Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Έτσι θα την αντιμετωπίσετε την καταρροή - 6 αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες

ΦΩΤΟ unsplash

ΦΩΤΟ unsplash

Προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή βλέννας στις ρινικές οδούς σας

Η καταρροή είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή βλέννας στις ρινικές οδούς σας.

Μπορεί να είναι ενοχλητική και να δυσκολέψει την αναπνοή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την καταρροή που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

 6 αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την καταρροή

Πιείτε ένα ζεστό τσάι
Κάντε εισπνοές με ατμό
Προτιμήστε ένα ζεστό ντους
Καταναλώστε πικάντικο φαγητό
Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Πιείτε ένα ζεστό τσάι
Η βουλωμένη μύτη είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος ή της γρίπης. Μπορεί να είναι ενοχλητική και να δυσκολέψει την αναπνοή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της βουλωμένης μύτης.

 Μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη είναι το τσάι από βότανα. Τα βότανα όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ, η μέντα και η τσουκνίδα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη φλεγμονή και το πρήξιμο στις ρινικές οδούς.

Για να φτιάξετε τσάι από βότανα για τη βουλωμένη μύτη, απλώς βράστε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από το βότανο της επιλογής σας. Αφήστε το τσάι να βράσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια φιλτράρετε το. Πιείτε το τσάι ζεστό και εισπνεύστε τον ατμό για καλύτερα αποτελέσματα.

Μερικά συγκεκριμένα βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε για τη βουλωμένη μύτη:

  •  Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ήπιο βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη φλεγμονή.
  • Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα αντιφλεγμονώδες βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή και το πρήξιμο στις ρινικές οδούς.
  • Μέντα: Η μέντα είναι ένα αντιφλεγμονώδες βότανο που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη δυσφορία στο λαιμό.
  • Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή και το πρήξιμο στις ρινικές οδούς.

Κάντε εισπνοές με ατμό

Μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την καταρροή και βουλωμένη μύτη είναι ο ατμός. Ο ατμός μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν οι ρινικές σας οδοί διευκολύνοντας την αποβολή της βλέννας.

Για να εισπνεύσετε ατμό προκειμένου να ανακουφιστείτε από την καταρροή, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βράστε λίγο νερό σε μια καθαρή κατσαρόλα.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετήστε ένα πανί πάνω από το στόμιο της.
Τοποθετήστε το πρόσωπό σας πάνω από το πανί και πάρτε βαθιές αναπνοές για περίπου 15 λεπτά.
Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή ευκαλύπτου στο νερό για να ενισχύσετε την ανακούφιση.

Προτιμήστε ένα ζεστό ντους
Η καταρροή και η βουλωμένη μύτη είναι δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης. Μπορούν να είναι ενοχλητικές και να δυσκολέψουν την αναπνοή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Μια αποτελεσματική θεραπεία για την καταρροή και τη βουλωμένη μύτη είναι το ζεστό ντους. Ο ζεστός ατμός μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν οι ρινικές οδοί και να διευκολύνουν την αποβολή της βλέννας.

Για να ανακουφιστείτε από την καταρροή και τη βουλωμένη μύτη με ένα ζεστό ντους, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στο ζεστό.
  • Σταθείτε κάτω από το ντους για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Πάρτε βαθιές αναπνοές μέσα από τη μύτη σας.

Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή ευκαλύπτου στο νερό για να ενισχύσετε την ανακούφιση.

Καταναλώστε πικάντικο φαγητό
Μια απροσδόκητη θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη είναι τα πικάντικα τρόφιμα. Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία που κάνει το φαγητό σας πικάντικο. Η καψαϊκίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής στις ρινικές οδούς.

Εκτός από τις πιπεριές τσίλι, άλλα πικάντικα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βουλωμένης μύτης περιλαμβάνουν:

Πιπέρι καγιέν
Wasabi
Τζίντζερ

Για να πάρετε τα οφέλη των πικάντικων τροφίμων για τη βουλωμένη μύτη, μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές τσίλι στα τρόφιμα σας, να φάτε τροφές που περιέχουν πιπέρι καγιέν, wasabi ή τζίντζερ ή να πιείτε τσάι από τζίντζερ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν καταρροή στην αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη διεγείρει τους νευρώνες που προκαλούν τη ροή της βλέννας. Ωστόσο, η καταρροή θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Εάν έχετε υψηλό πυρετό ή άλλα σοβαρά συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε τα πικάντικα τρόφιμα για τη βουλωμένη μύτη.

Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα
Η καταρροή είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων αλλεργιών. Μπορεί να είναι ενοχλητική και να δυσκολέψει την αναπνοή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από αυτό το σύμπτωμα.

Μια αποτελεσματική θεραπεία για την καταρροή είναι η ζεστή κομπρέσα. Η ζεστασιά βοηθά στο άνοιγμα των ρινικών διόδων, μειώνοντας τη συμφόρηση, ενώ η υγρασία καταπραΰνει τους ερεθισμένους ιστούς.

Για να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα για την καταρροή, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Μουλιάστε ένα μαλακό πανί σε ζεστό νερό.
Στύψτε την περίσσεια.
Τοποθετήστε το πανί πάνω από τη γέφυρα της μύτης σας.
Κρατήστε τη κομπρέσα για 10-15 λεπτά.

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να αποτρέψετε εγκαύματα. Βεβαιωθείτε ότι το πανί δεν είναι πολύ ζεστό και ότι το αφαιρείτε αμέσως εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο ή κάψιμο.

Εάν τα συμπτώματα της καταρροής σας επιμένουν, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα
Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας του δέρματος, των ματιών και των βλεννογόνων μεμβρανών. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καταρροής, της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι υγραντήρες είναι συσκευές που προσθέτουν υγρασία στον αέρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ξηρού αέρα.

Η υγρασία βοηθά στην αραίωση και μετατόπιση της βλέννας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση και τον ρινικό ερεθισμό. Μια μελέτηπου δημοσιεύτηκε στο Asian Pacific Journal of Allergy and Immunology διαπίστωσε ότι η εισπνοή ζεστού ατμού από έναν υγραντήρα βελτιώνει τη συσσώρευση βλέννας που οφείλεται στην αλλεργική ρινίτιδα.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τους υγραντήρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπαράγεται μούχλα ή βακτήρια πάνω τους. Η μούχλα και τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μερικές συμβουλές για τη χρήση υγραντήρων:

Επιλέξτε έναν υγραντήρα που είναι κατάλληλος για το μέγεθος του χώρου σας.
Τοποθετήστε τον υγραντήρα σε μια επίπεδη επιφάνεια μακριά από έπιπλα ή τοίχους.
Καθαρίστε τον υγραντήρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταρροής.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό
Η καταρροή είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Μπορεί να είναι ενοχλητική και να δυσκολέψει την αναπνοή. Με τις παραπάνω σπιτικές θεραπείες μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την καταρροή και να νιώσετε καλύτερα. Εάν τα συμπτώματα της καταρροής σας είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται μετά από μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πηγή: FOXreport.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being