Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η αγωνία της δεξιάς πτέρυγας για τον Δήμο της Πάτρας, οι δηλώσεις Φωτήλα και οι συσχετισμοί

Η αγωνία της δεξιάς πτέρυγας για τον Δήμ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

 Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί η επιμονή του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου και άφθαρτου προσώπου το οποίο θα στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές για το Δήμο της Πάτρας.

Eν αρχή αυτή η εκτίμηση ακουμπά σε μια πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι ο Κώστας Πελετίδης εξακολουθεί να πορεύεται ισχυρός χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί απέναντί του εκείνοι οι συσχετισμοί που θα καταστήσουν εφικτή την ανατροπή του στις επόμενες εκλογές. Ο λόγος περί συσχετισμών έχει τη σημασία του.

Στην Πάτρα δήμαρχο βγάζουν οι συσχετισμοί του δεύτερου γύρου. Οι οποίοι είθισται να στηρίζονται όχι στο «ποιος μας αρέσει», αλλά στο ποιος «δεν μας αρέσει». Όχι στο «ποιον θέλουμε», αλλά στο «ποιον δεν θέλουμε με τίποτα». Και ο νοών νοείτω.

Έπειτα η κουβέντα στη Νέα Δημοκρατία εδράζεται και στην διαπίστωση ότι ο Νίκος Παπαδημάτος δεν «τραβάει». Παλιάς κοπής στέλεχος, με πολύ ευδιάκριτα δεξιά χαρακτηριστικά είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να καταφέρει να τραβήξει στο β γύρο ψηφοφόρους από άλλους χώρους, ακόμη και αν καταφέρει να περάσει σε αυτόν στο πλαίσιο μιας ομόψυχης προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας περί της στήριξης της υποψηφιότητάς του, κάτι που δεν είδαμε βεβαίως στις εκλογές του 2019.

Για την επιμονή Φωτήλα ακούγονται και άλλα σενάρια: τα εξής δύο. Το ένα είναι αυτό που λέει ότι ο Αχαιός βουλευτής διατηρεί ζεστό το ενδεχόμενο καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές όπου με βάση όλες τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό θα είναι λιγότεροι από τέσσερις. Τι σημαίνει τούτο; Ένας εκτός. Άρα, ένας εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος στον προθάλαμο της Μαιζώνος. Γιατί όχι και ο ίδιος.

Το δεύτερο σενάριο λέει η ότι η επιμονή Φωτήλα έχει αντίθετη διαδρομή. Κάποιοι προσπαθούν να τον μπλέξουν με τα δημοτικά για προφανείς λόγους και ο ίδιος προσπαθεί να εμπλέξει έγκαιρα κάποιον άλλον προτείνοντας να αρχίσει η κουβέντα από τώρα. Ένας απο τους τέσσερις ίσως θα ήταν βολικό να βγει από την κούρσα.

Ποιο σενάριο είναι το πιο πιστευτό; Διαλέγετε και παίρνετε. Άλλωστε στην πολιτική έχει ενδιαφέρον και το πιο σενάριο επιλέγεις να πιστέψεις.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες ανεξαρτήτως των δηλώσεων- διαθέσεων του κ. Φωτήλα και αντανακλά μια πραγματικότητα.

Ποιο θα είναι όμως το σκηνικό στο Δήμο Πατρέων στις επόμενες εκλογές;

Αυτή τη στιγμή το περιβάλλον θυμίζει κινούμενη άμμο και αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της κινητικότητας στο χώρο της κεντροαριστεράς και των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ από όπου αναμένεται εικόνα στα μέσα του Δεκέμβρη.

Σε ένα απλό σενάριο εργασίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι συσχετισμοί μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υποψηφιότητα κάλυψης των αναγκών της κεντροαριστεράς πτέρυγας από ένα πρόσωπο που πληρεί τα χαρακτηριστικά του κοινώς αποδεκτού. Σε περίπτωση βεβαίως που το ΚΙΝΑΛ δεν επιλέξει να πορευτεί μονάχο του στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να μετρήσει δυνάμεις.

Το ίδιο θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι δυνατόν να συμβεί και στην περίπτωση που υπερισχύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχέση με μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει επίσης χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής, από την πλευρά της κεντροδεξιάς αυτή τη φορά.

Μπορεί κάτι τέτοιο να αφορά  τον Νίκο Παπαδημάτο; Είναι πολύ αμφίβολο.

Μπορεί απέναντι από ένα συσχετισμό δυνάμεων κεντροαριστερής κατεύθυνσης να σταθεί ένας αμιγώς δεξιός υποψήφιος ή ένας βουλευτής; Επίσης απίθανο είναι.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τους δικούς της μηχανισμούς και αυτό όπως είπαμε φαίνεται στο δεύτερο γύρο, όπου στην Πάτρα κατά παράδοση δεκαετιών υπερισχύουν οι δυνάμεις του κεντροαριστερού άξονα. Ίσως τελικά η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κινηθεί στη στήριξη μιας υποψηφιότητας με λιγότερο κομματικά χαρακτηριστικά και μιας ομάδας που θα μπορεί να συστεγάσει πολλά «ρεύματα» ερχόμενα από διαφορετικές πολιτικές  πλευρές αν θέλει να έχει ελπίδες.

Το παράδειγμα του Φαρμάκη ως επιχείρημα δεν είναι αρκετό. Ο Φαρμάκης δεν υπήρξε ούτε βουλευτής, ούτε υποψήφιος βουλευτής, ούτε στέλεχος με χρωματισμένη κομματική δράση, ούτε είχε καεί περνώντας από θέσεις και καρέκλες στο βάθος του χρόνου.

Nέος μεν, άφθαρτος δε. "Αυτοδιοικητικός", σου λένε ακόμη και σήμερα οι υποστηρικτές του. Ιδίως οι ερχόμενοι από άλλο χώρο. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις