Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

“Βόμβα” στο Ευρωκοινοβούλιο: Στο “εδώλιο” η Ελλάδα για το Κράτος Δικαίου

“Βόμβα” στο Ευρωκοινοβούλιο: Στο “εδώλιο...

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια.

Στο “εδώλιο” του ευρωκοινοβουλίου θα καθίσει η χώρα μας, καθώς οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν μετά τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, να ακολουθήσει και σχετικό ψήφισμα.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή ψηφίσματος ελήφθη τη Δευτέρα, με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 “παρών”, σε σύνολο 327 ευρωβουλευτών. Πρόκειται δε για μια εξέλιξη που θυμίζει ανάλογες πρακτικές ελέγχου απέναντι σε κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση μέσω Μαξίμου προσπαθεί να “περάσει” ένα πιο φιλελεύθερο προφίλ με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως έγραψε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ στο Twitter, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχετική ανάρτηση:

“Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια μόλις αποφάσισε με 200 υπέρ-119 κατά και 8 αποχές, η προγραμματισμένη συζήτηση στις 17/1/ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου ειδικά στην Ελλάδα, να συνοδευτεί με την έγκριση ψηφίσματος!

Η πρόταση κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα του Μακρόν Renew. Ψηφίστηκε από την Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους. Πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία παρά το ΟΧΙ του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς. Ο αλά καρτ «φιλελευθερισμός» της ΝΔ δεν πείθει το ΕΚ. Ούτε καν την Ευρωομάδα του Μακρόν!

Συμπαγές μέτωπο υπέρ του ψηφίσματος από το Renew έως την Αριστερά, σύμπραξη Δεξιάς-Ακροδεξιάς κατά του ψηφίσματος”.

 Ενώ παρέθεσε και το πώς ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές, ονομαστικά.

Η ατζέντα
Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε ότι η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης και ευρωβουλεύτρια των Ολλανδών Φιλελευθέρων Sophia In’t Veld, μίλησε και για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η συζήτηση με θέμα “Ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις” θα διεξαχθεί την Τετάρτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν μετά από τις “επανειλημμένες ανησυχίες” που έχουν εκφράσει ευρωβουλευτές “σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα”.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξη, στο επίκεντρο θα βρεθούν: χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων “ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021”.

Επιπλέον αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, η μεταχείριση των μεταναστών, το πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος θα το δούμε οσονούπω.

Διεθνής ανησυχία
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το 2023 στην Ελλάδα, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία του Τύπου.

Επισημαίνεται πως το 2023 συνεχίστηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές κατά αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων, καταχρηστικών πρακτικών κράτησης και βίας αυτόκλητων τιμωρών, με ειδική αναφορά να γίνεται στην περίπτωση του Έβρου.

Τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δυσφήμισε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το κράτος Δικαίου, στο οποίο συμβάλλει και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Υπογραμμίζεται δε, πως θύματα εγκλημάτων μίσους δίστασαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία, φοβούμενοι τιμωρητικές πρακτικές.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις