Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Γιώργος Τζούδας: Πρέπει να προστατεύουμε...

Γιώργος Τζούδας: Πρέπει να προστατεύουμε τον τουρισμό με όλες τις δυνάμεις μας

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο συνιδιοκτήτης της αποσταγματοποιΐας "VANTANA", μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο στην αγορά, όσο και εν γένει στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;

Η επίπτωση του covid στην αγορά ήταν καταλυτική. Στην αγορά των αλκοολούχων ποτών η πτώση ήταν σημαντική για τους παρακάτω λόγους: Μείωση κατανάλωσης στα σημεία εστίασης από τους Έλληνες καταναλωτές λόγω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, μείωση κατανάλωσης στα σημεία εστίασης λόγω του περιορισμένου αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν το 2020 στην Ελλάδα, μείωση αγορών ποτών από τους τουρίστες κατά την επιστροφή στην χώρα τους. Όσον αφορά στην οικιακή κατανάλωση, αυτή διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα. Επειδή όμως το ποτό είναι συνυφασμένο με την παρέα και τη διασκέδαση συνολικά επηρεάστηκε αρνητικά. Ομοίως οι εξαγωγές επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό καθώς σε όλα τα κράτη υπήρξε καραντίνα και περιορισμοί, αλλά εκεί καταφέραμε μικρή άνοδο σε πελάτες λιανικής. Έτσι συνολικά επηρεάστηκαν αρνητικά και οι δικές μας πωλήσεις.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Ευκαιρία με την στενή έννοια δεν υπάρχει. Με την ευρύτερη όμως, μπορούμε να πούμε ότι η ανάγκη μας έκανε να ανασυνταχθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας. Έτσι προβήκαμε σε αναδιοργάνωση κάποιων λειτουργειών μας, με στόχο τις ευκαιρίες που θα προκύψουν με την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

Η κάθε επιχείρηση έχει τις ιδιαιτερότητές της και πρέπει να δει πώς θα χειριστεί τα νέα δεδομένα του κλάδου της. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Η δική μας επιχείρηση θα συνεχίσει την παραγωγή υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων και ποτών μέσα στο πλαίσιο της συγκράτησης του κόστους, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στις βασικές αξίες της. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε το προσωπικό μας, ούτε να καταργήσουμε τις ορθές πρακτικές λειτουργίας μας. Κάποια έξοδα όμως θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Πρέπει να προστατεύουμε τον τουρισμό με όλες τις δυνάμεις μας. Υπάρχουν εκατοντάδες επαγγέλματα που ζουν από τον τουρισμό. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή κυρίως προϊόντων που έχουν αντίκρισμα στους άλλους λαούς. Τα ελληνικά τρόφιμα και τα ποτά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία όμως πρέπει να ενισχυθούν με την διασφάλιση της ποιότητας τους και της επικοινωνίας τους με τον ξένο καταναλωτή. Καλό είναι να συνδεθεί η παραγωγή με τον τουρισμό με διάφορες δράσεις, ανά τομέα, με τη συμβολή κρατικών κονδυλίων. Tέλος είναι σημαντικό να ενισχυθεί η κυκλική οικονομία και οι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας να ενισχύσουν τις αντίστοιχες, αλλά και οι καταναλωτές να ενισχύσουν την νοοτροπία κατανάλωσης προϊόντων της περιοχής μας.

Η εταιρεία με μια ματιά

Η ποτοποιία Vantana iδρύθηκε το 1904 στην Πάτρα από τον Παναγιώτη Βαντάνα. Μετά τον θάνατο του συνεχίστηκε η λειτουργία της ποτοποιίας από την σύζυγο του Πολυξένη Βαντάνα. Στη συνέχεια ανέλαβαν η κόρη της Πολυξένης, Πηγή Τζούδα σύζυγος Ηλία και οι γιοι της, Γιώργος και Παναγιώτης. Τα τελευταία 25 χρόνια ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Τζούδας συνεχίζουν την ιστορία που ξεκίνησε από τον παππού τους. Η ποτοποιία ειδικεύεται με την απόσταξη – εκχύλιση – παραγωγή -εμφιάλωση - εμπορία αλκοολούχων ποτών παραγωγής της. Οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων της είναι το ούζο, το τσίπουρο, η τεντούρα , η μαστίχα, τα ηδύποτα και το μπράντι. Τα περισσότερα προϊόντα VANTANA έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας. Διανέμονται σε όλη την Ελλάδα και εξάγονται σε 15 χώρες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr