πολίτες θέλουν να ακούνε την αλήθεια ή μεγάλες υποσχέσεις;

Το τελευταίο που θέλουν σήμερα οι πολίτες είναι να τους κοροϊδεύεις με τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα.

6. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει ανεπίσημα μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν σας φέρνουν σε ιδιαίτερα προνομοιακή θέση. Σας ανησυχεί αυτό;

Από την αρχή της θητείας μου επιδίωξα να πράττω το σωστό, αυτό που ήταν υπέρ του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό δεν υποκύψαμε στις απειλές και στους προπηλακισμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν προτείναμε θέσεις για το Σταθμό Μεταφόρτωσης που αντιμετωπίζει το κλείσιμο της Ξερόλακκας με το μικρότερο κόστος για τους Πατρινούς. Γι’ αυτό προσπάθησα να πάψει το ρουσφέτι στο Δήμο και να ισχύουν χωρίς καμία εξαίρεση οι νόμοι. Γι’ αυτό δεν υπέκυψα στους εκβιασμούς ορισμένων «δημοσιογράφων» που καθημερινά με «στολίζουν» επειδή δεν πήραν ό,τι μου ζήτησαν. Δεν υπέκυψα με λίγα λόγια στο παλιό πολιτικό σύστημα και στον λαϊκισμό. Θέλω να παραμείνω Δήμαρχος μόνο αν πιστεύουν οι Πατρινοί ότι υπό τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζω τα προβλήματά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

7. Πώς σχολιάζετε την πανσπερμία προθέσεων για την διεκδίκηση του Δήμου; Ακούμε πολλά πρόσωπα, πολλές υποψηφιότητες….

Η παντελής άγνοια των δυσκολιών κάνει φαίνεται πολλούς τολμηρούς.

Εγώ πάντως εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και επαναλαμβάνω για μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα τις Πάτρας.

8. Στείλατε στον Εισαγγελέα υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και ζητήσατε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο ακόμη και για υποθέσεις που αφορούσαν στενούς σας συνεργάτες τους οποίους ο ίδιος επιλέξατε. Σκεφτήκατε το πολιτικό κόστος;

Αυτή είναι στάση ζωής που επαναλαμβάνεται από οποιαδήποτε θέση κατέχω. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα το πολιτικό ή το προσωπικό κόστος όταν αντιμετώπισα υποθέσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Όσοι με γνωρίζουν από παλιά γνωρίζουν και το κόστος που πλήρωσα ως συνδικαλιστής της ΜΟΜΑ, ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ως δημόσιος λειτουργός.

9. Ποιο πρόβλημα της καθημερινότητας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων σας;

Παραμένει η καθαριότητα γιατί με πολύ λιγότερο προσωπικό προσπαθούμε να επέμβουμε στην τριπλάσια έκταση που έχει η σημερινή Πάτρα, χωρίς εργολάβους και με πολύ λιγότερα χρήματα

10. Πάμε στην καθημερινότητα: Καθαριότητα, Εικόνα πόλης και Κυκλοφοριακό. Είστε ικανοποιημένος;

Δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος, παρότι έγιναν και βήματα προόδου. Δεν θα πετύχουμε όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αν δεν συνεισφέρουν στην προσπάθεια και οι ίδιοι οι πολίτες. Η πρωτοφανής, για ευρωπαϊκή πόλη, κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία αλλά και την εικόνα της πόλης.

11. Κρατάτε ήπιους τόνους ακόμη και όταν προκαλείστε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο με το οποίο πολιτεύεται κανείς στα τοπικά πράγματα;

Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση όταν γίνεται μόνο με «κοσμητικά» επίθετα κατά Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε της πόλης αλλά ούτε αυτών που τα εκτοξεύουν. Ευελπιστώ να αλλάξει αυτό το μοντέλο πολιτικής που σηματοδοτεί μόνο την παρακμή.

12. Η συγκρότηση ψηφοδελτίων λένε πως είναι μεγάλος βραχνάς για τους υποψηφίους. Έχετε προχωρήσει σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ψηφοδελτίου και τι επιδιώκετε σε επίπεδο διεύρυνσης;

Από την αρχή της θητείας μου, εκτιμώντας το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων της πόλης, επιδίωξα τη συμμετοχή στη κοινή προσπάθεια και προσώπων που δεν ανήκαν στην παράταξή μας. Αυτό έγινε στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπου το επέτρεπε ο νόμος. Σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν επιβάλλουν τη συνένωση των δυνάμεων που έχουν κοινές αντιλήψεις και αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πόλη, που έχει ανάγκη από εργάτες και όχι από μαθητευόμενους σωτήρες.

13. Ποιο είναι το πιο αρνητικό και το πιο θετικό σχόλιο που έχετε ακούσει στη διάρκεια της θητείας σας;

Αρνητικό σχόλιο θεωρώ είναι το ότι κάποιοι λένε ότι είμαι ανεπαρκής γιατί δεν έκανα στα τρία χρόνια της θητείας μου αυτό που δεν έγινε στις πορηγούμενες δεκαετίες των παχιών αγελάδων. Θετικό είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαι έντιμος και εργατικός.

14 Τι είναι αυτό που υπόσχεστε στους πολίτες για την επόμενη μέρα εφόσον επανεκλεγείτε; Γιατί να σας επιλέξουν;

Για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες οι δημότες πρέπει να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα του Δήμου, που με θάρρος και πολιτικό κόστος αρχίσαμε. Για να καλυτερεύσει η λειτουργία της πόλης πρέπει να υλοποιηθούν ο σχεδιασμός και οι μελέτες που συντάσσουμε για να εξασφαλιστούν κοινοτικοί πόροι, που θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους. Παρότι παραλάβαμε ένα τελείως ανέτοιμο Δήμο στο τέλειωμα του ΕΣΠΑ, δείξαμε ότι μπορούμε και τα καταφέρνουμε, να εξασφαλίσουμε πόρους και να δρομολογήσουμε έργα που οι Πατρινοί ανέμεναν από δεκαετίες.

15. Τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να έχετε κάνει και δεν κάνατε;

Θα έπρεπε να έχω μεγαλύτερη επαφή με τους τοπικούς συμβούλους αλλά και με τους συλλόγους. Αυτή ήταν μεγάλη παράλειψή μου για την οποία και ζητώ τη συγνώμη τους. Δεν προέκυψε από αλαζονεία ή αδιαφορία, αλλά από την ανάγκη της δικής μου συμμετοχής στην εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κεντρικός Δήμος και αφορούσαν όλους τους δημότες. Αν συνεχίσω να είμαι Δήμαρχος δεσμεύομαι να το επανορθώσω.

16. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

Ο λαϊκισμός που επικράτησε, όχι με δική μας ευθύνη, αλλά και το γεγονός ότι όποια ομάδα δημοτών ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να επιβάλει τη θέση της, ακόμα και όταν αυτή έβλαπτε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των δημοτών. Με έχει έντονα προβληματίσει το γεγονός ότι για επτά φορές εμποδίστηκε βίαια το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και αυτό δεν στιγματίστηκε από καμία παράταξη της αντιπολίτευσης, λες και η υπεράσπιση των θεσμών της Δημοκρατίας είναι ευθύνη και καθήκον μόνο της Δημοτικής Αρχής.

17. Αύριο υποδέχεστε στην Πάτρα τους δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων με τους οποίους συγκροτείτε το Κίνημα των 5. Τι καινούργιο υπόσχεται αυτό για την αυτοδιοίκηση και γιατί θα πρέπει να αφορά τον μέσο πολίτη;

Με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων από το 2007 και της Αθήνας και του Βόλου από το 2011 έχουμε αρχίσει τη προσπάθεια για ριζική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην είναι απολύτως εξαρτημένη από την Κεντρική Διοίκηση, όπως είναι σήμερα. Έχουμε κοινή αντίληψη σε αρκετά θέματα και προσπαθούμε να διατυπώσουμε μια επεξεργασμένη πρόταση που όταν θα ολοκληρωθεί θα τη θέσουμε στην κρίση και των άλλων δημάρχων. Στην Ευρώπη οι συνθήκες είναι καλύτερες για τον μέσο πολίτη γιατί στις πόλεις κουμάντο κάνουν οι Δήμαρχοι και όχι ο Υπουργοί.

18. Οι 5 πόλεις έχουν κοινά προβλήματα` Τι λένε οι κοινές σας εμπειρίες;

Ως οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και είναι πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για το πώς ο καθένας μας τα αντιμετωπίζει.

19. Πιστεύετε στην οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων; Δηλαδή στο μοντέλο που λέει τέλος στην κρατική επιχορήγηση και στην επιβολή τοπικών φόρων;

Πιστεύω ότι μόνο αυτή θα δώσει περιεχόμενο στον όρο Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κεντρικό Κράτος θα συνεχίσει να θέτει φόρους και χαράτσια και σε αυτά θα προστεθούν και τα αντίστοιχα των Δήμων. Το 2010 ο Δήμος της Πάτρας με έκταση 109 τετραγωνικά χιλιόμετρα διέθετε 17 εκ.ευρώ για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων. Το 2013 η Πάτρα έχει τριπλάσια έκταση 334 τετ. χιλ. και ο Δήμος μόνο 1 εκ. ευρώ, χωρίς τη θεσμική δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ακόμα και αν οι δημότες επιθυμούσαν να επιβαρυνθούν το κόστος.

20. Δήμαρχος σε εποχή κρίσης….Eυχή ή κατάρα;

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος μόνο τη μέρα της εκλογής του θα χαρεί…

Από εκεί και πέρα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ρεαλιστικές προτάσεις και πολλή δουλειά για να βγει η πόλη από την κρίση.

Δεν θα το έλεγα ούτε ευχή, ούτε κατάρα. Θα το έλεγα μεγάλη πρόκληση.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις