Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Π. Τρίγκας: Ο ασθενής ξέρει ότι στην κλινική μας θα λυθεί το πρόβλημα της υγείας του συνολικά

Π. Τρίγκας: Ο ασθενής ξέρει ότι στην κλι...

Ο Παναγιώτης Τρίγκας είναι Νεφρολόγος - Επιστημονικός Υπεύθυνος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ ΑΕ

Είναι μόλις 43 ετών αλλά η διαδρομή που έχει διανύσει, υπερβαίνει την ηλικιακή του ταυτότητα. Το ίδιο ισχύει και για τη «διαδρομή» μέσα του, την εσωτερική διαδικασία που οδηγεί στην ισορροπία και στον προσωπικό εμπλουτισμό. Μιλώντας με τον Παναγιώτη Τρίγκα συνειδητοποιείς ότι δεν θα μπορούσε να κάνει κανένα άλλο επάγγελμα πέραν αυτού του ιατρού. Όλη η φιλοσοφία του είναι δομημένη στη διαδικασία της γνώσης που περνάει μέσα από την «συνάντηση» με τον ασθενή.

«Ο λόγος που επέλεξα την ιατρική ήταν ένας και μοναδικός: η προσφορά στον συνάνθρωπο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη επιστήμη που να δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να προσφέρει, όσο η ιατρική» λέει. «Θεωρώ ότι η Νεφρολογία ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που ο πατέρας μου ήταν από τους πιο παλιούς Νεφρολόγους στην Ελλάδα και μάλιστα αυτός που έφερε τον τεχνητό νεφρό στην χώρα μας -εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης- στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον, είχα αντιληφθεί από νωρίς ποια είναι η πάθηση και η σοβαρότητα της κατάστασης των νεφροπαθών και θεωρούσα ότι ήταν καθήκον μου να τους βοηθήσω. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο πέρα από τη Νεφρολογία».

Ο Παναγιώτης Τρίγκας ήταν μαθητής του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο μυαλό του βρισκόταν από την πρώτη στιγμή ο μεγάλος στόχος, το όνειρο ζωής: η δημιουργία μιας μεγάλης, σύγχρονης κλινικής αιμοκάθαρσης. Η ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ ΑΕ, που στις 17 Αυγούστου έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, μοιάζει λίγο με οικογένεια, όπως μας την περιγράφει. Και αυτό δεν έγινε τυχαία.

«Το χρόνιο νόσημα και κυρίως η νεφροπάθεια έχει την ιδιαιτερότητα ότι τους ασθενείς τους βλέπεις πολύ συχνά. Έρχονται στην κλινική τρεις φορές την εβδομάδα» λέει ο κ. Τρίγκας. «Άρα πρέπει να αισθανθούν το περιβάλλον οικείο και ασφαλές. Πέραν της θεραπείας που πρέπει να είναι η πλέον σύγχρονη, πρέπει να νιώσουν σαν να είναι στο δεύτερο σπίτι τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι που καθιστά την μονάδα μας ξεχωριστή. Το γεγονός ότι δεν βλέπουμε τους ασθενείς σαν αριθμούς, αλλά σαν προσωπικότητες, σαν ανθρώπους που ήρθαν να μας ζητήσουν βοήθεια και οφείλουμε να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή σε όλα τα επίπεδα. Πάντα λέω ότι ο ασθενής είναι πάνω από όλα. Και ότι όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι. Στην κλινική είμαστε μια ομάδα ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, ταγμένη στον ασθενή. Στόχος μας είναι να του εξασφαλίζουμε την καλύτερη συνεδρία αιμοκάθαρσης, την καλύτερη ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα να τον κάνουμε να αισθανθεί ότι είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστεί. Ο ασθενής βλέπει την αιμοκάθαρση σαν βουνό, σαν να έχει έρθει το τέλος της ζωής του. Παράλληλα, έχει «φορτωθεί» με προβλήματα και το περιβάλλον του. Είμαστε εδώ για όλους λοιπόν. Για να ανακουφίσουμε τόσο τον ασθενή όσο και τους ανθρώπους γύρω του. Για αυτό τον λόγο φέρνω στην κλινική και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων (ψυχολόγους, ενδοκρινολόγους, νευρολόγους κ.ά.), ακριβώς επειδή θέλω να αισθανθεί ο ασθενής ότι θα του λύσω όλο το πρόβλημα συνολικά και ότι θα του εξασφαλίσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την υγεία του. Η ιατρική για μένα είναι μαγεία, είναι τέχνη, είναι η ζωή και τα περιλαμβάνει όλα».

Πώς είναι όμως σαν άνθρωπος ο Παναγιώτης Τρίγκας;

«Πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία με δωρεές και γενικότερες κινήσεις συμπαράστασης που δεν χρειάζεται να ακούγονται, αλλά και παρακινώντας για ζητήματα ζωής όπως είναι π.χ. η μεταμόσχευση και φυσικά για κοινωνικά θέματα». Θεωρεί ότι ένας πολίτης μόνος του δεν μπορεί να βελτιώσει την κοινωνία, αλλά μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του και να γίνει παράδειγμα για τους άλλους. Ο κ. Τρίγκας είναι μανιώδης αναγνώστης αλλά και -επί 20 χρόνια- δρομέας μεσαίων (21χλμ) και μεγάλων αποστάσεων (42 χλμ και πάνω). «Επειδή στην κλινική ξεκινάμε στις 5.30 το πρωί, ξυπνάω στις 3.30 και τρέχω 5 με 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Δεν υπάρχει μέρα που δεν το έχω κάνει», λέει. Πατέρας τεσσάρων παιδιών ηλικίας από 7 έως 12 ετών, δηλώνει ότι η οικογένεια τον γαληνεύει καθώς υπάρχει μια ψυχική ηρεμία στο σπίτι και είναι παράγοντας ισορροπίας και ευτυχίας. Με τη γυναίκα του Στέλλα Ζιώγα, επίσης νεφρολόγο, είναι συνεργάτες στην κλινική. Και μπορεί στη δουλειά ως διευθυντής να χρειάζεται να δίνει κατευθύνσεις και εντολές ακόμη και στη γυναίκα του, αλλά «αντιλαμβάνεστε ότι στο σπίτι τις εντολές τις υπακούω εγώ. Εξ ου και η ισορροπία» λέει χαριτολογώντας.

 

Info

Παναγιώτης Τρίγκας

Επιστημονικός Υπεύθυνος Νεφρολόγος & Διευθύνων Σύμβουλος "ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ Α.Ε."

Κορίνθου 521 & Β. Ηπείρου, Πάτρα, τ.: 2610322222

Ιατρείο "ΤΡΙΓΚΑΣ - ΖΙΩΓΑ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ Ο.Ε."

Πλατεία Γεωργίου Α’ 28, Πάτρα, τ.: 2610 277023

www.trigkas-nephros.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being