Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Παναχαϊκό, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό»

«Παναχαϊκό, το βουνό της Πάτρας, το δικό...

Γιώργος Τσόγκας, Μέλος δημοτικής παράταξης σπιράλ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Κάποιοι παλαιοί χιονοδρόμοι της Πάτρας διηγούνται ιστορίες από όταν κάποτε ανέβαιναν στο Παναχαϊκό και, με τον εξοπλισμό που υπήρχε τότε, έκαναν προπόνηση κατεβαίνοντας τις χιονισμένες πλαγιές του βουνού.

Παναχαϊκό Όρος λοιπόν, η αλλιώς Βοδιάς, το «βουνό της Πάτρας», ένα βουνό δίπλα στην πόλη, ένα βουνό επιβλητικό αλλά ταυτόχρονα φιλικό. Η θέα μοναδική, η Πάτρα ακριβώς από κάτω και το μάτι φεύγει, ταξιδεύει  βόρεια περνώντας τη Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου, δυτικά προς το Μεσολόγγι και νότια προς τον Ερύμανθο. Δύο κορυφές -ο Πύργος του Παλαβού, η ψηλότερη στα 1928 μέτρα και ο Βοδιάς στα 1836 μέτρα- και ανάμεσά τους το οροπέδιο Πρασούδι.

Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ παράλληλα αποτελεί κίνητρο για περιβαλλοντολογικές και οικολογικές δράσεις καθώς και εξερευνήσεις. Την προσοχή κερδίζουν και οι εναλλαγές της χλωρίδας, ανάλογα με το υψόμετρο, από θαμνόδεντρα, σε δάση με πεύκα και έλατα και τέλος το φαλακρό του βουνού σε πιο μεγάλο ύψος.

Ένα βουνό φιλικό για πλήθος δραστηριοτήτων, αν διαμορφωθούν βέβαια και οι κατάλληλες υποδομές. Αρχικά διαθέτει ήδη σηματοδοτημένα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια, όπως αυτό που ξεκινά από το Πουρναρόκαστρο και φτάνει μέχρι τον Πύργο Παλαβού, το άλλο από το Άνω Καστρίτσι μέχρι τους Πασχαλιανούς, αλλά και άλλα που πρόσφατα σημάνθηκαν. Επιπλέον ιδιαίτερες και πρωτοπόρες είναι οι δραστηριότητε αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) στον Ομπλό.

Επιπροσθέτως, με ήπιες παρεμβάσεις και με σεβασμό προς το περιβάλλον, μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για ορειβατικό  σκι και δίκτυο ποδηλατοδρόμων βουνού, ενώ παράλληλα, το αρκετά μεγάλο υψόμετρο, δίνει τη δυνατότητα για βραδιές αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια .

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, τα μοναστήρια στις πλαγιές καθώς και αρκετά μικρά εκκλησάκια που στέκουν καλά κρυμμένα και αξίζει τον κόπο να τα ανακαλύψει κάποιος.

 Το 2011 η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους ήταν σημαντική και η πρόσφατη σηματοδότηση των μονοπατιών, ήταν ουσιαστική. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος ακόμα, μέχρι το Παναχαϊκό να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στο χάρτη της Ελλάδας.

Παναχαϊκό, ένα βουνό δίπλα μας, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό! Ας το αγκαλιάσουμε, ας το φροντίσουμε, ας το αναδείξουμε και ας ασχοληθούμε μαζί του με σεβασμό, όπως του αξίζει.

 

Γιώργος Τσόγκας

Μέλος δημοτικής παράταξης σπιράλ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις