Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Ταξίδι» μέχρι Ιπποκράτειο για 52χρονο με διαχωρισμό αορτής- Τι συμβαίνει με την Καρδιοχειρουργική;

Πάτρα: «Ταξίδι» μέχρι Ιπποκράτειο για 52...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

52χρονος ο οποίος υπέστη ρήξη αορτής χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Αθήνα, στο Ιπποκράτειο, μετά από ώρες αναμονής.

Η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά Βαΐων και κλάδων στις 25 Φεβρουαρίου του 2021. Παρέμενε κλειστή από το 2017 και η επαναλειτουργία της έγινε δεκτή με πανηγυρικούς σχολιασμούς από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μεταξύ δεκάδες άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή είχαν χάσει τη ζωή τους από ανευρύσματα και διαχωρισμό αορτής, με την κατακραυγή σχετικά με το μεγάλο αυτό κενό στο χώρο της υγείας στη Δυτική Ελλάδα να φτάνει στο απόγειό της μετά τον θάνατο της 52χρονης συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υφυπουργού Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα.

Θα περίμενε κανείς κατ΄ελάχιστον λοιπόν, έξι μήνες μετά τα εγκαίνια της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής κανένας πολίτης να μην χρειάζεται να ταξιδεύει μέχρι τα Γιάννενα ή την Αθήνα έχοντας υποστεί ρήξη ανευρύσματος ή ακόμη χειρότερα διαχωρισμό αορτής, παίζοντας δηλαδή με τα κρίσιμα λεπτά που θα κρίνουν τη ζωή του ενώ βρίσκεται σε ένα ασθενοφόρο που τρέχει με πολλά χιλιόμετρα για αλλού, μετά από ώρες αναζήτησης νοσοκομείου εκτός Πατρών που είναι σε θέση να τον δεχθεί, αν είναι σε θέση να τον δεχθεί.

Κι όμως, η κατάσταση, παρά τα όσα έχουμε κατά καιρούς ακούσει, παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, παραμένει ούτε λίγο ούτε πολύ … ως είχε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σοβαρές καταστάσεις όπως ο διαχωρισμός αορτής, για τον οποίο ο χρόνος είναι όχι απλά κρίσιμος, αλλά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου, με τον θάνατο να διεκδικεί τις δάφνες υποβοηθούμενος- για άλλη μια φορά- από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του 52χρονoυ συζύγου της  υπαλλήλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  Ειρήνης Αδαμοπούλου, ο οποίος υπέστη ρήξη αορτής και χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Αθήνα, στο Ιπποκράτειο, μετά από ώρες αναμονής.

Όπως λέει στο thebest.gr η κ. Αδαμοπούλου, ο σύζυγός της υπέστη διαχωρισμό αορτής στις 16 Ιουλίου. Οδηγήθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στα εξωτερικά ιατρεία όπου και παρέμεινε για ώρες μέχρι να βρεθεί νοσοκομείο να τον δεχθεί. Όπως της είπαν η καρδιοχειρουργική της Πάτρας χειρουργεί μόνο ανευρύσματα και δεν δέχεται ασθενείς όλες τις ημέρες!

Η αναζήτηση μονάδας έγινε μεταξύ Αθήνας και Ιωαννίνων. Τελικά τον ασθενή δέχθηκε το Ιπποκράτειο. «Πήγαμε στην Αθήνα συνοδεία γιατρού από το νοσοκομείο. Παίζαμε με το χρόνο. Η πιθανότητα επιβίωσης μετά από ρήξη αορτής είναι πολύ μικρή» λέει στο thebest.gr η κ. Αδαμοπούλου.

«Στο Ιπποκράτειο, όπου φτάσαμε ξημερώματα της 17ης Ιουλίου είχαμε άμεση αντιμετώπιση. Έγινε ένα πολύωρο χειρουργείο και ευτυχώς όλα είχαν αίσια κατάληξη. Θα μπορούσε ο χρόνος να έχει αποδειχθεί μοιραίος, όπως για άλλους ασθενείς. Μας είπαν εκεί στο Ιπποκράτειο ότι η Πάτρα έχει σύγχρονα μηχανήματα. Αν δεν τα χρησιμοποιεί, να τα στείλει στην Αθήνα…».

Η απορία της κ. Αδαμοπούλου όπως και η δική μας και άλλων πολιτών είναι η προφανής. «Για ποιο λόγο δεν δέχεται τέτοια έκτακτα και κρίσιμα περιστατικά η Καρδιοχειρουργική της Πάτρας;»

Απορία εύλογη: τι ακριβώς εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο; Γιατί έξι μήνες μετά τα εγκαίνια η Καρδιοχειρουργική δεν δέχεται περιστατικά διαχωρισμού αορτής;

Ισχύει και αν ναι τι ακριβώς σημαίνει ότι η κλινική λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες;

Πόσα περιστατικά έχει δεχθεί και πόσα χειρουργεία έχουν γίνει;

Έχει στελεχωθεί; Και αν όχι γιατί; Και- εν τέλει-, τι άλλαξε μετά τα εγκαίνια από τον Υπουργό; Γιατί πάλι στα Γιάννενα και στην Αθήνα φαίνεται ότι ταξιδεύουν τα έκτακτα περιστατικά. Με το ίδιο ρίσκο. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Σ.Σ. Το thebest.gr αναζήτησε  τον Διευθυντή της Κλινικής κ. Χαροκόπο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να έχει και τη δική του θέση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις