Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη νέα βιομηχανική εποχή

Για μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη νέα βι...

Του Θεμιστοκλή- Ανδρέα Μπάκα

Με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου στήριξης βιομηχανικών κλάδων, που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα αναβαθμίζουν τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό. Χωρίς φαραωνικές επενδύσεις μεγάλου περιβαλλοντικού κόστους και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας, με την υλοποίηση ολοκληρωμένων δημόσιων πολιτικών για τη βιομηχανική παραγωγή, ως θωράκιση της οικονομίας μας σε μια διεθνή συγκυρία με μεγάλες προκλήσεις.

Με άμεσες επενδύσεις που πρέπει να υλοποιούνται με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους και σαφείς ρυθμιστικούς κανόνες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται σε μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία είναι:

 

*Ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, με ολοκληρωμένα και στοχευμένα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων στην κατεύθυνση της ενεργειακής ουδετερότητας, τη στήριξη των βιομηχανιών βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την εξασφάλιση επαρκούς και διαρκούς εφοδιασμού με ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

*Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία, με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μέσω της ενίσχυσης καινοτομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων και της ψηφιακής μετάβασης.

 

 *Στρατηγική της Ευρώπης για τη Βιομηχανία, με βάση ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού σε ένα παραγωγικό μοντέλο έντασης γνώσης και δημιουργικότητας, που στηρίζεται στους εξής πέντε πυλώνες:

 

*Στην ανανέωση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της ελληνικής παραγωγικής ταυτότητας (Designed-in-Greece, Made-in-Greece) με:

 

*Ενίσχυση των καινοτομικών δραστηριοτήτων για την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

*Ανάπτυξη της συνεργασίας στα δίκτυα αξίας στην παραγωγή.

*Εξειδικευμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των ΜμΕ και προώθησης της κυκλικής οικονομίας (π.χ. βιομηχανία ανακύκλωσης και αντιρύπανσης, βιομηχανία ΑΠΕ και αποθήκευσης, ηλεκτροκίνηση, νέα και δευτερογενή υλικά).

*Στην οργάνωση και ενίσχυση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, εξωστρέφεια με:

*Τη διαμόρφωση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Υποστήριξης της ελληνικής βιομηχανίας (σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς).

*Την οργάνωση και ενίσχυση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές

*Στον αναβαθμισμένο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, στη μάθηση και τη συνεργασία, με:

*Τη στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης και την ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

*Την ενίσχυση της διασύνδεσης των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και τη σύνδεσή τους με τα πανεπιστήμια και συλλογικούς φορείς της παραγωγής.

*Τη διαμόρφωση σχέσεων εργασίας και διοίκησης με σεβασμό στον άνθρωπο και δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων.

*Στην ολοκληρωμένη κρατική στήριξη, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με:

*Ανάπτυξη περιφερειακών μηχανισμών για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

*Στοχευμένη ανακατεύθυνση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

*Στοχευμένα αναπτυξιακά, φορολογικά και άλλα κίνητρα, με έμφαση στην παραγωγή αξίας και τη δίκαιη κατανομή της.

*Στρατηγικό ρόλο του Δημοσίου, με αξιοποίηση του θεσμού των προανταγωνιστικών καινοτόμων προμηθειών σε εμβληματικές πρωτοβουλίες καινοτομίας, στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής κατοικίας, των πράσινων μεταφορών, και αλλού.

*Σύγχρονο Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Υποδομές με:

*Άμεση διαμόρφωση σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία: α) αντιμετώπιση φαινομένων άναρχης ανάπτυξης, ειδικότερα των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων, β) ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

*Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την αναβάθμιση των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, προκειμένου η χώρα μας να εξελιχθεί σε σύγχρονο διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

*Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, περιφερειακή εξειδίκευση και υποστήριξη για την ισόρροπη ανάπτυξη.

Με αυτά τα μέτρα και αυτές τις παρεμβάσεις, είναι εφικτή η βιομηχανική ανάταξη της χώρας, η οποία συνιστά αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη.    

 ΣΣ: Ο Θεμιστοκλής- Ανδρέας Μπάκας είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις