Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδ...

Για πολλά χρόνια αυτή η στάση στον ύπνο είχε δαιμονοποιηθεί, προμηνύοντας προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζονται για την ανάπαυση τους (λες και πρέπει να πάρουν από κάπου άδεια).

Και για πολλά πολλά χρόνια, αυτή η υπνική συνήθεια είχε δαιμονοποιηθεί από ειδικούς, καθώς θεωρείτο προάγγελος μυοσκελετικών προβλημάτων, αλλά και προβλημάτων με τη μέση. Τώρα, η σύγχρονη ορθοπεδική επιστήμη σχεδόν συγχαίρει όσ@ κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο, καθώς θεωρείται ο Νο1 τρόπος αποσυμφόρησης του μυοσκελετικού συστήματος μας και ένας εύκολος τρόπος ανακούφισης από τον πόνο και βελτίωσης της καθημερινής στάσης του σώματός μας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πρόσφατες μελέτες και συστάσεις για τη σωστή στήριξη του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, προστατεύει το σώμα από το να γυρίσει μπρούμυτα και μάλιστα σε μία επιβαρυντική στάση, ενώ αποτρέπει το να επιβαρύνουν τα πόδια τη μέση.

Επίσης, επειδή πολύς κόσμος χρειάζεται και ένα τρίτο ή τέταρτο μαξιλάρι για να αγκαλιάζει, αυτό θεωρείται ότι ενισχύει την υποστήριξη του σώματος και επίσης αποτρέπει από το να γυρίσει μπρούμυτα, ενδεχομένως εμποδίζοντας την αναπνοή.

Για τη συγκεκριμένη στάση ύπνου κυκλοφορούν εξάλλου στην αγορά ειδικά μαξιλάρια υποστήριξης ποδιών και γονάτων.

Όπως εξηγεί και η οστεοπαθητικός Phyllis Woodfine, o κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους είναι για να ανακουφιστούν από τους πόνους στη μέση και πολύ συχνά πρόκειται για μία κίνηση στην οποία προχωρούν αυθόρμητα, καθώς το σώμα γνωρίζει τους τρόπους που το βοηθούν και το αποσυμφορούν από την όποια πίεση.

«Διατηρεί τη λεκάνη σας σε ευθυγράμμιση και εμποδίζει τη στροφή της πλάτης σας, διατηρώντας την σε ουδέτερη θέση και βοηθώντας στην ανακούφιση των ιστών και τη μείωση της πίεσης. Το να έχετε τα γόνατά σας το ένα πάνω στο άλλο θα βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε τους γοφούς και τη σπονδυλική σας στήλη από το να κινηθούν σε μη ουδέτερη θέση και να αποτρέψετε τη συστροφή, διατηρώντας τους γοφούς σε ευθυγράμμιση», εξηγεί η ειδικός.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου (Sleep Foundation), πάνω από το 51% του πληθυσμού κοιμάται στο πλάι - αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο 49%;

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορέσετε να επωφεληθείτε από τα οφέλη της τοποθέτησης ενός μαξιλαριού ανάμεσα στα πόδια σας όταν κοιμάστε, αν δεν βρίσκετε αυτή τη στάση ύπνου βολική και άνετη για εσάς εξ αρχής. ‘Ετσι για όσ@ προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα, η επιστήμονας ύπνου και ερευνήτρια των υπνικών συνηθειών, Kat Lederle έχει μερικές συμβουλές:

«Δεν είναι μόνο το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας που μπορεί να βοηθήσει. Για τη δική σας περίπτωση μπορεί να βολεύει η τοποθέτηση του μαξιλαριού κάτω από τα γόνατά σας αν κοιμάστε ανάσκελα ή κάτω από το στομάχι ή τη λεκάνη σας αν κοιμάστε μπρούμυτα». Όπως η ίδια εξηγεί, ο αριθμός των μαξιλαριών δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Το θέμα είναι η ποιότητα του ύπνου μας και η ελαχιστοποίηση του πόνου στη ζωή μας.

Με στοιχεία από HealthNews, New York Times

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being