Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Δεν θέλω να σκεφτώ τι σκέφτονται στην Ολλανδία για την ελληνική δημοσιογραφική «κουλτούρα»

Δεν θέλω να σκεφτώ τι σκέφτονται στην Ολ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η αλήθεια που δεν ενόχλησε κανέναν

Δεν ήταν η επίθεση της Ολλανδής δημοσιογράφου η «είδηση» στη  διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ολλανδός ομόλογός του, αμέσως μετά τη συνάντηση την οποία είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «είδηση» ήταν η απάντηση του κ.  Μητσοτάκη: «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό»,ανέφερε

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε μετά από αυτό να έχει ξεσηκωθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος εν Ελλάδι. Τι είπε με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης; Ότι στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Ότι έχουν αυτή την… αδιανόητη κουλτούρα, να θέτουν ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς και να ασκούν κριτική. Πράγματα αδιανόητα δηλαδή για τη δική μας δημοσιογραφική κουλτούρα έτσι όπως εύγλωττα αποτυπώθηκε  στην απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Εδώ σε αυτά τα μέρη που είθισται να καυχώνται για τη γέννηση των δημοκρατικών ιδεωδών οι δημοσιογράφοι έχουν άλλες συνήθειες. Και σίγουρα όχι αυτή την υποβολής ευθέων ερωτημάτων προς τους πολιτικούς γεγονός που –κατά τη γνώμη του- συνιστά προσβολή προς τους Έλληνες πολίτες.  

Την αλήθεια είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και δεν θα μπορούσε να την πει πιο ξεκάθαρα.

Και δεν θα μπορούσε να ακουστεί κάτι πιο προσβλητικό για τα ΜΜΕ αλλά και για τους πολίτες της χώρας -που... προσβάλλονται από τις ευθείες δημοσιογραφικές ερωτήσεις- σε μια συνέντευξη η οποία κάνει τον γύρο των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

Η απόδειξη μάλιστα του αληθούς των λόγων του, είναι η σημερινή σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας  των εγχώριων «κουλτουριάρικων»  μέσων ενημέρωσης για αυτή την -όχι την όχι και τόσο κομψή- δημόσια παραδοχή που τα αφορά.

Αντιθέτως τα ΜΜΕ βρίθουν αιχμών εναντίον της Ολλανδής δημοσιογράφου που έκανε τον Έλληνα πρωθυπουργό να χάσει την ψυχραιμία του, λέγοντας κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι στο εξωτερικό: ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν «pushbacks» στους πρόσφυγες.

Δεν έχει άδικο ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί ως ολλανδική «κουλτούρα»  τις πραγματικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις στα πολιτικά πρόσωπα κάτι που θα έπρεπε να εξυπακούεται ότι αποτελεί τη βασική δουλειά και υποχρέωση ενός δημοσιογράφου.

Διότι «απέναντι» υπάρχει η δική μας κουλτούρα, η ελληνική και υπάρχει χρόνια πολλά, πάρα πολλά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και …μαρτυριάρηδων όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είναι η κουλτούρα των προσυνεννοημένων ερωτήσεων, των εξαγορασμένων εξάστηλων, του «θα σου δώσω συνέντευξη αλλά αυτή την ερώτηση δεν την απαντάω», του «έλα να πάρεις τη δουλειά και το δημόσιο έργο και τα βρίσκουμε στο πρωτοσέλιδο», του «παίρνω γραμμή αλλά και του αλλάζω γραμμή σε μια μέρα, αν μου δώσεις περισσότερα»

Αυθόρμητα του βγήκε αυτό του κ. Μητσοτάκη, από μια παγιωμένη αντίληψη που έχει γίνει πλέον συνείδηση σε πολιτικούς και πολίτες.  Κάτι σαν το μυστικό που το ξέρει όλο το χωριό αλλά δεν το λένε ανοικτά στο καφενείο, μόνο ψιθυρίζοντας.

Είναι η αντίληψη ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αποτελούν σερβιτόρους των θέσεων του κάθε πολιτικού παράγοντα ο οποίος τυγχάνει να έχει χρήματα στο δημόσιο ταμείο που διαχειρίζεται. Μια αντίληψη βαθιά προσβλητική η οποία παρουσιάζεται ως η δική μας «κουλτούρα» και η οποία όπως φαίνεται, δεν ενοχλεί κανέναν.

«Θρασύτατη η Ολλανδή, πάμε κυβίστηση».

Ήταν βαρύ ράπισμα αυτό που είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ειλικρινά δεν θέλω να σκεφτώ τι σκέφτονται στην Ολλανδία για την ελληνική δημοσιογραφική «κουλτούρα»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις