Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κοινωνικό μέρισμα σε υγειονομικούς: Πως μπορούν να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Κοινωνικό μέρισμα σε υγειονομικούς: Πως ...

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Τελευταία ευκαιρία για να λάβουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, έδωσε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας. Όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρότι εργάζονται κανονικά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους την πρώτη περίοδο του χρόνου.

Πως θα πάρουν το επίδομα οι ανεμβολίαστοι
Από το βήμα της Βουλής ωστόσο έδωσε μια τελευταία ευκαιρία για όσους θελήσουν να το λάβουν και τους προέτρεψε να κάνουν το εμβόλιο.

Όσοι ανεμβολίαστοι σπεύσουν να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου και αρθεί η αναστολή της σύμβασής τους, θα καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος και θα πάρουν την αναλογία για το χρόνο που έχουν δουλέψει. Ειδικότερα, όσοι κάνουν την τελευταία στιγμή το εμβόλιο θα λάβουν την αναλογία της έκτακτης επιδότησης που θα ισούται με το μισό μισθό μείον το χρονικό διάστημα που ήταν σε αναστολή.

 Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλεπόταν και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ η οποία προβλέπει να καταβληθεί στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα

«Εξαιρούνται από εφαρμογής του παρόντος, όσοι εκ του προσωπικού που απασχολείται στους φορείς απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο χρονικό διάστημα με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης αναστολής ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

Τι προβλέπει η τροπολογία - Οι δικαιούχοι
Η τροπολογία προβλέπει

Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Άρθρο 1: Ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, στο

Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και στην Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Άρθρο 2: Ιατρικό προσωπικό αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας (γιατροί ΕΣΥ και ειδικευόμενοι) των Νοσοκομείων ΝΙΜΓΓΣ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ και ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, το προσωπικό που απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 και το προσωπικό Κινητών Ομάδων Υγείας και Κέντρων Υγείας κατά του κορονοϊού COVID-19.

Πότε καταβάλλεται
Όπως ορίζει η τροπολογία η εν λόγω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων για το προαναφερόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση καταβάλλεται τμήμα αυτής, ανάλογο προς το χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις, κατά τις έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο καταβάλλεται τμήμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία εν είδει αποζημίωσης του ιατρικού και λοιπού προσωπικού νοσοκομείων και φορέων του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι πρωτίστως κλήθηκαν να διαχειριστούν και εξακολουθούν να διαχειρίζονται την τεράστια πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πανδημία του κορoνοϊού COVID-19, θέτοντας τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις