Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Παναγιώτης Σκέντζος: Η ανάκαμψη θα είναι αργή

Παναγιώτης Σκέντζος: Η ανάκαμψη θα είναι αργή

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματικών και βιοτεχνικών εμπορικών σωματείων Αχαΐας Παναγιώτης Σκέντζος, μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Την άποψη ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών, την έλευση του φυσικού αερίου με αγωγό και στην τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας εκφράζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματικών και βιοτεχνικών εμπορικών σωματείων Αχαΐας Παναγιώτης Σκέντζος.

Η Ομοσπονδία σας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ποιους τομείς έπληξε περισσότερο η πανδημία;

Eίναι αυτονόητο ότι λίγο πολύ όλα τα επαγγέλματα πλήττονται από την πανδημία διότι υπολειτουργεί η αγορά. Οι τομείς που έχουν πληγεί κατά κύριο λόγο είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα και αναψυχής, τα τουριστικά επαγγέλματα, οι μεταφορές, επιβατικές – εμπορικές και το λιανικό εμπόριο.

Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να επουλωθούν οι πληγές;

Κάποια από τα μέτρα που προτείνουμε ως Ομοσπονδία και κρίνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι:

• Στήριξη των ΜμΕ με επιδότηση Ειδικού Σκοπού ανάλογη της Ενωμένης Ευρώπης, βάσει εισοδημάτων – τζίρου της περιόδου προ κορωνοϊού, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

• Απορρόφηση και διάθεση όσο το δυνατό περισσοτέρων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

• Ρυθμίσεις για στήριξη της απασχόλησης με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας.

Με την εμπειρία που αποκτήσατε από την πανδημία την επομένη ημέρα τι πρέπει να αλλάξει στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και πιθανόν στον τρόπο λειτουργία της αγοράς;

Είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση για τη δημιουργία αναπτυξια- κών υποδομών με κατασκευή ή γρήγορη αποπεράτωση της οδο- ποιίας: α) Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό-Τσακώνα β) Αμφιλοχίας – Βόνιτσας – Ακτίου – Λευκάδας γ) Πατρών – Τριπόλεως (111). Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου και η σύνδεσή του με το αεροδρόμιο και τη ΒΙ.ΠΕ. θα μπορούσε να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην περιοχή. Επίσης, η έλευση του φυσικού αερίου με ορθόδοξο τρόπο (αγωγός) θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και βιομηχανιών και στην οικιακή χρήση, μειώνοντας τα έξοδα των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην τουριστική ανάπτυ- ξη της Δυτικής Ελλάδας (Θρησκευτικός, Επιστημονικός, Συνεδριακός τουρισμός κτλ).

Μετά τη λήξη της πανδημίας, πιστεύετε ότι η ανάκαμψη θα είναι θεαματική και θα μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες λόγω καραντίνας;

Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα χρειαστεί χρόνος να επανέλθουμε στην προ κορωνοϊού εποχή και παράλληλα να δοθεί νέα ώθηση. Την καθυστέρηση της ανάκαμψης θα εντείνουν ακόμα περισσότερο, οι οφειλές των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχουν διογκωθεί και καλούνται να πληρώσουν. Επιπλέον, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων συνεπάγεται και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, κάτι που θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια νέα κοινωνική κρίση. Τέλος, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά σίγουρα αποτελεί βασική τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr