Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To thebest.gr στο Λονδίνο: Η τελευταία βόλτα της βασίλισσας των Βρετανών- Πέρασε στην ιστορία ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

To thebest.gr στο Λονδίνο: Η τελευταία β...

Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Λονδίνο

Όλη η Βρετανία, όλος ο κόσμος, αποχαιρέτησε σήμερα τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά απο 70 χρόνια μοναρχίας με δάκρυα στα μάτια. Στην κηδεία παραβρέθηκαν 2.000 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και βασιλείς ή αυτοκράτορες. 

Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθές το βράδυ ο ανταποκριτής του thebest.gr Γιάννης Πομώνης ο οποίος μας μετέδωσε  κλίμα και εικόνα από τους δρόμους της πόλης που αποχαιρετά την μονάρχη της. "Χιλιάδες κόσμου, με νεκρική σιωπή", μας μεταφέρει. "Δεν ακούγεται ούτε ένας ήχος". 

 Στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη, όπως έγινε πέρυσι και με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, μαζί και με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Η οικογένεια θα επιστρέψει στις 21:30 ώρα Ελλάδος για μια τελική, ιδιωτική τελετή, μακριά από τις κάμερες, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή». 

Η υποδοχή της στο κάστρο έγινε με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Άλλωστε η άφιξή της στο Ουίνδσορ σηματοδοτεί την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης βρετανίας. Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. για να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Πίσω βρίσκονταν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό.

Από την ώρα που η νεκροφόρα έφτασε στο Ουίνδσορ, χιλιάδες πολίτες χειροκροτούσαν κατά μήκος της διαδρομής, για να αποχαιρετήσουν την επί επτά δεκαετίες βασίλισσά τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ για να είναι κοντά στην τελετή.

 Στις περίπου 15:30, το φέρετρο μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα έξω από την αψίδα του Ουέλινγκτον. Η πομπή που ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ ήταν μεγαλειώδης. Νωρίτερα, η πομπή πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας παραταγμένο απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» σε κλίμα συγκίνησης.

 15.00 Η πομπή πέρασε έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου είχε παραταχθεί το προσωπικό για να τιμήσει σε κλίμα συγκίνησης τη βασίλισσα.

Όταν η σορός έφτασε στην αψίδα του Ουέλινγκτον της απηύθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Σε όλο το Λονδίνο ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ.

14. 23 Ξεκίνησε η πομπή προς την Αψίδα του Γουέλινγκτον στο Hyde Park. Η βασίλισσα στο τελευταίο της ταξίδι.

14.15 Η τελετή στο Γουέστμινστερ ολοκληρώθηκε και το φέρετρο μεταφέρεται στην Αψίδα του Γουέλινγκτον στο Hyde Park, όπου θα τοποθετηθεί σε νεκροφόρα για να ξεκινήσει η πομπή για το Γουίνδσορ.

Τη σορό ακολουθούν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σόφι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον και τα παιδιά τους, πρίγκιπα Τζορτζ και πριγκίπισσα Σάρλοτ, ο πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ, ο γιος της πριγκίπισσας Άννας, Πίτερ Φίλπς, ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Κόμης του Σνόουντον.

 14.00 Με τον εθνικό ύμνο «Long live the King»  ολοκληρώθηκε η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας της βασίλισσας Ελισάβετ που ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 11:00), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.  Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας

 

13.57 Η τελετή στο Γουέστμινστερ Άμπεϊ ολοκληρώθηκε.  Σε όλη τη Βρετανία τηρήθηκε δυο λεπτών σιγή στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ.

13. 43 Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα.

13.25 Η βαρώνος Σκότλαντ διάβασε την Α΄επιστολή Προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου ενώ τη δεύτερη επιστολή του Ιωάννη ανέγνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Ξεκινώντας την τελετή ο αρχιμανδρίτης του Γουεστμίνστερ αναφέρθηκε στο αίσθημα του καθήκοντος που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ και «την αφιέρωσή της στους ανθρώπους». «Ευχαριστούμε τον Θεό για το συνεχές παράδειγμά της όσον αφορά την χριστιανική πίστη και την αφοσίωση. Θυμόμαστε την αγάπη για την οικογένειά της και τη δέσμευσή της στις αξίες που θεωρούσε ύψιστες». Με την προσωπική «πινελιά» του βασιλιά Καρόλου, το στεφάνι στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έχει λουλούδια από τους κήπους των ανακτόρων της εκλιπούσας μονάρχη, με το καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

13.0O Στο Αββαείο η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ο βασιλιάς Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ και οι τρεις εγγονοί της Ελισάβετ, ο Γουίλιαμ, ο Χάρι  και ο Πίτερ Φίλιπς συνόδευσαν τη σορό της στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

12.55 Ξεκίνησε η πομπή με το φέρετρο προς το Αβαείο του Γουέστμινστερ

Δείτε ΕΔΩ την άφιξη  στο Αβαείο οτου Κάρολου Γ', της Καμίλα και της  Κέιτ Μίντλετον

Ο δρόμοι είναι κατάμεστοι από κόσμο. Πολλοί Λονδρέζοι ξαγρύπνησαν στο δρόμο καθισμένοι σε καρεκλάκια η σκαρφαλωμένοι σε παράθυρα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση σε σημείο από το οποίο θα περάσει η πομπή, ενώ γιγαντοοθόνες καταλαμβπάνονται από το πρόσωπο της Ελισσάβετ.

Περίπου μια ώρα πριν την έναρξη της τελετής έφτασαν στο Αβαείο ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, με το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν να ακολουθεί μερικά λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια εισήλθε στον ναό ο Τζάστιν Τριντό. Στις 12.10 εισήλθαν στο αβαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας έφτασε αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ολοκληρώθηκε στις 06:30 (08.30 Ελλάδας) το πρωί, όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο, με το φέρετρο, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί το στέμμα της, να μένει μόνο με τη φρουρά στο Γουέστμινιστερ Χολ. Από την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες κόσμου απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Το thebest.gr στο Λονδίνο: Ολονυκτία στους δρόμους για τους Άγγλους, ενόψει της κηδείας της βασίλισσας-ΦΩΤΟ

Το τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ της Β'

Είκόνες από τον ανταποκριτή του thebest.gr Γιάννη Πομώνη

Δείτε βίντεο του thebest.gr από τους δρόμους του Λονδίνου εν αναμονή της πομπής με τη σορό της βασίλισσα;

Συντετριμμένοι οι Βρετανοί στους δρόμους- Δάκρυα στα μάτια

Τα μέλη της βασσιλικής οικογένειας συνόδευσαν τη σορό

Δείτε LIVE

Οι αφίξεις των επισήμων

Ακριβώς στις στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ και το Γουέστμινστερ Χολ άδειασε. 

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Γουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη μονάρχη, η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Γουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

Όλο το πρόγραμμα
10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Γουίνδσορ. ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Γουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

19:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις