Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

POS: Έως 29 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να το συνδέσουν με το ταμειακό τους σύστημα

POS: Έως 29 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι επ...

Παράνομα όσα τερματικά αποδοχής καρτών δεν «συνεργάζονται» με την Εφορία

Στην απαγόρευση των POS «παλαιάς γενιάς» από 1ης Μαρτίου 2024 και στην επιβολή «νέου τύπου» τερματικών με ειδικές προδιαγραφές που θα επιτρέπουν την online λειτουργική διασύνδεση με την Εφορία, προχωρούν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με ομοβροντία αποφάσεων που θα εκδοθούν, θα προστίθενται ειδικές τεχνικές απαιτήσεις για τις συσκευές που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν στην αγορά. Αλλάζει όμως και το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης των POS με τα Ταμειακά Συστήματα και την ΑΑΔΕ.

Πλέον οι νέες συσκευές θα παίρνουν τις αναβαθμίσεις λογισμικού που ζητά η ΑΑΔΕ ενώ παράλληλα θα πρέπει να λάβουν αναβάθμιση και τα Ταμειακά Συστήματα, ώστε να γίνεται ταυτόχρονη online σύνδεση των εισπράξεων μέσω POS, με την έκδοση των αποδείξεων και με τους servers της ΑΑΔΕ!

Οι παλαιές συσκευές αναβαθμίζονται ή αποσύρονται και σύντομα θα «τρέξουν» και ειδικά προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων για την απόκτηση ή αντικατάσταση POS, παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ., ώστε να ακολουθούν νέες προδιαγραφές που θα καλύπτουν τις τεχνικές απαιτήσεις της ΑΑΔΕ.

Δυναμικά μπαίνουν έτσι στο «παιχνίδι» και νέες συσκευές με τεχνολογικές δυνατότητες έκδοσης παραστατικών μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αλλά και ψηφιακά POS που λειτουργούν μέσω λογισμικού (softPOS).

 Υποχρεώσεις και «ραβασάκια»
Βήμα – βήμα, μέσα στις επόμενες 140 μέρες προβλέπεται να συμβούν τα εξής:

1. Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, επιβάλλεται υποχρέωση στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης να διασφαλίζουν τη διασύνδεση ταμείων, αποδείξεων και POS με την ΑΑΔΕ.

2. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, επιβάλλεται υποχρέωση στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και Μέσων Πληρωμών (NSPs) να υποβάλουν Δήλωση ότι όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα POS που διαθέτουν συμμορφώνονται προς τις λειτουργικές προδιαγραφές της ΑΑΔΕ ή μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να τις καλύπτουν. Αλλιώς τα POS που θα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, θα θεωρούνται παράνομα. Ανάλογα με τον τύπο κάθε συσκευής ή συστήματος, μέχρι μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει όλα τα νόμιμα μοντέλα POS στην Ελλάδα να έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση.

3. Στη συνέχεια, οι Πάροχοι των συσκευών και των υπηρεσιών πληρωμής, έχουν υποχρέωση να αναβαθμίσουν άμεσα τα POS των πελατών τους (των επιχειρήσεων δηλαδή) και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ κάθε ημέρα για τις αναβαθμίσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα, ώστε να γνωρίζει η ΑΑΔΕ ποια POS υπάρχουν στην αγορά και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διασύνδεσης.

Στο τελευταίο βήμα, οι επιχειρήσεις ειδοποιούνται από την ΑΑΔΕ με email για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης από τους Παρόχους του συνόλου των POS που διαθέτουν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο Μητρώο POS.

Από την ειδοποίηση αυτή υποχρεούνται, εντός 30 ημερών, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό για ταμειακούς Φορολογικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ).

Στις επιχειρήσεις θα δοθεί εναλλακτικά και η εξής δυνατότητα: αντί της αναβάθμισης των υφιστάμενων POS τους, μπορούν να δηλώσουν στο Μητρώο POS, το αργότερο έως τις 15/1/2024, ότι προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιά με νέα, ήδη εναρμονισμένα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το χρόνο στον οποίο θα λάβουν ατομική ειδοποίηση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τα POS τους ή να έχουν αποκτήσει νέα συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές το αργότερο μέχρι τις 29/2/2024.

Πρακτικά δηλαδή, από την 1η Μαρτίου, για όσα τερματικά ή ταμειακά συστήματα δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα παραπάνω, θα θεωρούνται παράνομη η χρήση και λειτουργία τους.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις