Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πατρινό Καρναβάλι: «Στροφή» στα πιο «αρτ...

Πατρινό Καρναβάλι: «Στροφή» στα πιο «αρτίστικα» και μικρά γκρουπ- Τι λένε καρναβαλιστές στο thebest

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έως και τριψήφιο το κόστος στις στολές

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Τα πιο δημιουργικά και μικρά γκρουπ φαίνεται ότι προτιμούν πλέον όσοι θέλουν να ζήσουν το Πατρινό Καρναβάλι

Το ενδιαφέρον μάλιστα δεν έρχεται μόνο από άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

Και μπορεί τα αρτίστικα και δημιουργικά πληρώματα που έχουν συγκομιδή βραβείων και αποτελούν την πιο εικαστική εικόνα της παρέλασης να κεντρίζουν πλέον το ενδιαφέρον ωστόσο για να συμμετέχει κανείς σε κάποιο, πρέπει να φροντίσει από νωρίς.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Αρίστος Σταθόπουλος, «αυτή η στροφή στα πιο μικρά γκρουπ θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν έχει αρχίσει φέτος. Το εντυπωσιακό είναι ότι μας προσεγγίζουν συνέχεια καινούργιοι άνθρωποι που δεν είχαμε μαζί τους κάποια επαφή στο παρελθόν. Το κάνουν ακόμα και μέσω Instagram, μέσω του διαδικτύου.  Παρατηρείται λοιπόν ότι όλο και περισσότεροι αναζητούν ένα καρναβαλικό λιμάνι καθώς θέλουν να έχουν το γκρουπ τους. Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως πρέπει να το κάνουν πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα το δικό μας γκρουπ έχει κλείσει ήδη από τις 17 Ιανουαρίου. Το μέχρι πόσα άτομα θα συμμετέχουν είναι κάτι που ορίζει το γκρουπ. Για παράδειγμα στο δικό μας γκρουπ ενώ υπήρχαν από 120-140 συμμετοχές πλέον φτάνουν τις 177 καθώς στο γκρουπ μπαίνουν και παιδιά 7-10 ετών, είναι τα παιδιά των καρναβαλιστών που έχουν μεγαλώσει και μπορούν να διαχειριστούν την παρέλαση». 

Όπως λέει ο Σπύρος Κωνσταντινόπουλος , «στα 130 άτομα  που έχει περίπου ένα τέτοιο γκρουπ είναι δύσκολο να προστεθούν κι άλλα καθώς το ράψιμο των στολών, η δημιουργία των καπέλων και των κατασκευών γίνονται πιο απαιτητικά αφού πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Ωστόσο είναι  γεγονός ότι μας ζητούν και άλλοι να εγγραφούν, υπάρχει μεγάλη ζήτηση . Υπάρχουν ειδικά  μετά τον κορωνοϊό πολλά άτομα που θέλουν να βγουν, έρχονται και από το εξωτερικό ακόμα».

Όπως επισημαίνει ο Δήμήτρης Φάκαλος μιλώντας στο thebest.gr, «η υγεία του Καρναβαλιού, αν ρωτήσεις τους παλιότερους είναι να υπάρχουν πολλά και μικρά πληρώματα και όχι λίγα και τεράστια. Αυτό στις ηλικίες 40+ φαίνεται ότι επανέρχεται. Υπάρχουν 4-5 καινούργια γκρουπ των 100-120 ατόμων. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά  τα 30, όταν  άρχισαν να κάνουν οικογένειες σταματούσαν να βγαίνουν στο Καρναβάλι των μεγάλων και συμμετείχαν στο Καρναβάλι των μικρών. Τώρα που ενηλικιώθηκαν τα παιδιά τους επανέρχονται, δημιουργούνται γκρουπ που είχαν πάψει να υπάρχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από πέρσι να έχουμε 5 γκρουπ με ηλικίες 40-50 και κόσμο που ενεργοποιείται ξανά.  Όλα τα χρόνια υπάρχουν εκείνοι που φτιάχνουν μόνοι τους κομμάτια των στολών. Δεν υπάρχουν  στην Πάτρα πολλοί εξειδικευμένοι πάνω σε αυτό το κομμάτι. Κατασκευές και άρματα φτιάχνονται από τα γκρουπ, μία προέκταση του πράγματος είναι να φτιάξουν και τις στολές. Σε μεγάλη κλίμακα δε γίνεται αυτό». 

Το υψηλό κόστος των στολών

Έως και τριψήφιο μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ακούμε, το ποσό που θα χρειαστεί κάποιος για να αποκτήσει τη στολή του και να βγει στο φετινό Καρναβάλι της Πάτρας συμμετέχοντας σε κάποιο από τα γκρουπ που μετρούν λίγα μέλη.

Οι υψηλές τιμές είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό με όσους γνωρίζουν να τονίζουν πώς οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι πρώτες ύλες για το ράψιμο των στολών έχουν «πάρει φωτιά». Παρά το γεγονός όμως ότι το να βγει κάποιος στα πιο μικρό γκρουπ κοστίζει περισσότερο, παρατηρείται μία «στροφή» προς αυτά.

«Το Καρναβάλι, οι στολές, τα υφάσματα ακολουθούν την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Όλα είναι ακριβά όπως είναι γνωστό. Είναι μία κατηγορία πληρωμάτων που με χαμηλό κοστολόγιο και πολλές εργατοώρες των συμμετεχόντων .  Ακούγεται ότι οι στολές θα είναι πανάκριβες. Ακούω ότι αυτό ισχύει και για το παιδικό Καρναβάλι.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκεί που η σιλικόνη κόστιζε 6-7 ευρώ  το κιλό έχει φτάσει 10-11 ευρώ το κιλό» λέει ο Σπύρος Κωνσταντινόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr