Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια χώρα σε αναμονή

Μια χώρα σε αναμονή
Στάθης Πολίτης

του Στάθη Θ. Πολίτη

Πολύφερνες νύφες οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο. Πολλοί τις αγάπησαν –στα λόγια τουλάχιστον- κι όμως, αυτές παραμένουν στην αναμονή.

Αναντίρρητα, ακόμα και ο πλέον φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση παρατηρητής, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πως τελευταία, έχει απολέσει τον βηματισμό της.

Ενώ κατά το πρώτο διάστημα της θητείας της, επέδειξε μία κάποια μεταρρυθμιστική ορμή -ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους τομείς και με πρωταγωνιστές όπως ο κ. Πιερρακάκης- από ένα σημείο και μετά, μοιάζει να βάλτωσε στον βούρκο των γεγονότων.

Σίγουρα, η πανδημία υπήρξε μαύρος κύκνος -εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει και η οποία συνεχίζει να απορροφά σημαντικό κομμάτι υλικών και άυλων πόρων, και να εξουθενώνει το κυβερνητικό σχήμα.

Ξεκάθαρα όμως, σε καμία περίπτωση αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιο­λογία για να λησμονηθεί ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία των πολιτών εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του. Αυτός ήταν για να προχωρήσουν επιτέλους οι βαθιές τομές που αδήριτα έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να μπορέσει σε βάθος χρόνου να χαρακτηριστεί σύγχρονο κράτος, με μία ακμάζουσα οικονομία και μια κοινωνία ανοιχτή.

Οι συγκεκριμένες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν αφεθεί στις καλένδες. Συνεχώς ακούμε για νομοσχέδια που έρχονται και δεν τα βλέπουμε ποτέ. Και βεβαίως, τις όποιες νομοθετήσεις, θα πρέπει να ακολουθήσει και η πολλαπλάσια επί­πονη υλοποίησή τους.

Το τέρας της γραφειοκρατίας, το φορολογικό σύστημα, η απόδοση δικαιοσύνης, το εκπαιδευτι­κό σύστημα, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που αποτελούν πληγές για την χώρα και των οποίων η εκ βάθρων αναμόρφωση, απλά δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Αντ’ αυτών, από διάφορες πηγές έχουν αρχίσει και διακινούνται σενάρια για εκλογικούς αιφνιδιασμούς και λοιπές πολιτικάντικες πρωτοβουλίες, οι οποίες στην παρούσα φάση θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις προοπτικές ανάταξης της οικονομίας και της χώρας εν γένει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να περάσει μήνυμα ξεκάθαρο προς κατεύ­θυνση διττή -τόσο προς το κυβερνητικό σχήμα, όσο και προς την κοινωνία: Οι μεταρ­ρυθμίσεις θα γίνουν τώρα.

Η κεντρώα, μετριοπαθής πλειοψηφία των πολιτών, μοναχά έτσι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του. Διαφορετικά, η ιστορία έχει διδάξει πως ουκ ολίγες κυβερνήσεις που ένοιω­θαν και πορεύονταν ως άτρωτες, κατέρρευσαν από τη μια μέρα στην άλλη,

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Αναμονή, Νικηφόρος Λύτρας, π. 1895-1900

Αναμονή, Νικηφόρος Λύτρας, π. 1895-1900

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις