Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Aρσάκεια Σχολεία Πάτρας: Η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ και θα μείνει

Aρσάκεια Σχολεία Πάτρας: Η ψηφιακή τεχνο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Διευθ. Γυμνασίου, η Μαρία Τουλιάτου, Διευθ. Δημοτικού και ο Εμμανουήλ Πετράκης, Διευθ. Λυκείου μιλούν στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο στην αγορά, όσο και στους περισσότερους τομείς της ζωής. Στον δικό σας τομέα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με την τηλεκπαίδευση. Πώς επηρέασε τον δικό σας εκπαιδευτικό οργανισμό;

H πανδημία αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Η καθημερινότητα των πολιτών άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Η εκπαίδευση, που αποτελεί έναν θεμελιώδη πυλώνα της κοινωνίας μας, επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία. Τα Αρσάκεια Σχολεία, με αδιάλειπτη παρουσία στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας για περισσότερο από 180 χρόνια ανεξάρτητα από συγκυρίες ή δυσκολίες, προσάρμοσαν άμεσα τα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων τους στα νέα δεδομένα, αξιοποίησαν την ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio και παρέχουν στους μαθητές μέσω της τηλεκπαίδευσης παιδεία υψηλού επιπέδου. Όλοι οι ανήκοντες στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εποπτεία, τους Συντονιστές, τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς, έως το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό, συνέβαλλαν στην οργάνωση της αδιάλειπτης και απρόσκοπτης λειτουργίας των Σχολείων στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Το πρόγραμμα των μαθημάτων, οι τάξεις (δια ζώσης και ψηφιακές), η πλατφόρμα e-arsakeio και κάθε ψηφιακό εργαλείο ήταν ήδη προγραμματισμένα. Πρωτότυπο και ποικίλο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικές ασκήσεις, παρουσιάσεις, εργασίες διευκολύνουν τους μαθητές και την εκπαιδευτική διαδικασία στον μέγιστο βαθμό.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων μας με γνώση και επαγγελματισμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία καθιστούν τα μαθησιακά αντικείμενα προσιτά κι ελκυστικά για τους μαθητές. Μετατρέπουν τη δυσκολία σε ευκαιρία ανάδειξης κι άλλων τρόπων εκπαίδευσης. Είναι δίπλα στους μαθητές τους και τους υποστηρίζουν σε κάθε δυσκολία. Στη σύγχρονη εποχή, όπου η παραπληροφόρηση συχνά δημιουργεί ακόμα και μεγαλύτερα προβλήματα από το ίδιο το πρόβλημα, η απόκτηση σωστής κρίσης στο σχολείο είναι το αντίδοτο. Οι μαθητές στην ψηφιακή τους τάξη εκπαιδεύονται να αναζητούν να αναλύουν, να κρίνουν, να αξιολογούν, να οργανώνουν και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδίζονται. Υπό αυτή την έννοια η αλλαγή που επέφερε η πανδημία στην εκπαίδευση, ήταν ότι ανέδειξε την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, δεδομένου ότι στην ψηφιακή τάξη οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης που δύσκολα θα είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν στη φυσική τους τάξη. Βέβαια η τηλεκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιλαμβανόμαστε πως καμία ψηφιακή εφαρμογή δεν μπορεί ούτε πρέπει να υποκαθιστά την αλληλεπίδραση του εκπαιδευτικού με τους μαθητές στην φυσική τάξη.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ και θα μείνει. Όποια επιχείρηση δεν μπορεί με ευελιξία να απαντήσει στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του Σήμερα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο το σχολείο θα πρέπει να υποστηρίξει και να προετοιμάσει τις νεότερες γενιές στη διαχείριση των αλλαγών που επιφέρει η ψηφιακή εποχή.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τη συμβολή της στην ανάπτυξη θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα αναλυτικά προγράμματα, να εμπλουτιστούν τα εκπαιδευτικά εργαλεία και να καλλιεργηθεί στο σχολικό περιβάλλον η ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαφύλαξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τα Αρσάκεια Πατρών με μια ματιά

Τα εγκαίνια του Αρσακείου έγιναν το 1892, ενώ μετά από αρκετές μετεγκαταστάσεις, το 2004 μεταφέρθηκαν σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Πλατάνι του Ρίου. Τα Αρσάκεια Σχολεία εφαρμόζουν ένα σύγχρονο, διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών, με πλήθος καινοτόμων δράσεων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες και κατέχουν εκ των πρωταγωνιστικών θέσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Covid - H επόμενη μέρα