Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε; Τι λένε ειδικοί

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε; Τι λένε ειδικοί

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους

Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε; Κάθε μέρα, μια - δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο συχνά;

Οι ειδικοί ανίχνευσαν σε ορισμένα dry shampoo μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο και αυτό μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε. Επίσης, αναφέρουν πως δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα αποκτήσουν έντονη λιπαρότητα» αναφέρει ο Άντονι Ρόσι, δερματολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

 «Αν δώσουν στα μαλλιά τους μια ευκαιρία, μπορεί να δουν ότι δεν έχουν τόσο λιπαρό τριχωτό. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν πολύ καιρό άλουστοι επειδή αισθάνονται λιπαρότητα στα μαλλιά τους», λέει ο ίδιος. 

 Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και το στυλ των μαλλιών, το πόσο λιπαρό τείνει να γίνεται το τριχωτό της κεφαλής σας και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας.

 Σύμφωνα με τον δερματολόγο, το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να στεγνώσει και να θαμπώσει τα μαλλιά, ενώ η συσσώρευση ελαίου στο τριχωτό από το μη συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα.

 Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Δείτε τις παρακάτω οδηγίες του CNN:

Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε
Ο Ρόσι αναφέρει στους ασθενείς του ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αν έχετε υποβληθεί σε χημικές θεραπείες που μπορούν να κάνουν τα μαλλιά πιο ξηρά – όπως το ντεκαπάζ, η περμανάντ- πρέπει να τα λούζετε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε το σπάσιμο και τη δημιουργία ψαλίδας.

Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι πολύ λιπαρό, μπορεί να χρειαστεί να το λούζετε κάθε μέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

 Η ηλικία  μπορεί επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό. «Κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουμε αυτό το κύμα ορμονών και έτσι οι λιπογόνοι αδένες μπορεί να διογκωθούν. Είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εμφανίζουν εφηβική ακμή», εξηγεί ο Ρόσι. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής κατά την εφηβεία, οπότε το συχνότερο λούσιμο των μαλλιών τους θα μπορούσε να βοηθήσει, πρόσθεσε.

 Το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει λιγότερα έλαια καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα ή στο σπάσιμο αν είναι σγουρά ή μπούκλα. Το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να το επιδεινώσει αυτό, οπότε τα πυκνά, σγουρά μαλλιά γενικά δεν χρειάζεται να λούζονται καθημερινά ή κάθε εβδομάδα.

 Θα πρέπει όμως να τα λούζετε τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις εβδομάδες για να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας καθαρά και υγιή.

Τι πρέπει να κάνετε μεταξύ των λουσιμάτων
 

Η φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτύ της κεφαλής δεν γίνεται μόνο στο ντους. Μεταξύ των λουσιμάτων, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να διατηρήσετε την καθαριότητα και την καλή εμφάνισή τους και να τα προστατέψετε.

 «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής. Ακριβώς όπως και η υγιεινή στα γένια», τόνισε ο Ρόσι. «Φροντίστε και χτενίστε τα μαλλιά σας. Το βούρτσισμα χαλαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα υπολείμματα. Επίσης, να τα βρέχετε αν μπορείτε».

 «Τουλάχιστον το μασάζ στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα χρησιμοποιείτε σαμπουάν, αλλά το να το κρατάτε καθαρό είναι πολύ χρήσιμο», επισημαίνει ο δερματολόγος. 

«Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε leave-in conditioner ή έλαια για το τριχωτό της κεφαλής που βοηθούν στη θρέψη και την ενυδάτωση του τριχωτού».

 Εάν ιδρώνετε τακτικά από την άσκηση, δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε φορά, εκτός εάν υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων ή τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας αρχίζουν να μυρίζουν, σύμφωνα με τον ίδιο. Μπορείτε να τα ξεπλύνετε με νερό αν θέλετε, συμβουλεύει. 

Τα περισσότερα dry shampoos θεωρούνται ασφαλή για τα μαλλιά, αλλά μην βασίζεστε σε αυτά συχνά, επισημαίνει ο ειδικός.

 «Αν έχεις πολλή λιπαρότητα είναι καλή λύση για κάποια περίπτωση ανάγκης. Να το ξεπλένετε όμως. Δεν θέλετε να συσσωρευτεί στο τριχωτό της κεφαλής».

Εάν παρατηρήσετε περίσσεια λιπαρότητας ακριβώς γύρω από τη γραμμή των μαλλιών σας, μπορείτε να την σκουπίσετε με καλλυντικά χαρτάκια που τραβούν τη λιπαρότητα.

Αν κολυμπάτε σε πισίνα με τα μαλλιά σας εκτεθειμένα στο νερό, το χλώριο μπορεί να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα. Προστατέψτε τα μαλλιά σας βρέχοντας τα και βάζοντας conditioner εκ των προτέρων.

Επίσης, καλό είναι φοράτε ένα σκουφάκι κολύμβησης και, αμέσως μετά, να χρησιμοποιείται ένα σαμπουάν και ένα conditioner ειδικά σχεδιασμένο για κολυμβητές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας.

Εάν αντιμετωπίζετε μόνιμα προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής ή τα μαλλιά σας - όπως πιτυρίδα, τριχόπτωση ή εύθραυστα μαλλιά - τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being