Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανοχύρωτοι απέναντι στο τάγμα του τρόμου - Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερη αλλά δεν απετράπη τίποτα...

Ανοχύρωτοι απέναντι στο τάγμα του τρόμου...

Το χρονικό όσων οδήγησαν στο φονικό της Νέας Φιλαδέλφειας

Η αστυνομία είχε έγκαιρα ενημερωθεί για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν. Απέτυχε ωστόσο να αποτρέψει την επίθεσή τους σε οπαδούς της ΑΕΚ που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Οσα συνέβησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια καταδεικνύουν την επιχειρησιακή ανεπάρκεια στελεχών σε κρίσιμες θέσεις.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τα δραματικά γεγονότα έξω από την OPAP Arena, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας συνέταξε έκθεση ανάλυσης κινδύνου (Pre-Match Report) για την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αριθμεί 27 σελίδες και σ’ αυτήν είχαν αποτυπωθεί πληροφορίες για την επικείμενη άφιξη στην Ελλάδα Κροατών χούλιγκαν. 

Χαρακτηριστικά στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θεωρείται πιθανό κάποιοι εξ αυτών να αφιχθούν στην πόλη της Αθήνας, με διάφορες πτήσεις σε μικρές ομάδες, για να μην τραβήξουν την προσοχή. Προκειμένου όμως να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους, αρκετοί αναμένεται να μετακινηθούν προς την Αθήνα με mini vans και οχήματα, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας».

Στην ίδια έκθεση, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας επεσήμαναν ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συγκρούονται με οπαδούς αντίπαλων ομάδων χρησιμοποιώντας «αυτοσχέδια ρόπαλα, φωτοβολίδες και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πρόσφορο για επίθεση». Αναφορές για την επικείμενη άφιξη των Bad Blue Boys (όπως ονομάζονται οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό) στην Ελλάδα αποτυπώθηκαν και σε πληροφοριακά δελτία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πρώτο, με ημερομηνία 6 Αυγούστου, επικαλείται στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών της Κροατίας, σύμφωνα με τα οποία «αναμένεται να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας περί τους εκατόν πενήντα οπαδούς της Nτιναμό».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι Κροάτες επρόκειτο να φιλοξενηθούν από οπαδούς του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και ορισμένοι να διανυκτερεύσουν σε σύνδεσμο των «πρασίνων» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα επόμενα δύο πληροφοριακά δελτία συντάχθηκαν τη Δευτέρα και κοινοποιήθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πρώτο απ’ αυτά αναφερόταν ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη των οπαδών της Ντιναμό με συνέπεια «να προκληθεί αναβρασμός στις τάξεις τους». Στο δεύτερο αναφερόταν ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στην OPAP Arena στις 7 μ.μ. της Δευτέρας «με πρόφαση τη διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Και οι ξένες αρχές και συγκεκριμένα η αστυνομία της Κροατίας και του Μαυροβουνίου είχαν καταγράψει τις κινήσεις των Bad Blue Boys και είχαν ενημερώσει σχετικά την ΕΛ.ΑΣ. Το πρωί της Δευτέρας το γραφείο της Interpol Mαυροβουνίου έστειλε σήμα σε Αλβανία και Ελλάδα ενημερώνοντας για τη μετακίνηση 100-120 επικίνδυνων χούλιγκαν, στέλνοντας μάλιστα κατάλογο με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Στο σχετικό σήμα αναφέρεται ότι οι νεαροί Κροάτες «εκτιμάται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό», με την UEFA πάντως να έχει απαγορεύσει την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών.

Διαβάστε στο sportin.gr

 



Η αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στα παραπάνω ήταν ανεπαρκής. Εξέδωσε διαταγή προς τις περισσότερες Γενικές Περιφερειακές Διευθύνσεις (Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας κ.ο.κ.) ζητώντας να ληφθούν αστυνομικά μέτρα, δίχως να δίνει κατευθύνσεις. «Παρακαλούμε για τη λήψη των επιβαλλόμενων αστυνομικών μέτρων, προς τον σκοπό της πρόληψης – αποτροπής κάθε έκνομης ενέργειας (…)» αναφέρεται στο έγγραφο. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι αστυνομικοί στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς εντόπισαν και ήλεγξαν μόλις δύο οχήματα με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας. Κατά τον έλεγχο, δεν προέκυψαν ευρήματα και επετράπη στους επιβάτες τους να συνεχίσουν το ταξίδι, ενώ ελέγχους σε θέματα αρμοδιότητάς τους έκαναν και οι υπάλληλοι του Τελωνείου στους οποίους μάλιστα οι Κροάτες φέρονται να δήλωσαν ότι ταξιδεύουν για τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Την ίδια ώρα, πηγές από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου ανέφεραν σε τοπικά ΜΜΕ ότι στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς ελέγχθηκαν περίπου 80 Κροάτες στους οποίους επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους καθώς δεν υπήρχε εντολή του Αρχηγείου για διακοπή της μετακίνησής τους.

Το βέβαιο είναι ότι το κομβόι διέσχισε ανενόχλητο την Ιόνια Οδό, συνέχισε την κίνησή του κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και μόνο στο Κιάτο εντοπίστηκε από ιδιώτη που ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. Οι Κροάτες χούλιγκαν εντοπίστηκαν εκ νέου από αστυνομικούς της Ασφάλειας στα διόδια Ελευσίνας, ωστόσο στην Αττική Οδό τα ίχνη τους χάθηκαν εκ νέου.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς εντόπισαν και ήλεγξαν μόλις δύο οχήματα με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Κι ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας περίμεναν ότι οι χούλιγκαν θα κατευθύνονταν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας ή σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας, τελικά εντοπίστηκαν 40 λεπτά αργότερα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και «Περισσός» απ’ όπου κινήθηκαν πεζή προς το γήπεδο.

Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής δέχθηκε χτύπημα από μαχαίρι στο χέρι και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίθεσης, στον περίβολο του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.

Συλλήψεις
Εξω από το γήπεδο δεν υπήρχαν διμοιρίες ΜΑΤ. Οι πρώτες δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο ήταν δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ και μια ομάδα ΟΠΚΕ, ενώ περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη των επεισοδίων έφτασαν διμοιρίες της ΥΜΕΤ και της ΥΑΤ. Συνελήφθησαν 94 άτομα, οι περισσότεροι Κροάτες και υπήκοοι Αυστρίας, Γερμανίας, Βοσνίας και Αλβανίας. Κρατούνται ακόμα δύο Ελληνες που φέρονται να είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και είχαν αναλάβει να συνοδεύσουν τους Κροάτες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και οι δύο έχουν φάκελο στην αστυνομία και έχουν συλληφθεί για επεισόδια σε γήπεδα, κλοπές κ.ά.

Εις βάρος όλων σχηματιζόταν, έως αργά χθες το βράδυ, δικογραφία για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και της ανθρωποκτονίας. Δεν έχει προκύψει ακόμη ποιος από τους 94 κατάφερε τη φονική μαχαιριά. Την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου πραγματοποιεί το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να συλλέγουν DNA από το σημείο του φόνου και να αναζητούν βίντεο. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το μαχαίρι του φόνου συγκαταλέγεται μεταξύ των πειστηρίων που έχουν κατασχεθεί, όπως επίσης και εάν ο δράστης είναι μεταξύ των Κροατών που κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ συνελήφθη στην Κακαβιά 19χρονος Κροάτης που επιχείρησε να φύγει από τη χώρα και προέκυψε ότι είχε εμπλοκή στα επεισόδια.

Καρατομήσεις
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάντως προχώρησε στη μετακίνηση από τις θέσεις τους 7 αστυνομικών: του επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και 6 επικεφαλής τμημάτων Τροχαίας κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου –ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ.– δημοσίως και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του προανήγγειλαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες καρατομήσεις όσο η έρευνα για το συμβάν προχωράει σε βάθος.

«Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. (…) Οι απομακρύνσεις και μετακινήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Γι’ αυτό έδωσα εντολή στον αρχηγό για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις