Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συνεργασία Α. Κατσανιώτη με τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την άμεση εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού

Συνεργασία Α. Κατσανιώτη με τον Κυριάκο ...

Στο φιλόδοξο πρόγραμμα εντάσσονται 84 Πρεσβείες, 37 Γενικά Προξενεία, 9 Μόνιμες Αντιπροσωπείες, 7 Προξενεία και 1 γραφείο Συνδέσμων ανά την υφήλιο

Ψηφιακό άλμα στις νέες τεχνολογίες πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών µετασχηματίζοντας βασικές υπηρεσίες ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως σε όλο τον κόσμο γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος αυτής της διαδικασίας είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν στον ελληνισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και οι οποίες προωθούνται µε πρωτοβουλίες του αρμόδιου Υφυπουργού Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος σε συνεργασία µε τα συναρμόδια υπουργεία, και κυρίως το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη, «τρέχει» µια σειρά από κρίσιμες δράσεις για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των διπλωματικών Αρχών, ώστε τα εκατομµύρια των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς φυσική παρουσία και κυριολεκτικά µε το πάτηµα ενός κουμπιού για µια σειρά προσωπικών υποθέσεων της καθημερινότητας. Ανάμεσα σ’ αυτά θα είναι η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, η χορήγηση πιστοποιητικών, η έκδοση διαβατηρίου και θεώρησης εισόδου, ληξιαρχικές πράξεις, στρατολογικά, πληρεξούσια, µετοικεσίες και φορολογικά-τελωνειακά θέματα.

Μάλιστα, όπως προσθέτει η σχετική ανακοίνωση, θα καθίσταται πλέον δυνατή η ηλεκτρονική έκδοση ΑΦΜ από τον τόπο όπου διαβιούν, µε ότι αυτό µμπορεί να συνεπάγεται στο πεδίο που άπτεται της εξυπηρέτησης οικονομικών σχέσεων των ομογενών µε την Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα µε πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 συνάντηση µμεταξύ του Ανδρέα Κατσανιώτη, του  Υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του επικεφαλής της ΑΑ∆Ε, Ανδρέα Πιτσιλή, για τον καθορισμό των λεπτομερειών του εγχειρήματος.

 Στην πράξη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το gov.gr του απόδημου ελληνισμού. Χαρακτηριστικό των προθέσεων και των σχεδιασμών του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι µεταξύ των άλλων υπηρεσιών που προωθούνται είναι κι αυτή της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού µητρώου για την καταγραφή των αποδήμων, η ύπαρξη του οποίου είναι, όπως γίνεται αντιληπτό, ιδιαιτέρως κομβική στην παρούσα συγκυρία, µε φόντο και την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, εντάσσονται στο παραπάνω πρόγραµµα, 84 Πρεσβείες, 37 Γενικά Προξενεία, 9 Μόνιμες Αντιπροσωπείες, 7 Προξενεία και 1 γραφείο Συνδέσμων ανά την υφήλιο. Οι νέες διαδικασίες θα υποστηρίζουν και θα περιλαμβάνουν την άμεση και επί 24ωρης βάσης επικοινωνία των πολιτών µε τις προξενικές Αρχές. Ως εκ τούτου, καθιερώνονται και µια σειρά από ειδικές πλατφόρμες, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από προξενικό υπάλληλο µέσω προκαθορισμένης βιντεοκλήσης (ήδη λειτουργεί σε κάποιες πρεσβείες), το Σύστημα Επείγουσας Ενημέρωσης Ελλήνων Πολιτών στο Εξωτερικό για τρέχουσες συνθήκες ασφάλειας και επικινδυνότητας σε κάθε χώρα παγκοσμίως, ένας ειδικός κόμβος για την Αγορά και την Οικονομία, καθώς και µια ειδική υπηρεσία αφιερωμένη στην ενημέρωση για ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και δημόσιας διπλωματίας, όπως πληροφοριακό υλικό στα πεδία του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Πέραν όμως της εξυπηρέτησης των ομογενών, κεντρικός στόχος του ψηφιακού µετασχηµατισµού που δρομολογείται είναι,  η ευρύτερη αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας, η εξωστρέφεια και η προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης στο πλαίσιο ενός γενικότερου ψηφιακού µετασχηµατισµού και του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζει ειδική εφαρμογής για την παροχή ταξιδιωτικών πληροφοριών στους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες που επισκέπτονται πόλεις του εξωτερικού θα µμπορούν να «κατεβάζουν» το αντίστοιχο application και να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, όπως τρόπους επικοινωνίας µε τις διπλωματικές Αρχές.

GLOBAL MEDIA CENTER

Την ίδια στιγμή, προωθούνται διαδικασίες για τη δημιουργία συγκεκριμένων εργαλείων που θα ενισχύσουν βασικές παραμέτρους των γενικότερων επιδιώξεων του υπουργείου Εξωτερικών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Βασικότερο εκ των νέων εργαλείων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το Κεντρικό Σύστημα Συλλογής Πληροφοριών από ανοικτές πηγές (διεθνής Τύπος, social media, ραδιοτηλεοπτικά Μέσα κ.ά.).

Το Global Media Center θα λειτουργεί ως κεντρικός και αξιόπιστος «πληροφοριοδότης» του ΥΠ.ΕΞ. για τα σημαντικά διεθνή γεγονότα, αντιδράσεις διεθνούς κοινής γνώμης και ΜΜΕ κυρίως σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τις αποφάσεις που εφαρμόζει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το σύστημα θα κατηγοριοποιεί τις πληροφορίες ανά γεωγραφική περιοχή, χώρα, διεθνείς οργανισμούς και περιεχόμενο και θα βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές στην κατανόηση των διεθνών τάσεων, αλλά και στη διαμόρφωση στοχευμένων δράσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις