Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η γυναικοκτονία, τα μαθήματα αυτοάμυνας από το Δήμο Πατρέων και ένα προφανές ερώτημα: Λύνεται με καράτε;

Η γυναικοκτονία, τα μαθήματα αυτοάμυνας ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ίσως τελικά θα ήταν πιο χρήσιμο αντί να μάθουν οι γυναίκες πολεμικές τέχνες για να αντιμετωπίσουν τους κακοποιητές τους, να καθίσουν οι άνδρες στα θρανία

Ο Δήμος της Πάτρας ξεκίνησε με καλή πρόθεση τα δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Άλλωστε οτιδήποτε παρέχεται και μάλιστα δωρεάν αποτελεί μια πράξη προσφοράς που δεν επιδέχεται επίκρισης.
Τα μαθήματα αυτά, όπως δήλωσε επί της πρωτοβουλίας ο  Βοηθός Δημάρχου, Γιώργος Μαγιάκης γίνονται με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων απέναντι στο γυναικείο φύλο και με αυτό τον τρόπο καταβάλλεται προσπάθεια να «απαντηθεί» το «φαινόμενο που ακούει στο όνομα "πατριαρχία" και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προέκταση του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που καταδικάζει τις γυναίκες».

Μέχρι εδώ και σε επίπεδο προθέσεων όλα καλά. Έν πρώτοις η αυτοάμυνα φαντάζει ως μια  μορφή αντιμετώπισης της μάστιγας που λέγεται «γυναικοκτονία» και η οποία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στις μέρες μας.

Υπάρχει όμως και μια ένσταση η οποία διατυπώνεται ήδη από διάφορες πλευρές και συμπυκνώνεται στο προφανές ερώτημα το οποίο και ανακύπτει από τον συνδυασμό των παρεχόμενων μαθημάτων με το φαινόμενο της γυναικοκτονίας: «είναι η λύση  το χτύπημα στο χτύπημα;». Και, επιπροσθέτως στον προβληματισμό,  «σε τι άραγε χρησίμευσε η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας στην Καρολάιν της Αλοννήσου η οποία και έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς της γυναικοκτονίας εν Ελλάδι;».

Η απάντηση είναι ότι σε τίποτε απολύτως δεν χρησίμευσε η γνώση αυτοάμυνας στο κορίτσι που δολοφονήθηκε ενώ κοιμόταν.

Διότι η κακοποίηση μέσα στο γάμο, ή στη σχέση, η ψυχική διάλυση και η καταβύθιση στη νοσηρότητα και τον φόβο, σε τίποτα δεν έχει να κάνει με κάποιον που σου επιτίθεται στο δρόμο για να σε κλέψει ή να σε βιάσει.

Διότι η πηγή του κακού,  δεν βρίσκεται στην διαδικασία μίμησης ανδρικών προτύπων από τις γυναίκες ή στην μυϊκή και τεχνική τους εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βία, αλλά στη διαδικασία «εκπαίδευσης» των ανδρών σε ανθρώπινες και μη κακοποιητικές συμπεριφορές. Ιδίως σε μικρές κοινωνίες όπου εξακολουθούν οι αντιλήψεις περί του άρρενος να είναι ταυτισμένες με την έννοια της ιδιοκτησίας κατά μίμηση του προγονικού προτύπου.

Η πηγή του κακού δεν είναι η έλλειψη μυϊκής δύναμης των γυναικών, αλλά η νοσηρή διαπαιδαγώγηση των ανδρών από την οικογένεια, το περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο, τα προβαλλόμενα πρότυπα.

Ίσως τελικά θα ήταν πιο χρήσιμο αντί να μάθουν οι γυναίκες πολεμικές τέχνες για να αντιμετωπίσουν τους κακοποιητές τους, να καθίσουν οι άνδρες στα θρανία και να μάθουν τι σημαίνει «ανδρισμός», «αυτοεκτίμηση», «αξιοπρέπεια» και «σεβασμός».

Ίσως να ήταν πιο χρήσιμα τα σεμινάρια συμπεριφοράς σε παιδιά, εφήβους και ενήλικους άνδρες  κύριε Δήμαρχε.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις