Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε ο θάνατος της Γκέλυς Μαυροπούλου - Αξέχαστη ως Χριστίνα Ψάχου στον "Άγνωστο Πόλεμο"

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε ο θάνατος ...

Ήταν συμπρωταγωνίστρια του Άγγελου Αντωνόπουλου στη σειρά του Νίκου Φώσκολου που καθήλωνε τους Έλληνες στις αρχές του '70 στις τηλεοράσεις τους

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε και η δυσάρεστη είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών η γνωστή και αγαπητή ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου. Η εκλιπούσα πρωταγωνίστρια ήταν κόρη ηθοποιών, του Άγγελου Μαυρόπουλου και της Μαρίκας Κρεβατά που είχε υποδυθεί τη μητέρα της Λίζας Παπασταύρου στο θρυλικό «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο».

Η Γκέλυ Μαυροπούλου ήταν γεννημένη το 1932 στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει σπουδές στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν και από τις πρώτες της εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήταν στη «Θεία από το Σικάγο» πλάι στην Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή το 1957.

Είναι αξιοσημείωτο να πούμε πως η Γκέλυ Μαυροπούλου από τις ωραίες, φινετσάτες και πολύ καλές ηθοποιούς μας τόσο σε κωμικούς όσο και κυρίως σε δραματικούς ρόλους, ήταν στον καλλιτεχνικό χώρο από τα μέσα του ’50, για περισσότερα δηλαδή από 65 χρόνια.

Στο θέατρο έγινε γρήγορα πρωταγωνίστρια, είτε ως θιασάρχης είτε συμπράττοντας με άλλους θιάσους, παίζοντας από νεοελληνική κωμωδία έως κλασικό ρεπερτόριο, από την γνωστή και επιτυχημένη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» με τον θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου έως τους «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο, δίπλα στην σπουδαία Κατίνα Παξινού, την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου αλλά και τον «Δον Ζουάν» επίσης του Μολιέρου, δίπλα στον μεγάλο Δημήτρη Χορν. Όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, με την «Ορέστεια» όπου ερμήνευσε τη Θεά Αθηνά, η Γκέλυ Μαυροπούλου πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 1959 τη μοναδική της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Την παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο σημαντικός θεατράνθρωπος και δάσκαλος στο Εθνικό, Δημήτρης Ροντήρης.

Την περίοδο 1955-1967 ήταν παντρεμένη με τον συνάδελφο της, γνωστό ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2006, και μαζί συγκρότησαν θίασο και μεταξύ άλλων είχαν ανεβάσει και παρουσιάσει «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, το έργο «Ανυπόμονη καρδιά» του Τζον Πάτρικ, κ.α.

Στον κινηματογράφο η Γκέλυ Μαυροπούλου προερχόμενη κι αυτή από μία γενιά που έβγαλε ταλαντούχους και λαμπερούς πρωταγωνιστές όπως η Καρέζη, ο Παπαμιχαήλ, η Βουγιουκλάκη, κ.α., έπαιξε σε σαράντα και πλέον ταινίες και όπως έγραψε το flix.gr, αυτές που την έκαναν διάσημη ήταν οι κοινωνικοδραματικές ταινίες όπου έπαιξε ρόλους της αθώας ή απροστάτευτης γυναίκας, τη δεκαετία του ’60, τη χρυσή εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιξε σε κλασικές κωμωδίες, όπως «Η ωραία των Αθηνών» του Νίκου Τσιφόρου, στον «Φανούρη και το σόι του» Δημήτρη Ιωαννόπουλου, στο «Ευτυχώς τρελάθηκα» του Κώστα Ανδρίτσου, στην «Εταιρεία θαυμάτων» του Στέφανου Στρατηγού με συμπρωταγωνιστή της τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στο φιλμ «Η κυρία του κυρίου» του Γιάννη Δαλιανίδη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την Μπέτυ Μοσχονά, έργο που παρουσίασε και στο θέατρο, κ.α.

Από τις επιτυχίες της στο σινεμά ήταν το μελό «Κάθε λιμάνι και καημός» του Όμηρου Ευστρατιάδη, το 1964, η πολεμική αντιστασιακή περιπέτεια «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουγιουκλάκη, το 1973, της Φίνος Φιλμ με συμπρωταγωνιστή της τον Άγγελο Αντωνόπουλο ενώ έπαιξε και σε ιστορικά δράματα όπως «Ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φροσύνη» του Στέφανου Στρατηγού, το 1959 και σε φιλμ-νουάρ όπως το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» του Τζανή Αλιφέρη, με συμπρωταγωνιστές της τους Μιχάλη Νικολινάκο, Ανδρέα Μπάρκουλη, Χρήστο Τσαγανέα και Μάρω Κοντού το 1959.

Τέλος, αξιόλογη ήταν και η εμφάνιση της Γκέλυς Μαυροπούλου στη τηλεόραση, όπου έκανε το ντεμπούτο της το 1971 στην αστυνομική σειρά του Νίκου Φώσκολου «13ον ανακριτικόν  γραφείον». Αμέσως μετά όπως θυμίζει η Wikipedia, η Γκέλυ Μαυροπούλου πρωταγωνίστησε, στον ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, στη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης, τη θρυλική σειρά «Άγνωστος πόλεμος» του Νίκου Φώσκολου που προβλήθηκε την περίοδο 1971-1974 στο πλευρό του Άγγελου Αντωνόπουλου που έκανε τον συνταγματάρχη Βαρτάνη. Μία τεράστια πραγματικά επιτυχία της εποχής, τότε που ακόμα δεν είχαν όλοι τηλεόραση, υπήρχαν μόνο 2 κανάλια και η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη. Το 1973 Η Γκέλυ Μαυροπούλου ερμήνευσε την Αγία Ελένη στην ιστορική  σειρά «Εν τούτω νίκα» επίσης του Νίκου Φώσκολου.

Μεταπολιτευτικά, η εκλιπούσα ηθοποιός είχε και έντονη πολιτική δράση στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κινήματος ενώ στις εκλογές της περιόδου 1989-1990 ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Αθηνών.

Τέλος να αναφέρουμε πως ο μεγάλος της έρωτας ήταν ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

Τον τελευταίο καιρό η σπουδαία ηθοποιός μας βρισκόταν σε καροτσάκι, καθώς η πτώση της μέσα στο σπίτι της το περασμένο έτος 2020 παραλίγο να ήταν μοιραία. Είχε υποστεί κάκωση στην οσφυική μοίρα.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου όπως έχει γραφτεί, δεν απέκτησε παιδιά, ωστόσο όπως είχε εκμυστηρευτεί, «δεν έχω μοναξιά… Έχω ένα σκυλάκι που με λατρεύει και το λατρεύω. Μπορεί να έχω πολλούς συγγενείς και φίλους, ωστόσο κανείς δεν παίρνει ένα τηλέφωνο. Το τηλέφωνο δεν χτυπάει ποτέ».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η Γκέλυ Μαυροπούλου με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, η φωτ. με credit NDP είναι από την ανάρτηση του reader.gr

Καλεσμένη το 2015 στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού.

Στην εφημερίδα espresso είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2015 ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Ο άγνωστος πόλεμος της Γκέλυς Μαυροπούλου".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture