Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Λίγο από όλα" οι λαμπτήρες στις κολώνες της Πάτρας, ενώ γίνονται εκκλήσεις για οικονομία - ΦΩΤΟ

"Λίγο από όλα" οι λαμπτήρες στ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Με τι ρυθμό προχωρούν οι εργασίες αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού;

Μπορεί να μας προτρέπουν να κάνουμε οικονομία στο σπίτι μας... τι γίνεται όμως με τον κοινόχρηστο φωτισμό σε δρόμους πόλεων, επαρχιακό αλλά και εθνικό οδικό δίκτυο; Αν κοιτάξει κανείς ψηλά στην Πάτρα, θα διαπιστώσει τα πάντα!

Απαρχαιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως παραμένουν δεκαετίες μέσα σε θαμπές καλύπτρες φωτιστικών μέσων στις κολώνες του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Την ίδια στιγμή που γίνονται εκκλήσεις για έναρξη της εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες, το δημόσιο και ειδικότερα δήμοι όπως η Πάτρα (που πρόσφατα επιβεβαίωσε μέσω απογραφής την 3η θέση σε πληθυσμό στη χώρα), εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λαμπτήρες πυρακτώσεως με μεγάλη κατανάλωση. 

Ακόμη και τα φανάρια της πόλης -εκτός ελαχίστων δοκιμαστικών εξαιρέσεων- χρησιμοποιούν μικρότερους ωστόσο πάρα πολλούς λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας με σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα. Εκτός των άλλων, η φωτορύπανση των ατάκτως τοποθετημένων φωτιστικών μέσων ανα την πόλη, δεν επιτρέπει την επιχειρούμενη κάλυψη των σκοτεινών σημείων. 

Στο Ρίο για παράδειγμα, διακρίνει κανείς νέα φωτιστικά μέσα τύπου LED, τα οποία καταναλώνουν αισθητά λιγότερο ρεύμα για τον φωτισμό και αντέχουν στο χρόνο.

Η μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης επιφέρει με την σειρά της μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος που μεταφράζεται στην απαραίτητη για όλους προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος θα εξοικονομήσει σημαντικά χρηματικά ποσά από το λειτουργικό κόστος που δαπανά για τον οδοφωτισμό, καθώς τα φωτιστικά LED έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής άρα θα μειωθεί σε βάθος χρόνου και το κόστος συντήρησης του δικτύου. Στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας έχουν αντικατασταθεί οι προϋφιστάμενοι λαμπτήρες πυρακτώσεως, με φωτιστικά στοιχεία και λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED, ωστόσο υπολείπονται πολλές συνοικίες της πόλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις