Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Έλενα Κουντουρά: Προχωρώντας στον τουρισ...

Έλενα Κουντουρά: Προχωρώντας στον τουρισμό με προτεραιότητα την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα

Όσα είπε στο Travel Wast Forum

TRAVEL WEST FORUM
/

Στο Travel West Forum ήταν ομιλήτρια η Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής και πρώην υπ. Τουρισμού.

Μεταξύ άλλων η κα Κουντουρά τόνισε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός είναι αναγκαία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας έως το 2030, γεωπολιτικές, ενεργειακές, κλιματικές αλλά και με προτεραιότητα την τριπλή περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.

Όπως ανέφερε, «όταν ενώνουμε δυνάμεις όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ειδικά στον τουρισμό που φέρνει άμεσα νέα έσοδα, αλλά συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς και δημιουργικούς κλάδους, όπως είναι ο πολιτισμός, οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή, κατασκευές, το λιανικό εμπόριο. Ως υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2015 2019 με την Ομάδα μου σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε στενή συνεργασία με τις περιφέρειες αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, τη στρατηγική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα, με αυτή τη στρατηγική πετύχαμε μόλις σε 4 χρόνια ιστορικές επιδόσεις ρεκόρ με 40% αύξηση των αφίξεων και των εσόδων για τη χώρα και με αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον τουρισμό.

Συγχρόνως, με τον εμβληματικό νόμο 4582 του 2018 βάλαμε τις βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού. Από το 2020 όμως και μέχρι σήμερα η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν επηρεάσει την Ευρώπη και τη χώρα μας. Ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων έχω παρέμβει ουσιαστικά στην Κομισιόν για τη γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού του κλάδου, που μαζί με τις μεταφορές δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα. Είμαι συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου πρωταγωνιστήσαμε για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών από την αρχή της πανδημίας, αλλά και για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Ζητήσαμε να υποστηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Την επόμενη μέρα πάγια θέση μου που έχω διεκδικήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές μου παρέμβασης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα και να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και τραπεζικό δανεισμό που είναι σήμερα ελάχιστη λόγω αυστηρών κριτηρίω. Εκτός από μέτρα φοροελάφρυνσης στην επιχειρηματικότητα ζητήσαμε και γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη μετάβαση των μικρομεσαίων των επαγγελματιών και εργαζομένων στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Με πρωτοβουλία μου η Επιτροπή TRAN κατάρτισε την έκθεση ψήφισμα για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και είμαι πολύ περήφανη που η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030.

Έχει ως κορμό την πετυχημένη τουριστική πολιτική που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα την περίοδο 2015 2019. Διεκδίκησα και πέτυχα σε αυτή τη στρατηγική να ζητήσουμε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τη δημιουργία όχι μόνο εθνικών αλλά και περιφερειακών σχεδίων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή κάθε περιφέρεια να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει πόρους ώστε να αναπτύξει το δικό της στρατηγικό της σχέδιο με στόχο τη βιωσιμότητα kαι την ανθεκτικότητα που είναι εξίσου σημαντική λόγω της κλιματικής κρίσης. Μία από τις βασικές προκλήσεις στην τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι οι υποδομές πρέπει να αναπτύξουμε τη διασυνδεσιμότητα και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση για να αποκτήσουμε σύγχρονες ανθεκτικές βιώσιμες υποδομές που θα είναι πρωτίστως ασφαλείς. Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι αναγκαία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας έως το 2030, γεωπολιτικές, ενεργειακές, κλιματικές αλλά και με προτεραιότητα την τριπλή περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα».

Όπως επεσήμανε η κα Κουντουρά, «η Δυτική Ελλάδα έχει απίστευτες ομορφιές παγκόσμιας εμβέλειας, πολιτιστικά μνημεία, σύγχρονο πολιτισμό, γαστρονομία και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες στη φύση, στις πόλεις και αυθεντικά χωριά που μπορεί πραγματικά να προσφέρει όλο το χρόνο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες με φιλόδοξες πολιτικές και συνεργασία, αλλά και ισχυρή χρηματοδότηση να μπορούμε να προχωρήσουμε νέα έργα υποδομών, έργα μεταφορικής διασύνδεσης και αναπτυξιακές δράσεις στον τουρισμό έως το 2030, που θα βάλουν τη Δυτική Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στον τουριστικό χάρτη στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr