Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έφυγε από τη ζωή πριν κλείσει τα 102 του χρόνια ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας "Jaws", Μπιλ Μπάτλερ

Έφυγε από τη ζωή πριν κλείσει τα 102 του...

Ο εκλιπών κινηματογραφιστής είχε τιμηθεί με βραβεία Έμμυ ενώ ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας στην ταινία "Στη Φωλιά του Κούκου" με τον Τζακ Νίκολσον

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Μπιλ Μπάτλερ, διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία». Ο Μπιλ Μπάτλερ - Bill Butler, ο οποίος υπήρξε Αμερικανός κινηματογραφιστής, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στα θρυλικά «Jaws - Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1975, ταινία που είχε τεράστια εμπορική απήχηση παγκοσμίως, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 σε ηλικία 101 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κινηματογραφιστών.

Ο εκλιπών που θα έκλεινε τα 102 του χρόνια στις 7 Απριλίου, είχε γεννηθεί το 1921, στο Cripple Creek του Κολοράντο των ΗΠΑ. Ήταν επίσης διευθυντής φωτογραφίας στο πολιτικό θρίλερ του 1974 «The Conversation – Η Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα με τον Τζιν Χάκμαν, στα τρία σίκουελ του «Rocky» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε καθώς και στην Οσκαρική ταινία του Μίλος Φόρμαν «One Flew Over the Cuckoo's Nest - Στη Φωλιά του Κούκου» με τον Τζακ Νίκολσον το 1975, όπου και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας.

Ο Μπάτλερ είχε βραβευτεί με Emmy ως διευθυντής φωτογραφίας. Για την ακρίβεια όπως διαβάσαμε στην ανάρτηση του variety, κέρδισε Emmy το 1977 για την δουλειά του στην τηλεταινία “Raid on Entebbe” καθώς και το 1984 για τη διεύθυνση φωτογραφίας στην τηλεοπτική μεταφορά του θρυλικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς “A Streetcar Named Desire – Λεωφορείο ο Πόθος” όπου πρωταγωνιστούσαν η Ann-Margret και ο Treat Williams ως Κοβάλσκι.

Ο Μπιλ Μπάτλερ ήταν από τους καλύτερους στη δουλειά του.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θυμήθηκε τον Μπιλ Μπάτλερ σε δήλωσή του λέγοντας τα εξής: «Στην ταινία “Jaws” ο Μπιλ Μπάτλερ ήταν το θεμέλιο σε αυτό το ξεχαρβαλωμένο, λικνιζόμενο σκάφος με το όνομα Όρκα. Ήταν ο μόνος ήρεμος στη μέση αυτής της καταιγίδας και καθώς ξεκινούσαμε μια μάχη ενάντια στη φύση και την τεχνολογία που μας κούρασε και τους δύο, το κοινό τελικά κέρδισε τον πόλεμο. Η οπτική του Μπιλ για τη ζωή ήταν ρεαλιστική, φιλοσοφική και πολύ υπομονετική, και του οφείλω πάρα πολλά για τη σταθερή και δημιουργική συνεισφορά του στην ταινία “Jaws”».

Ο Bill Butler είχε προταθεί για βραβείο Έμμυ και το 1983 για τη μίνι σειρά του ABC “The Thorn Birds” ενώ στο σινεμά είχε ακόμη δουλέψει σε πολλές ταινίες όπως το “Grease” του Ράνταλ Κλάιζερ το 1978 με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον, την ρομαντική κομεντί του 1978 “Ice Castles” με τον Ρόμπι Μπένσον, την επιτυχημένη κωμωδία του Bill Murray “Stripes” καθώς το φιλμ “Biloxi Blues - Τα παιδιά απ' το Μπιλόξι” του Μάικ Νίκολς το 1988, με τον Μάθιου Μπρόντερικ, το φιλμ τρόμου “Child’s Play” επίσης το 1988, κ.α.

*Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture