Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
5 ιδέες για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι

5 ιδέες για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι

Το θεατρικό παιχνίδι έχει τεράστια οφέλη στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού

THE BEST KID'S DIARY 2023
/

Το θεατρικό παιχνίδι έχει τεράστια οφέλη στην κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, πόσο μάλλον όταν σε αυτό μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια και να απολαύσει ξεκαρδιστικές στιγμές παιχνιδιού.

Ανάλογα με τις ηλικίες και τις ανάγκες των παιδιών μπορείτε να διαμορφώσετε ευφάνταστα παιχνίδια που να εξυπηρετούν το σκοπό σας.

Παρακάτω θα βρείτε 5 ιδέες θεατρικού παιχνιδιού για ηλικίες 3+ που μπορείτε να αξιοποιήσετε με τη φαντασίας σας στο σαλόνι του σπιτιού σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΖΕΣΤΑΜΑ
«Μαγικές πέτρες μεταμορφωθείτε»
Οδηγίες παιχνιδιού:
Κάποιος αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή. Οι υπόλοιποι κάθονται στο χαλί η σε μαξιλαράκια προσπαθώντας να μαζέψουν όσο πιο πολύ μπορούν το σώμα τους. Ο εμψυχωτής ( μαμά ή μπαμπάς) κρατώντας ένα ραβδί μεταμορφώνει τις μαγικές πέτρες λέγοντας «Και τώρα μαγικές πέτρες σας μεταμορφώνω…σε σκυλάκια!» Οι μαγικές πέτρες κινούνται στο χώρο σαν να είναι σκυλάκια. Στη συνέχεια ο εμψυχωτής τους μεταμορφώνει ξανά όλους σε μαγικές πέτρες και κουρνιάζουν πάλι στα μαξιλαράκια. Στη συνέχεια ο εμψυχωτής μπορεί να τους μεταμορφώσει σε πάπιες, πεταλούδες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, μέλισσες, βασιλιάδες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Στόχος είναι να κινηθείτε, να παίξετε και να γελάσετε. Και να μην ξεχνάτε! Στο θεατρικό παιχνίδι στόχος δεν είναι να τα κάνουμε όλα σωστά αλλά να αφήσουμε τη φαντασία μας να μας ταξιδέψει!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Ας βρούμε το χρώμα»
Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι που όμως είναι διασκεδαστικό και βοηθάει το μικρό σας παιδί να μάθει τα χρώματα και να τα αναγνωρίζει στο χώρο.
Οδηγίες παιχνιδιού:
Διαλέγετε ένα χρώμα δείχνοντας το στο παιδί και στη συνέχεια το παροτρύνετε να εντοπίσει το χρώμα στα αντικείμενα του δωματίου. Όλοι μαζί προσπαθείτε να ενθαρρύνετε το παιδί δίνοντας του χρόνο να ψάξει, χωρίς πίεση και αν χρειαστεί του δίνετε στοιχεία για βοήθεια. Μπορείτε να το επαναλάβετε με διάφορα χρώματα. Έχει ενδιαφέρον αν συμμετέχετε και εσείς με τη σειρά σας και ψάχνετε αντίστοιχα το εκάστοτε χρώμα. Παράδειγμα: «Για να δούμε που υπάρχει το κόκκινο;»

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΙΜΗΣΗΣ
«Πώς κάνει το ζωάκι;»
Το παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του μαθαίνει να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του μέσα από τη μίμηση. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια μίμησης και μέσα από αυτά εξελίσσουν τις σωματικές αλλά και φωνητικές τους ικανότητες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να παρατηρούν.
Οδηγίες παιχνιδιού:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι του σαλονιού, κατά προτίμηση να απομακρύνετε το τραπεζάκι ώστε να υπάρχει ένας μικρός κενός χώρος και να ξεκινήσετε το ταξίδι στη φαντασία!
Πως κάνει λοιπόν η γατούλα; Ας γίνουμε όλοι γατούλες.
Πως κάνει το ψαράκι;
Πως κάνει ο ελέφαντας;
Μπορείτε να το εξελίξετε προσθέτοντας και μια συνθήκη η ένα συναίσθημα
Πως κάνει μια γατούλα που πεινάει;
Πως κάνει ένα βατραχάκι που χοροπηδάει;
Πως κάνει ένα κουταβάκι που κρυώνει;
Πως τρώει μια αγελαδίτσα;
Πως κάνει ένα χαρούμενο αλογάκι;
Πως κάνει μια μέλισσα που πετάει; (κ.α)

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
«Βόλτα στο δάσος»
Οδηγίες παιχνιδιού:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλαρωτική μουσική και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε μια νέα περιπέτεια… στο δάσος! Η μουσική μπορεί να περιλαμβάνει ήχους φύσης τα πουλάκια που κελαηδούν. Ο εμψυχωτής δίνει οδηγίες… «Περπατάμε αργά αργά σε ένα όμορφο δάσος…Βλέπουμε τα πουλάκια που πετούν και κυνηγούν το ένα το άλλο. Ας γίνουμε και εμείς πουλάκια»!

«Τέλεια! Να ένα πάρα πολύ ψηλό δέντρο. Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί αυτό το ψηλό δέντρο. Πάνω του έχει ένα δεντρόσπιτο».
«Αλλά δεν το φτάνουμε. Είναι πολύ ψηλά! »
«Ας σηκωθούμε στις μύτες των ποδιών μας να φτάσουμε το δεντρόσπιτο…ψηλά ψηλά…λίγο ακόμα!»
«Ποιο ζωάκι λέτε να λέει εκεί; Ας ρωτήσουμε… Μένει κάποιος εκεί;» Παροτρύνουμε το παιδί να ρωτήσει και εκείνο.
«Και τώρα ας ξαπλώσουμε και εμείς κάτω από αυτό το δεντράκι να ξεκουραστούμε… Έτσι μπράβο.. Κλείνουμε τα μάτια μας… Ξεκουραζόμαστε.. Ονειρευόμαστε ότι έχουμε μεταμορφωθεί και εμείς στο αγαπημένο μας ζωάκι…»
«Για να δούμε ποιο ζωάκι διάλεξε ο καθένας»
«Πως θα το ονόμαζε»
«Που θα ήταν το σπίτι του»

Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί και να εξελιχθεί ελεύθερα. Αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη να σας παρασύρει!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΦΗΣ
Οδηγίες παιχνιδιού:

Σε μια μαξιλαροθήκη ή σακούλα που δεν φαίνεται το περιεχόμενο της προσθέτουμε διάφορα αντικείμενα όπως παιχνιδάκια μικρά, ένα κουτάλι, ένα πλαστικό μπουκαλάκι, μια γόμα, μια κάλτσα (κ.α.) ιδανικά με διαφορετικές υφές. Στη συνέχεια το παιδί μπορεί χρησιμοποιώντας μόνο την αφή να καταλάβει τι είναι αυτό που πιάνει. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί ακόμα και από τον καναπέ. Ένα χαλαρό παιχνίδι που οξύνει τη φαντασία του παιδιού και βοηθάει στη συγκέντρωση της προσοχής και στη χαλάρωση.

Tip1. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο ή ένα κουτί με αντικείμενα που βοηθούν στις μεταμφιέσεις.. Υφάσματα, καπέλα, τσάντες, αυτοσχέδιο μαγικό ραβδί και ό,τι άλλο θέλετε να υπάρχει στο κουτί σας και να το χρησιμοποιείτε στα θεατρικά παιχνίδια σας για να εμπλουτίσετε το παιχνίδι με τη μαγεία της μεταμόρφωσης.

Tip2. Μπορείτε να φτιάξετε απίστευτα αυτοσχέδια καπέλα, φούστες, φτερά πεταλούδας, γραβάτα, ραβδί, σπαθί, μάσκες, κοστούμια κ.α. σε πολύ λίγο χρόνο από εφημερίδα και χαρτοταινία. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει!

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr