Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα γίνουν μεγάλες πόλεις αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας - Κάτω από το νερό η πλατεία Αριστοτέλους και ο Πειραιάς

Πώς θα γίνουν μεγάλες πόλεις αν ανέβει η...

Η ανάλυση από το Climate Central όπως παρουσιάζεται στο CNN, απεικονίζει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη

Την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, μια νέα ανάλυση δείχνει πώς οι πόλεις που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν - αν όχι να βυθιστούν εντελώς - σε μια ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

 Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας της ρύπανσης έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες και λιώσιμο παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

 Η ανάλυση από το Climate Central όπως παρουσιάζεται στο CNN, απεικονίζει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι οι θερμοκρασίες του πλανήτη μπορεί να αυξηθούν έως και 2,9 βαθμούς.

 Τα ευρήματα της ανάλυσης παρουσιάζουν δυστοπικές εικόνες που απεικονίζουν το κόσμο έτσι όπως το ξέρουμε και τον κόσμο του μέλλοντος αν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Κάτω από το νερό η Πλατεία Αριστοτέλους και ο Πειραιάς

Μεταξύ των δυστοπικών εικόνων που παρουσιάζει η Climate Central είναι και η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Και τα δυο φαίνεται πλημμυρισμένα σε μια ενδεχομένη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. 

Πόλεις μετά την άνοδο της στάθμης της θά...

Πόλεις μετά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας/ Climate Change

Πόλεις μετά την άνοδο της στάθμης της θά...

Πόλεις μετά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας/ Climate Change

Κρίσιμη η Σύνοδος για το Κλίμα
 

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των ακτοπόλεων της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι», δήλωσε ο Benjamin Strauss, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος του Climate Central.

 Το 2015, στην COP21 στο Παρίσι, περισσότερες από 190 χώρες ενέκριναν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς.

Αυτές οι καταιγιστικές παγκόσμιες θερμοκρασίες προκαλούν το λιώσιμο των παγετώνων και των στρώσεων πάγου με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που προσθέτει σημαντική ποσότητα νερού στους ωκεανούς της Γης. Ακόμη και η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη ήπειρος του πλανήτη, βλέπει πρωτοφανή φαινόμενα τήξης. Το λιώσιμο ορισμένων μεγάλων παγετώνων είναι πλέον δυνητικά αναπόφευκτο και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Περίπου 385 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές που τελικά θα πλημμυρίσουν, ακόμη και αν η ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με το Climate Central.

 Εάν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις εκτάσεις που κατοικούνται σήμερα από 510 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά αν ο πλανήτης ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, η γραμμή της παλίρροιας θα μπορούσε να εισχωρήσει πάνω από τη γη όπου ζουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

 Αλλά ενώ αυτά τα σενάρια μπορεί να απέχουν αιώνες, οι επιστήμονες λένε ότι με κάθε κλάσμα του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται.

 Στην COP28, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν πώς να μειώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψουν την αυξανόμενη πιθανότητα ενός υποβρύχιου μέλλοντος ενώ το παράθυρο για τη μείωση της κλιματικής ρύπανσης «στενεύει επικίνδυνα».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις