Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακρίβεια: Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής

Ακρίβεια: Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις τι...

Το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα.

Μόνο η υποχώρηση της κατανάλωσης, κάτι ωστόσο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση και να σηματοδοτήσει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν νέο φαύλο κύκλο, λίγα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, φαίνεται πλέον ικανή να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 9,6% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2022, με την αύξηση να είναι αποκλειστικά απόρροια των ανατιμήσεων, καθώς καταγράφηκε μηδενική αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Όλες οι προβλέψεις μέχρι τώρα έχουν πέσει έξω, καθώς δεν καταγράφεται ούτε καν σταθεροποίηση των τιμών, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής. Την ίδια ώρα οι τιμές και άλλων αγαθών, όπως είναι για παράδειγμα τα υγρά καύσιμα και κυρίως η βενζίνη, βρίσκονται εκ νέου σε ανοδική πορεία, με τη μέση πανελλαδική τιμή της να αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο. Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα, αν και συνεχίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου μέσα στο καλοκαίρι διαταράχθηκε ακόμη και λόγω φόβων για απεργιακές κινητοποιήσεις σε ενεργειακές εταιρείες της μακρινής Αυστραλίας. Πολλά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος πλέον βρίσκεται στον 19ο μήνα.

 
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έδειξαν οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς από 3,5% που ήταν η ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο του 2023, υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 3,4%. Σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι καταγράφηκε επίσης μια οριακή αποκλιμάκωση, της τάξης του 0,2%.

Το φθινόπωρο, ωστόσο, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα.

Το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών φυτικής παραγωγής σημείωσε υψηλό 23 ετών αποτελεί, αν μη τι άλλο, προάγγελο ανατιμήσεων για τους ερχόμενους μήνες σε σειρά προϊόντων.

Ειδικά ο υποδείκτης τιμών φυτικής παραγωγής αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 34,1% και διαμορφώθηκε στις 157,3 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία 23 χρόνια. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε σειρά νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και στις πατάτες, έγιναν αισθητές ήδη μέσα στο καλοκαίρι –οι πατάτες στη λαϊκή αγορά κοστίζουν πλέον 1 ευρώ/ κιλό, ενώ τα φασολάκια πωλούνταν μέχρι τα μέσα Αυγούστου προς 6 ευρώ/κιλό και τα ροδάκινα πάνω από 2 ευρώ/κιλό–, ενώ αναμένονται ανατιμήσεις πλέον και στα μεταποιημένα τυποποιημένα είδη διατροφής.

πηγή moneyreview.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις