Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισραήλ: Απόφαση για απάντηση στο Ιράν αλλά διαφωνία ως προς την κλίμακα και τον χρόνο

φωτο glomex.com

φωτο glomex.com

O Γκάλαντ πρότεινε στις ΗΠΑ δημιουργία στρατηγικής συμμαχίας κατά του Ιράν

Σε διαφωνία φαίνεται οδηγληθηκε η συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ το οποίο αποφάσισε ότι θα απαντήσει  στην επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντία στη χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά υπήρξε σαφής διαφωνία ως προς την κλίμακα της αντεπίθεσης αλλά και ως προς το timing που θα ξεκινήσει.

 Οι υπουργοί, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ανέστειλαν τις συζητήσεις προς το παρόν, αν και άμεσα θα συγκληθεί ξανά το συμβούλιο για νέο γύρο συζητήσεων.

 Πάντως όπως γίνεται γνωστό, την ώρα που ο Νετανιάχου δέχεται τις πιέσεις των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αντεπίθεση, δύο άλλα μέλη, ο Benny Gantz και ο Gadi Eisenkot από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας πρότειναν το Ισραήλ να χτυπούσε ακόμα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση της Τεχεράνης, με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον επικεφαλής του IDF Herzi Halevi να προβάλουν σθεναρές αντιστάσεις, τονίζοντας  ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες. 

 Το Ισραήλ προσπαθεί να εξασφαλίσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Γάζα
 Στη συνέχεια όταν έγινε αντιληπτό ότι ο αντίκτυπος της επίθεσης της Τεχεράνης θα ήταν περιορισμένος η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Η θέση του Πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου όσον αφορά την απάντηση του Τελ Αβίβ δεν έχει διευκρινιστεί.

 Οι Αμερικανοί αν και έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση για αυτοσυγκράτηση κι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στα αντίποινα σε βάρος του Ιράν στις κατ'ιδίαν συζητήσεις του με ισραηλινούς αξιωματούχους δεν έχουν βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές για τη μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή.  Παρά μόνο έχουν ζητήσει να ενημερωθούν εκ των προτέρων.

 Σύμφωνα με το Κανάλι 12 το Ισραήλ φέρεται να προσπαθεί να εξακριβώσει εάν δείχνοντας αυτοσυγκράτηση, μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Γάζα. 

 O Γκάλαντ πρότεινε στις ΗΠΑ δημιουργία στρατηγικής συμμαχίας κατά του Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ μίλησε αμέσως μετά  με τον Αμερικανό ομόλογό του υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των αμυντικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους κατά της επίθεσης του Ιράνκατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Ειδικότερα, ο Γκάλαντ ευχαρίστησε τον Όστιν για την «απαράμιλλη συνεργασία και τον συντονισμό» των ΗΠΑ και τόνισε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός και μια στρατηγική συμμαχία για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά το Ιράν».

 Ο Γκάλαντ αναφέρθηκε επίσης στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Το Ισραήλ κέρδισε σε αυτόν τον γύρο το Ιράν

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Ισραήλ κέρδισε αυτόν τον τελευταίο γύρο εναντίον του Ιράν.

 «Το Ισραήλ βγήκε πραγματικά πολύ μπροστά σε αυτή την αναμέτρηση. Εξουδετέρωσε την ηγεσία του IRGC, το Ιράν προσπάθησε να απαντήσει και το Ισραήλ έδειξε ξεκάθαρα τη στρατιωτική του υπεροχή, νικώντας αυτή την επίθεση, σε συντονισμό με τους εταίρους του», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι η Χαμάς ήλπιζε ότι η επίθεση του Ιράν θα προωθούσε τον στόχο που έχει από τις 7 Οκτωβρίου να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. «Θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε ο αξιωματούχος.

 «Έχουμε διαφωνίες με το Ισραήλ σε μια σειρά από πράγματα, μεταξύ των οποίων ιδίως για τη Γάζα. Αυτά είναι πράγματα που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, αλλά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι του Ιράν, η δέσμευση είναι πραγματικά ακλόνητη», πρόσθεσε

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις