Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Έπεσαν» οι υπογραφές Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Έπεσαν...

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ώρα… υπογραφών για την αμυντική συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της υπερδύναμης που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κι αυτό έγινε αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν αντίστοιχα, κατά τις οποίες οι δύο άνδρες μίλησαν για την σημασία της συγκεκριμένης πενταετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εγκάρδιο.

Μπλίνκεν: «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε παίρνοντας πρώτος τον λόγο: «Ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα. Η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα. Είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Νίκος Δένδιας για τις συμμαχίες της Ελλάδας
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο στις προκλήσεις που απασχολούν τον κόσμο», σημειώνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζοντας πως θα τις αντιμετωπίσει διπλωματικά.

Αναφορικά με τη σύναψη συμμαχιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ και έχει μια αυξανόμενη ευθύνη προκειμένου να ενταχθούν οι χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην ένωση».

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Ήδη έχουμε δωρίσει δύο εκατομμύρια εμβόλια. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και τον σεβασμό μας για το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε επιπλέον ο Νίκος Δένδιας.

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις