Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πατρινό Καρναβάλι: Γιατί δε θα δούμε «λε...

Πατρινό Καρναβάλι: Γιατί δε θα δούμε «λευκή νύχτα»- Τι σκέφτεται ο εμπορικός για τη διεύρυνση ωραρίου

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η κίνηση κατά τις χειμερινές εκπτώσεις

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Το αν θα διευρύνει το ωράριό του το Σάββατο που θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι των Μικρών, όπως πρότεινε ο ΣΚΕΑΝΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης οικογενειών, καλείται να αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας.

Την ίδια ώρα η πραγματοποίηση μίας «λευκής νύχτας» είναι παραπάνω από μακρινό σενάριο και οι χειμερινές εκπτώσεις δεν έφεραν «χαμόγελα» στον εμπορικό κόσμο.

Η διεύρυνση του ωραρίου και το Καρναβάλι

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, υπάρχει από τον ΣΚΕΑΝΑ η πρόταση διεύρυνσης του ωραρίου το Σάββατο του Καρναβαλιού των μικρών. «Είναι εφικτό από το νόμο, χρειάζεται μόνο να πάρουμε την απόφαση. Είναι κάτι που ως σύλλογος θα το αποφασίσουμε την Τρίτη που έχουμε διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο νομίζω ότι μία τέτοια κίνηση δε θα προσφέρει κάτι παραπάνω στην κίνηση των καταστημάτων. Το Καρναβάλι των μικρών είναι για τα παιδιά και οι γονείς είναι προσηλωμένα σε αυτά. Ό,τι γίνεται, γίνεται πριν την παρέλαση. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα φέρει κόσμο στα εμπορικά καθώς όλοι επιλέγουν άλλα πράγματα».

Σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια συζητήθηκε το πώς θα κινηθεί η αγορά την περίοδο του Καρναβαλιού. «Ως σύλλογος φέτος θα προχωρήσουμε στην καρναβαλική βιτρίνα, θα στολίσουμε τα καταστήματα και θα κάνουμε διαγωνισμό για τα πιο καλά στολισμένα μαγαζιά. Θα υπάρχει επιτροπή γι΄αυτό. Σε συνεργασία με την καρναβαλική επιχείρηση του Δήμου επίσης θα τοποθετήσουμε κούκλες στα καταστήματα που το επιθυμούν, με τις στολές των πληρωμάτων που θα παρελάσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για την διοργάνωση κάποιας συναυλίας η κάποιου event» λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Γιατί η Πάτρα δε θα δει «λευκή νύχτα»

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος, «η λευκή νύχτα είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγγίξουμε. Το εργατοϋπαλληλικό κέντρο δεν είναι σύμφωνο γενικότερα με τη λευκή νύχτα, είτε είναι στο πλαίσιο του Καρναβαλιού (ως πολύχρωμη νύχτα για παράδειγμα) είτε όχι. Δεν δέχεται ούτε μία διεύρυνση του ωραρίου. Αν και άτυπα λέει “ναι”, δε δίνει κάποιο επίσημο έγγραφο γι’ αυτό. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος, αν γίνει έστω και μία καταγγελία, να πάει αυτόφωρο κάποιος συνάδελφος, αν ανοίξει δηλαδή εκτός ωραρίου.

Το να πραγματοποιήσουμε “λευκή νύχτα” είναι κάτι που ως πόλη δε το έχουμε δοκιμάσει, όμως η εικόνα που έχουμε είναι ότι στις μεγάλες πόλεις δεν λειτουργεί. Στις μικρές πόλεις όπου τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα, υπάρχουν δύο πλατείες ή ένα κέντρο, είναι διαφορετικά. Στις μεγάλες πόλεις είδαν, όταν έκαναν το λογαριασμό, ότι είναι μία γιορτή για την πόλη που όμως εμπορικά δεν πρόσθεσε κάτι. Στην Τρίπολη για παράδειγμα, η “λευκή νύχτα” απέδωσε μία χρονιά μόνο, οι εκπτώσεις ήταν μεγάλες και τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 5:00. Το ίδιο έγινε και στην Καλαμάτα, παρατηρήθηκε ότι προσφέρει στην εστίαση και όχι στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό αποδίδει μόνο σε μικρές πόλεις. Στην Πάτρα αν κάνουμε “λευκή νύχτα” πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην Ακρωτηρίου και την Έλληνος Στρατιώτου. Πώς θα συντονίσεις όμως τρεις αγορές, υπάρχει δυσκολία. Παράλληλ[u1] α για να τραβήξεις την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου, πρέπει να διοργανώσεις κάποιες εκδηλώσεις. Δεν αρκούν οι μεγάλες εκπτώσεις.  Ωστόσο μία φορά, αν το επέτρεπε το εργατοϋπαλληλικό κέντρο, ίσως το δοκιμάζαμε, μόνο με νόμιμη άδεια».

Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος την άδεια την έδινε ο Αντιπεριφερειάρχης, τώρα είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Όσο για τις χειμερινές εκπτώσεις, «οι φετινές εκπτώσεις δε θυμίζουν σε τίποτα άλλες εποχές. Η ακρίβεια φαίνεται πως δεν έχει αφήσει διαθέσιμο εισόδημα. Ο κόσμος χάλασε τα χρήματά του στις γιορτές και αυτό αποδείχθηκε και τις δύο Κυριακές που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Οι περισσότεροι δεν άνοιξαν και ο κόσμος δεν βγήκε για να ψωνίσει» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr