Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ο άστατος καιρός, τα σύννεφα που μοιάζουν μανιτάρι και οι φονικοί κεραυνοί- Ο Νικόλας Σερέτης εξηγεί στο thebest  

Αχαΐα: Ο άστατος καιρός, τα σύννεφα που ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Κινδύνους κρύβει ο άστατος καιρός της άνοιξης όπως φάνηκε και από το περιστατικό στη Ρόδο όπου ένας 26χρονος έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ βρισκόταν μέσα στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει  μιλώντας στο thebest.gr ο Γεωλόγος - προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης. «η άνοιξη γενικά είναι μία περίοδος κατά την οποία παρατηρείται συχνά άστατος καιρός ενώ υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος τρόπος θα λέγαμε με τον οποίο βρέχει, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και με μεγάλη ένταση. Υπάρχουν αρκετά αστραπόβροντα και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με χαλαζοπτώσεις.

Τα ακραία αυτά φαινόμενα οφείλονται και στο γεγονός ότι έχει θερμανθεί η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ποσά ενέργειας προς εκτόνωση. Ο καιρός φέτος στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ευρώπης, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία που ευνοεί την ανάπτυξη της καιρικής δραστηριότητας στη μεσόγειο θάλασσα.

Η διάρκεια αυτής της δραστηριότητας είναι αυτό που σπανίζει. Κάθε άνοιξη εμφανίζεται αλλά αυτή τη φορά έχει άλλη διάρκεια. Το ρόλο της παίζει ίσως και η κλιματική αλλαγή και φαίνεται ότι μάλλον αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγίζουμε τις προγνώσεις. Πλέον υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες στην πρόγνωση του καιρού που δε μπορούμε να προβλέψουμε».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σερέτης, «ο άστατος καιρός φέρνει κινδύνους, όπως είδαμε και με το περιστατικό στη Ρόδο. Όπως προείπα τα φαινόμενα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια θερμών ωρών λόγω της θερμότητας του εδάφους που προσφέρει ενέργεια στο νέφος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακραία φαινόμενα. Είναι κάλο αυτή την περίοδο το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα να παρατηρούμε περιμετρικά στον ουρανό σημάδια ανάπτυξης κατακόρυφων νεφών που πολλές φορές μοιάζουν με μανιτάρι. Να ξέρουμε ότι μπορούν να δώσουν καιρικά φαινόμενα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές κατά το μεσημέρι και το απόγευμα. Πρέπει να παρακολουθούμε έκτακτα δελτία και προγνώσεις όμως η τοπικότητα που παρουσιάζουν τα φαινόμενά αυτή την περίοδο, κρύβει παγίδες και οφείλεται και στο έντονο ανάγλυφο της χώρας που δημιουργεί ιδιομορφίες στον καιρό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις