Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπήκαμε στο καταφύγιο ζώων του Δρεπάνου- Φωτογραφίσαμε τις εγκαταστάσεις και γνωρίσαμε τους ανθρώπους πίσω από την προσπάθεια

Μπήκαμε στο καταφύγιο ζώων του Δρεπάνου-...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το καταφύγιο τoυ Δήμου Πατρέων φιλοξενεί γλυκά τετράποδα μέχρι να βρουν μία οικογένεια

Περίθαλψη, ασφάλεια και ζεστές αγκαλιές έχουν βρει δεκάδες αδεσποτάκια στο καταφύγιο του Δήμου Πατρέων που βρίσκεται στην περιοχή του Δρεπάνου. Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο χώρο περίπου βρίσκονται περίπου 40 σκυλάκια.  Ο φωτογραφικός φακός του thebest.gr βρέθηκε στο καταφύγιο και απαθανάτισε μικρές στιγμές τους... 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων στο θέμα των αδέσποτων ζώων, «δίπλα από το καταφύγιο , στο μεγάλο  οίκημα θα γίνει δημοτική κτηνιατρική κλινική. Θα βγει προκήρυξη για κτηνίατρο ενώ στη συνέχεια θα βγει προκήρυξη για τον εξοπλισμό του κτηνιατρείου. Σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας θα δοθεί και η άδεια».

Η ίδια μίλησε και για το πώς λειτουργεί το καταφύγιο...

 

Έχουμε παραλάβει σκυλάκια που ήταν επιθετικά και που με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και της κοινωνικοποίησης τους κατέλεξαν να είναι υιοθετίσιμα, και υιοθετήθηκαν

«Υπάρχει ο χώρος που λειτουργεί ως καταφύγιο και είναι ένας χώρος προσωρινής κράτησης των ζώων προκειμένου να πάρουν για παράδειγμα τα φάρμακά τους ή αν είναι κουταβάκια, να φτάσουν στην ηλικία που πρέπει για να υιοθετηθούν. Εκεί μένουν και κάποια σκυλάκια που είναι επιθετικά και δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα. Θα πρέπει να μείνουν εκεί για να τα παρακολουθήσει κάποιος εκπαιδευτής.

Είτε γιατί είναι φοβικά είτε επιεδή είναι επιθετικά. Έχουμε παραλάβει σκυλάκια που ήταν επιθετικά και που με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και της κοινωνικοποίησής τους κατέλεξαν να είναι υιοθετίσιμα, και υιοθετήθηκαν.  Υπάρχει περίπτωση που το σκυλάκι δεν μπορούσε να το πλησιάσει ούτε ο κτηνίατρος. Ήταν επιθετικό γιατί ήταν κακοποιημένο. Το εξημέρωσε η Γεωργία Κτιστάκη που μετά επειδή το αγάπησε, το υιοθέτησε. Γενικά είναι αρκετά εκείνα που έχουν υιοθετηθεί».

Η Γιωργία Κτιστάκη με τον αγαπημένο της φίλο...

Η Γιωργία Κτιστάκη με τον αγαπημένο της φίλο...

Όλα αυτά τα «μοντέλα» θα μπαίνουν στη σελίδα για να τα βλέπουν όσοι θέλουν να υιοθετήσουν. Μέχρι τώρα, οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στο καταφύγιο και επιλέγουν όποιο τους αγγίξει περισσότερο

Όπως αναφέρει, «έχουμε δύο οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά.  Είναι η Γεωργία Κτιστάκη και η Ελένη Κασπίρη (με βοηθό τη Γιούλα Ανωγιάτη). Επικεφαλής είναι ο Γιώργος Κατσιμίγας.  Η συνεργασία με τους εθελοντές είναι πολύ σημαντική γιατί το δυναμικό του Δήμου είναι περιορισμένο, πάντα ελλιπές. Στο χώρο εργάζονται τρία άτομα, εκτός από τον Γιώργο, είναι ο Γιάννης Πετράκος και ο Αντρέας Γκότσης. Και τα τρία άτομα έχουμε περάσει από ειδικό πρόγραμμα που δίνει πιστοποίηση για περισυλλογή και για διαχείριση ζώων έτσι ώστε να μη γίνονται λάθη εις βάρος τους.

Μέχρι τώρα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με εθελοντές από φιλοζωικά σωματεία. Πάνε μαζί με την ομάδα να βγάλουν βόλτα τα σκυλάκια και να τα κάνουν και μπάνιο. Υπάρχουν μπάνια στο χώρο με ζεστό νερό, πετσετούλες. Τα φωτογραφίζουν μάλιστα για να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία. Η σελίδα του Δήμου Πατρών γι αυτό το σκοπό θα λειτουργήσει άμεσα. Όλα αυτά τα «μοντέλα» θα μπαίνουν στη σελίδα για να τα βλέπουν όσοι θέλουν να υιοθετήσουν. Μέχρι τώρα, οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στο καταφύγιο και επιλέγουν όποιο τους αγγίξει περισσότερο. Μετά γίνεται το συμβόλαιο υιοθεσίας».

Τα ζωάκια μάλιστα, όπως μας λέει, έχουν τα δικά τους ονόματα αλλά και παρατσούκλια. Υπάρχει ο «Τάκης», υπάρχει και ο «Παλαιοκώστας» που όλο θέλει να φύγει. Πέρα από αυτό μαζί με εργαζόμενους και εθελοντές μοιράζονται όμορφες στιγμές. 

«Πολλά έχουν παρατσούκλια που τις περισσότερες φορές προκύπτουν από τη συμπεριφορά τους. Αραχτούλης, Τρομπονίτσα,Πανθηράκι, Αγκαλίτσας, Σοράγια, είναι μερικά.  Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να δέχονται τα ζωάκια επισκέψεις από περισσότερους εθελοντές, από παιδάκια και φοιτητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Μπορούν να τα βγάζουν για παράδειγμα βόλτα.

Το θέμα «καταφύγιο ζώων» έχει αποτύχει σε όλη την Ελλάδα. Γίνονται έκτροπα, και δεν θάλαμε με τίποτα ο χώρος αυτός να δημιουργήσει θέματα εις βάρος των ζώων. Τα άτομα που έχουν επιλεχθεί έχουν εμπειρία και είναι φιλόζωοι. Ξέρουμε ότι ακόμα κι αν δεν είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, θα νοιαστούν για τα ζώα. Είναι πολύ βασικό. Θα δώσουν τα φάρμακα τους, θα σημειώσουν τους εμβολιασμούς τους, θα παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά τους. Και οι τρεις υπάλληλοι έχουν υιοθετήσει ζωάκια.

Ο Λούης ο αγαπημένος του Γιώργου. Είναι κι ο καλομαθημένος του Δρεπάνου. Τον βρήκε σχεδόν πεθαμένο και δεν υπήρχαν ελπίδες. Ωστόσο του έδωσε αγωγή για καλαζάρ και άλλα και ζει εκεί όμορφα…

Ο Γιώργος Κατσιμίγας με τον Λούη...

Ο Γιώργος Κατσιμίγας με τον Λούη...

Με είχε συγκινήσει το γεγονός ότι κάποιος από τους υπαλλήλους, ο Αντρέας,  επέλεξε να γιορτάσει τα γενέθλια του στο καταφύγιο, μαζί με τα σκυλάκια. Μας κάλεσε όλους και μας κέρασε, και εμάς και τα ζωάκια», λέει η κα Δημοπούλου.

*Φωτογραφίες για το thebest.gr είναι από τον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο. 

Για την παραχώρηση φωτογραφιών, ευχαριστούμε και την κα Αλεξάνδρα Δημοπούλου. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις