Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

To χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

To χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Του Αριστοτέλη ( Άρη ) Παναγόπουλου

 Η 21 Μάιου 2023 θα είναι για χρόνια χαραγμένη στις μνήμες μας για τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης .

Πολλοί από εμάς ίσως δεν ξαναδούν ποτέ τέτοια διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος , αλλά ούτε και αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τόσο μεγάλη φθορά χάνοντας 12% από το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές . Στην δημοκρατία δεν χωράει η λέξη θάνατος αλλά με την μεταφορική έννοια η κεντροαριστερά μπορούμε να πούμε πως έπεσε στο καναβάτσο .Είναι όμως πραγματικά έκπληξη το αποτέλεσμα ; Νομίζουμε πως όχι και θα το αναλύσουμε παρακάτω. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης  Μητσοτάκη , έδειξε να μην έχει αλλάξει τίποτα . Δεν βρήκε το σθένος είτε ως κόμμα είτε ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης , να κάνουν το περίφημο mea culpa . Όχι για να ζητήσουν συγγνώμη αλλά κυρίως για να αντιληφθεί η πλατιά μάζα των ψηφοφόρων ότι έχουν καταλάβει τα λάθη που έγιναν από το 2015 και έπειτα .

Τελικά ο κόσμος είδε έναν ΣΥΡΙΖΑ σε vertigo , ο οποίος όχι μόνο δεν έμαθε , αλλά συνεχίζει ακάθεκτος την πολιτική της ανωριμότητας , χωρίς σχέδιο και όραμα για την χώρα . Από στέλεχος σε στέλεχος άλλαζαν και οι θέσεις του κόμματος λες και αυτές ήταν γραμμένες σε κουρελόχαρτο . Σε όλα αυτά αξίζει να προσθέσει ένας ουδέτερος παρατηρητής  , την ένδεια ικανών και σοβαρών στελεχών τους  , τόσο εντός βουλής αλλά και εκτός ( τοπική αυτοδιοίκηση κλπ ) . Για να ξεχαστούν πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου όπως η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ή τα κόκκινα δάνεια που πέρασαν σε κοράκια fund ήθελε πολύ προσπάθεια , αλλά στην Κουμουνδούρου αγρόν ηγόρασαν . Δεν μπορούσε λοιπόν με όλα τα παραπάνω να καταστεί εκ νέου αξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ . Είναι αυτό που λέμε , « έχυσε την καρδάρα ».

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κόντρα σε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι στάθηκε τυχερός στην θητεία του . Η κρίση της πανδημίας που στην ουσία σταμάτησε τον χρόνο , του έδωσε πολλά άλλοθι , αλλά κυρίως τον βρήκε με ταμείο γεμάτο λεφτά , που του άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση , και εκείνος ξεκίνησε να τα μοιράζει . Ήταν η αρχή μιας σχέσης δούναι και λαβείν με τους πολίτες . Τι και εάν πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι  , τι και εάν το ΑΣΕΠ πήγε περίπατο για πελατειακές προσλήψεις  , τι και εάν έγιναν εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις , τι και εάν έγιναν σκάνδαλα , ο πρωθυπουργός  αποδείχθηκε μετρ στην διαχείριση και την επικοινωνία .

Στο debate μάλιστα εμφανίστηκε ήρεμος και με αυτοπεποίθηση πράγμα οξύμωρο εάν σκεφτεί κανείς ότι είχε βγάλει τους ανθρώπους του με πρωτοστάτη τον Άδωνη Γεωργιάδη να μας μιλά για εκλογικό derby , και ότι πρέπει να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία γιατί θα μπούμε σε περιπέτειες . Προφανώς λοιπόν γνώριζαν ότι έχουν μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ( την ώρα που ο Τσίπρας φώναζε ότι τον αδικούν οι δημοσκοπήσεις ) και παίζοντας το χαρτί της δήθεν αμφίρροπης μάχης , τελικά σάρωσαν .

 Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάθε άλλο παρά έλαμψε εκλογικά . Παρότι θα πει κανείς πως αύξησε τα ποσοστά του , το σχεδόν 12% δεν μπορεί να είναι επιτυχία όταν ο αντίπαλος του για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς από 32% πήγε στο 20% . Όμως στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να είναι αισιόδοξοι καθότι διαθέτουν αρκετά αξιόλογα στελέχη που μπήκαν στην βουλή , τα οποία μπορούν να συνθέσουν ένα ρεαλιστικό προοδευτικό πλάνο διακυβέρνησης. Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν γοητεύει , έχει με το μέρος του το timing , και κρατά ένα μετρημένο προφίλ πολιτικού αρχηγού .

Πολλές φορές αυτά είναι αρκετά για να σε οδηγήσουν στην επιτυχία .Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πλήρωσε το ανάθεμα όλων των δεινών της μεταπολίτευσης. Πολλοί ξέχασαν το ΕΣΥ , την ΔΙΑΥΓΕΙΑ , τον ΑΣΕΠ , το open.gov , τα μεγάλα δημόσια έργα , την τεράστια αύξηση του ΑΕΠ , τον εκδημοκρατισμό των αρχών και θεσμών ακόμη και μικρότερων τομών όπως η ίδρυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου . Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έσπασαν όλα τα ρεκόρ  μετακλητών υπαλλήλων αλλά η κοινή γνώμη μαζί με τα ΜΜΕ έχουν διαφορετική άποψη. Ακόμη όμως και  με την  λογική των πιο φανατικών πιστών το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει άφεση αμαρτιών.  Εδώ και πολλά χρόνια δεν κυβερνά και άλλωστε έχει πολλά φρέσκα πρόσωπα που το μόνο που κουβαλούν είναι η ευθύνη της ιστορίας της παράταξης . 

 Σήμερα κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αποτέλεσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη . Ψάχνουμε να βρούμε όμως άλλον ευρωπαϊκό μας εταίρο που υποκλέπτει φίλους και αντιπάλους , που επιδοτεί επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε να αισχροκερδούν από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, που καταθέτει ο πρωθυπουργός του ελλιπές πόθεν έσχες και πολλά ακόμη που μπορούμε να αναφέρουμε αλλά ( ευτυχώς ) τέτοιο κράτος εντός Ε.Ε. δεν βρίσκουμε.  Όλα αυτά συμβαίνουν ελλείψει ισχυρής αντιπολίτευσης . Πρέπει λοιπόν να μάθει ο ελληνικός λαός να ζει το σήμερα αλλά να νοιάζεται για το αύριο.

  Γιατί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενδέχεται πολύ σύντομα να φέρουν νέο μνημόνιο αφού το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας είναι μεγαλύτερα από ποτέ . Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ του αποτελέσματος απέτυχε να απαντήσει στα προβλήματα του κόσμου αλλά και να το έκανε πλέον δεν τον ακούει κανείς . Φαντάζει τρομακτικό πάντως να νιώθει μία δεξιά κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά της σημερινής , δίχως αντίπαλο .Για αυτό η κοινωνία τώρα, πιο πολύ από ποτέ, έχει ανάγκη την αναβίωση ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Να δώσει προοπτική, διέξοδο αλλά πολύ απλά να αποτελέσει για τον ελληνικό λαό μια σοβαρή εναλλακτική ώστε να μην ψηφίζει στην πλειοψηφία του με βαριά καρδιά Νέα Δημοκρατία . Μία Νέα Δημοκρατία που αυτή την φορά θα ξεκινήσει με άδεια ταμεία βρίσκοντας μπροστά της τα όσα έσπειρε στην πρώτη της θητεία. Θα συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων ακόμη και εάν πρέπει να δανειστεί ; Θα δείξει.  Στην πολιτική η υπομονή είναι αρετή .

Αριστοτέλης ( Άρης ) Παναγόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις