Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αμνοερίφια και «καλάθι του Πάσχα»: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Από 10% έως 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Αμνοερίφια και «καλάθι του Πάσχα»: Σε απ...

Eκπρόσωποί τους, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης τους οδηγεί σε αδιέξοδο

Αγανάκτηση και απόγνωση επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, με αφορμή το γεγονός ότι τα αμνοερίφια συμπεριλαμβάνονται στο «Καλάθι του Πάσχα» και μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες, με ανώτατο πλαφόν στην τιμή τους τα δέκα ευρώ ανά κιλό.

Eκπρόσωποί τους, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης τους οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού θα είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους σε ποσό κάτω του κόστους, γεγονός που θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερους κτηνοτρόφους να «γυρίσουν την πλάτη» τους στο επάγγελμα.

Παράλληλα, κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τους είπε ψέμματα, αφού άλλα ανακοίνωνε πριν από λίγο καιρό και άλλα τώρα πράττει και υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για σύσταση καρτέλ, αφού αναγκαστικά οι καταναλωτές, στην προσπάθεια αναζήτησης φτηνότερου κρέατος για το Πάσχα, θα οδηγηθούν στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι φέτος ακριβότερο για τα νοικοκυριά μέχρι και κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, αν τελικά επιβληθούν ως πλαφόν τα δέκα ευρώ/κιλό για την τιμή των αμνοεριφίων, η αύξηση θα κυμανθεί γύρω στο 10%-12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Μεγάλο πλήγμα για την κτηνοτροφία»

Ως ένα μεγάλο πλήγμα για την κτηνοτροφία χαρακτηρίζει το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται τα αμνοερίφια στο «καλάθι του Πάσχα» με ανώτατη τιμή τα δέκα ευρώ/κιλό ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Βασίλης Μόσχος, κατηγορώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι είπε ψέμματα στους κτηνοτρόφους.

«Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε δύο φορές ψέμματα με τις ανακοινώσεις του. Σε πρώτη φάση μας είπε ότι τα αμνοερίφια δε θα μπουν στο “καλάθι”, προκειμένου να μην αναστατωθεί η αγορά, να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην κτηνοτροφία και να μην οδηγηθούν οι καταναλωτές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Τώρα άλλαξε στάση, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε, τι μεσολάβησε. Η κτηνοτροφία πλήττεται στην Ελλάδα και δεν ξέρω, αν αυτή η απόφαση είναι στοχευμένη, ώστε να πληγεί περαιτέρω. Τους τελευταίους οκτώ μήνες χάσαμε στην Ελλάδα πάνω από τρία εκατομμύρια γιδοπρόβατα, αφού πολλοί συνάδελφοι έφυγαν από το επάγγελμα. Αυτό που αναγνωρίζουμε στον κ. Γεωργιάδη, είναι ότι μας έπιασε στον ύπνο. Δυστυχώς, θα έπρεπε να το περιμένουμε αυτό από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μας εξαπατά για τρίτη χρονιά. Να θυμίσω ότι με τον κορονοϊό ήθελε να κλείσει τα σφαγεία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μόσχος.

«Χάνουμε τουλάχιστον πέντε ευρώ το κιλό»

Κατά τον ίδιο, η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα» σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν τουλάχιστον πέντε ευρώ το κιλό αναφορικά με το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην κερδίζουν τίποτα από την πώληση των ζώων, αλλά να «μπαίνουν και μέσα».

 «Για να φτάσει τα δέκα κιλά ένα αρνάκι, θα πρέπει να γίνει 45 ημερών. Μέχρι τότε θα χρειαστεί 65 κιλά γάλα. Μόνο η τιμή του γάλακτος σχεδόν φτάνει τα δέκα ευρώ το κιλό, ενώ μετά από τις πρώτες δέκα ημέρες θα πρέπει να καταναλώσει και ζωοτροφές. Επίσης, θα πρέπει να συντηρήσουμε και τη μάνα του», υποστηρίζει ο κ. Μόσχος.

 Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων αναφέρει ακόμα ότι την περσινή χρονιά ο κλάδος πουλούσε τα αμνοερίφια προς 7,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, φέτος το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά περίπου 40%, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να έχουν κέρδος με λιανική τιμή πώλησης στα δέκα ευρώ/κιλό.

«Και πέρυσι “μπήκαμε μέσα”, αφού το κόστος παραγωγής έφτανε τα 8,5 ευρώ ανά κιλό και είπαμε να “βάλουμε πλάτη”. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος; Οι κτηνοτρόφοι είμαστε 365 μέρες στο στάβλο. Για ποιο λόγο δεν κάνει το ίδιο ο κ. Γεωργιάδης και στο χώρο της ενέργειας; Γιατί δεν κάνει το ίδιο και με τις ζωοτροφές; Ευνοείται η σύσταση καρτέλ, αφού θα στραφεί ο κόσμος στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και αυτή μας η καταγγελία φαίνεται ότι έχει νομική βάση. Το φετινό Πάσχα για εμάς είναι χαμένο, αφού, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν προλαβαίνουμε, για να το σώσουμε. Όμως, μετά το Πάσχα θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον αυτό που χάνουμε από το κόστος παραγωγής», τονίζει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Συνεχίζονται οι «ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

Τέλος, ο κ. Μόσχος υποστηρίζει ότι συνεχίζονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων που εισάγονται από το εξωτερικό, αφού η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι τα εισαγόμενα αμνοερίφια δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ελληνικά.

 «Στην ουσία οι τιμές των εισαγόμενων αμνοεριφίων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τα ελληνικά, αφού μετά το σφάξιμο βγαίνει στην αγορά λιγότερη καθαρή ποσότητα κρέατος. Βέβαια, τα εισαγόμενα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, όμως, δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ελληνικά», λέει ο κ. Μόσχος.

Από 10% έως 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, αφού, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, θα είναι ακριβότερο από 10% έως 25%.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό αύξησης του συνολικού κόστους θα εξαρτηθεί από την τιμή που θα πωλούνται τελικά τη Μεγάλη Εβδομάδα τα αμνοερίφια, τα οποία αποτελούν το ακριβότερο είδος του πασχαλινού τραπεζιού.

 «Πέρυσι οι τιμές των αμνοεριφίων έφταναν στις κεντρικές αγορές στα 9-10 ευρώ το κιλό, ωστόσο, αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έκαναν προσφορές και δούλεψαν στο κόστος, με αποτέλεσμα να πωλούνταν ακόμα και 8,5ευρώ ανά κιλό. Αν οι τιμές τους μείνουν τελικά στα 10 ευρώ, η αύξηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού θα φτάσει σίγουρα το 10%-12%, αφού οι αξίες των υπόλοιπων τροφίμων κινούνται σε τιμές διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Αν κινηθούν ψηλότερα οι τιμές των αμνοεριφίων , η συνολική αύξηση του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να φτάσει ακόμα και το 25%. Θα φανεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις τιμές των αμνοεριφίων», είπε ο κ. Τσεμπερλίδης.

Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι λογικό να αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι, αν πωλούνται τα αμνοερίφια προς 10 ευρώ το κιλό και γεμίσει με εισαγόμενα προϊόντα η αγορά. «Δυστυχώς, το κακό είναι ότι έχει φύγει ο Έλληνας από αυτό που λέγεται ελληνική παραγωγή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Πηγή:ethnos 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις