Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτιά Ζήρια: Τα αιτήματα του Δημάρχου Αιγιαλείας στον Στέλιο Πέτσα

Φωτιά Ζήρια: Τα αιτήματα του Δημάρχου Αι...

Όπως είπε με έγγραφο του ο Δ. Καλογερόπουλος, το πλήγμα από τις πυρκαγιές στην περιοχή ήταν μεγάλο καθώς κάηκαν πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργούμενης έκτασης

Σειρά αιτημάτων διατύπωσε με έγγραφο του, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Στυλιανό Πέτσα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στο έγγραφο με τίτλο «Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την Αποκατάσταση και την Ανάπτυξη της περιοχής», ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος υπογράμμισε πως ο Δήμος και ειδικότερα η περιοχή της Δυτικής Αιγιαλείας (Δ.Ε. Ερινεού και Συμπολιτείας) επλήγησαν βαρύτατα από την μεγάλη πυρκαγιά της 31/7/2021. Το πλήγμα, όπως ανέφερε, ήταν μεγάλο καθώς κατεκάησαν σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργούμενης έκτασης, κτίρια ενώ υπήρξαν μεγάλες απώλειες και καταστροφές  σε  ζωικό και  φυτικό κεφάλαιο.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν περί τα 100 πυροσβεστικά οχήματα,  300 πυροσβέστες  και  15 εναέρια μέσα πυρόσβεσης μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό της έντασης και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι  ότι από την  ημιορεινή περιοχή που ξέσπασε, μέσα σε λίγη ώρα πέρασε την Ν.Ε.Ο. , την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή και ακολούθως την Π.Ε.Ο. καταλήγοντας στη θάλασσα, από όπου επιχειρούσε πλοίο της Πυροσβεστικής (!).Τουλάχιστον 107 συμπολίτες μας απεγκλωβίστηκαν με πλοία του Λιμενικού και Φέρι μποουτ και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που είχε φροντίσει να διαθέσει ο Δήμος μας, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί δύο μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας για να εκκενώσουν περιοχές οι κάτοικοι. 

Υπ΄ αυτές τις συνθήκες θεωρούμε μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών,  πέραν των (ελαφρών κυρίως) τραυματισμών δεκάδων ανθρώπων  που μάχονταν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τώρα όμως έχουμε την αγωνία της επόμενης ημέρας. Και αυτή αφορά τόσο τις ενέργειες για την αποκατάσταση των πληγέντων όσο και αυτές που κατατείνουν στην πρόληψη μελλοντικών αντίστοιχων φαινομένων.

Προς τον σκοπό τούτο καταρτίστηκε ένα συνολικό σχέδιο δράσης ώστε να ξεκινήσουν  άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών και η  αποκατάσταση των ζημιών καθώς και οι ενέργειες για εργασίες προληπτικού χαρακτήρα .

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1.         Συγκροτήθηκε με απόφαση Δημάρχου, Τριμελής Επιτροπή με αντικείμενο την  παραλαβή αιτημάτων  και την καταγραφή προβλημάτων που λειτουργεί ήδη από σήμερα στο Κοινοτικό Γραφείο της τ.κ. Ζήριας προκειμένου σε πρώτη φάση να χορηγηθεί επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κατοικία έχει πληγεί από την πυρκαγιά.

2.         Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο καταγραφής του απολεσθέντος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου , καθώς και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου  και την κάλυψη αναγκών σε ζωοτροφές κ.λ.π σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Αχαΐας.

3.         Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο Μηχανικών του Δήμου προς συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την αποκατάσταση και βελτίωση των Υποδομών.

Επιπλέον αποφασίστηκε:

4.         Έλεγχος λειτουργίας πυροφυλακίων

5.         Έλεγχος δεξαμενών – άρδευσης

6.         Διάνοιξη και διαπλατύνσεις σε αστική και αγροτική οδοποιία, με σκοπό την πυροπροστασία και την υπεράσπιση του υπέρτερου συμφέροντος της ανθρώπινης ζωής

7.         Αποκατάσταση του δάσους (κορμοδέματα κλπ) και τακτικός καθαρισμός αγροτοδασικού δικτύου

8.         Αντιπλημμυρικά έργα

9.         Διάνοιξη οδών σε αιγιαλό και παραλία

10.       Διευκόλυνση για άμεση σύνδεση οδών διεξόδου σε περίπτωση κινδύνου, με εξαιρετική ειδική νομοθετική πρόβλεψη

11.       Καθαρισμός χειμάρρων

12.       Οδοφωτισμός

13.       Ταπείνωση γεφυρών της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ

14.       Οριοθέτηση και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων

15.       Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού

16.       Προμήθεια μηχανημάτων έργων

17.       Υποβολή αιτήματος σε αρμόδια Υπουργεία και φορείς προς οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και του Δήμου για την αποκατάσταση των υποδομών.

Τέλος απευθυνόμενος στον υφυπουργό κ. Πέτσα, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως «είναι γνωστό ότι για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, θα απαιτηθεί οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία και προς τούτο απευθυνόμαστε σε σας.

Βεβαίως προαπαιτούμενο είναι η κήρυξη των δύο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας (Ερινεού και Συμπολιτείας) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πυρόπληκτες), αίτημα, το οποίο υποβάλλουμε και με το παρόν έγγραφο μας.

Θα ακολουθήσουν άμεσα κοστολογημένα Τεχνικά Προγράμματα περί της αποκατάστασης των ζημιών καθώς και  της αναγκαιότητας και  της εξειδίκευσης των μελλοντικών ενεργειών, από τους αρμόδιους φορείς και Μηχανικούς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις