Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πώς να ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κρυολόγημα, τα ύπουλα συμπτώματα

Πώς να ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κρυολό...

Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις άμεσα τις πρώτες ημέρες της ίωσης.

Εξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ιώσεις με των αριθμών των κρουσμάτων να ανεβαίνει. Κρυολόγημα, covid, γρίπη παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποια ίωση μας ταλαιπωρεί αφού μεταξύ τους μοιάζουν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις σύμφωνα με το theissue

 
Ο Δρ Richard Watkins, MD, λοιμωξιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο, εξηγεί στο parade.com ότι η γρίπη είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. «Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από μολυσμένες επιφάνειες», προσθέτει.

Ο Δρ. John Whyte, MD, MPH, Chief Medical Officer του WebMD, επαναλαμβάνει αυτό, λέγοντας: «Η γρίπη είναι ένας αναπνευστικός ιός, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται κυρίως με σταγονίδια που προκύπτουν όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται». Προσθέτει ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά – συνήθως σε απόσταση περίπου έξι μέτρων – ή πιθανώς να εισπνευστούν στους πνεύμονες.

 
Εάν έχεις κάνει το εμβόλιο της γρίπης, και οι δύο γιατροί λένε ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσεις γρίπη μεταξύ 40% και 60%, τουλάχιστον όταν το στέλεχος στο εμβόλιο ταιριάζει με αυτό που κυκλοφορεί.

Πώς φαίνονται τα συμπτώματα της γρίπης μέρα με τη μέρα
Ημέρες 1 και 2
«Παρά το τι πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, δεν είναι σαν να σε φτερνίζεται κάποιος και την επόμενη μέρα να εμφανίζεις συμπτώματα», λέει ο Δρ Whyte. Εξηγεί ότι χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα και να γίνουν αισθητά. «Συνήθως, είσαι μεταδοτικός από τη στιγμή που μολύνεσαι, γι’ αυτό και η γρίπη εξαπλώνεται τόσο γρήγορα», λέει.

Αρχικά, ο Δρ Whyte λέει ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια. Λέει ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται λίγο ζεστό, αλλά δεν έχει πυρετό. «Θα είσαι ελαφρώς μπουκωμένη και θα αρχίσεις να αισθάνεσαι κουρασμένη και θα έχεις μερικούς πόνους στο σώμα, τους οποίους μπορεί να αποδώσεις σε κάτι άλλο», λέει.

 
Τη δεύτερη μέρα, ο Δρ Whyte λέει ότι κάποιος με γρίπη βιώνει πολύ περισσότερη συμφόρηση και γενικά αισθάνεται χειρότερα από ό,τι την προηγούμενη μέρα. «Συνήθως, κάποιος θα αναπτύξει χαμηλό πυρετό», λέει. Προσθέτει ότι ο βήχας θα είναι σε πλήρη ένταση. Ο Δρ Whyte διευκρινίζει ότι θα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και θα χάσεις την όρεξη σου.

Η πρώτη και η δεύτερη ημέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη μέτρων που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακάμψεις πιο γρήγορα. «Το κλειδί για τις πρώτες 48 ώρες των συμπτωμάτων είναι ότι αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Μετά από 48 ή 72 ώρες, πολλοί γιατροί δεν συνταγογραφήσουν, καθώς το όφελος είναι μικρότερο», λέει ο Δρ Whyte.

Ημέρες 3 και 4
Η δεύτερη μέρα της γρίπης είναι πολύ δυσάρεστη, και δυστυχώς, το ίδιο και η τρίτη. «Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι αισθάνονται σαν να τους χτύπησε λεωφορείο. Είναι συνήθως η χειρότερη μέρα», λέει ο Δρ Whyte. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείς να περιμένεις τα ίδια συμπτώματα όπως πριν αλλά πιο ενισχυμένα. Σύμφωνα με τον Δρ. Watkins, είναι αναμενόμενο να έχεις πυρετό, ρίγη, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και κόπωση.

Την τέταρτη ημέρα, και οι δύο γιατροί λένε ότι πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται τουλάχιστον λίγο καλύτερα. Είναι η αρχή του σημείου καμπής. «Τυπικά, ο πυρετός υποχωρεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή», λέει ο Δρ Whyte. Η όρεξη, λέει, αρχίζει και επιστρέφει. Η συμφόρηση και η κούραση, ωστόσο, είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ημέρες 5-9
Και οι δύο γιατροί λένε ότι όταν κάποιος φτάσει την πέμπτη ημέρα, συνήθως αισθάνεται πολύ καλύτερα. Τα συμπτώματα συνεχίζουν να είναι λιγότερο έντονα την έκτη και την έβδομη ημέρα επίσης. Ο Δρ Whyte λέει ότι ο βήχας είναι συνήθως το σύμπτωμα που μένει περισσότερο, αλλά θα πρέπει να γίνεται λιγότερο συχνός όσο περνάει ο καιρός. Θα πρέπει να αισθάνεσαι εντελώς καλύτερα την ένατη ημέρα μετά τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being