Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Τάκης Θεοδωρικάκος στο thebest : Ο χαμέν...

Τάκης Θεοδωρικάκος στο thebest : Ο χαμένος χρόνος μπορεί να κερδηθεί μόνο με τις μεταρρυθμίσεις

Άρθρο του Τάκη Θεοδωρικάκου - Πρώην Υπουργού Εσωτερικών στην ειδική έκδοση του The Best για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία διαμόρφωσε μια νέα δυσάρεστη και δύσκολη πραγματικότητα στην κοινωνία και άλλαξε τον προγραμματισμό σε πολλούς τομείς της δραστηριότητας πολιτείας και πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ως πρόταγμα την προστασία της ζωής των πολιτών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παράλληλα δεν υπάρχει μέριμνα για την οικονομία της χώρας και της προοπτικής της μετά την πανδημία. Την οικονομία όμως την κινεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Χωρίς υγιές και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, με διάθεση να δώσει ξανά ώθηση στην οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Ναι μεν, λοιπόν, επικεντρωνόμαστε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά παράλληλα φροντίζουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, να στηρίξουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτική για την Ελλάδα, στο νέο, μετά κορωνοϊό, τοπίο.

Το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει τους Δήμους που αποτελούν το θεσμικό φορέα που βρίσκεται πιο κοντά από όλους στον απλό πολίτη. Καλύψαμε κατά το δυνατόν, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, τις απώλειες των δήμων από τη μη είσπραξη τελών που αποφα- σίσαμε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Στηρίζουμε σταθερά τις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική απέναντι στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος.

Πρώτον, στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των δήμων και δεύτερον, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα ο τρόπος λειτουργίας του οποίου επηρεάζει, τη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο άξονα, το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει ήδη ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ, το «Αντώνης Τρίτσης». Η αρχική χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ υπάρχει, επίσης διασφαλισμένη δυνατότητα, για επιπλέον χρηματοδότηση 1 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνται έργα σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική. Ήδη έχουν ενταχθεί έργα 1,3 δις ευρώ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπολογίζεται δε, ότι μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» θα στηριχθούν στα 5.000 έργα που θα γίνουν, περίπου 40.000 θέσεις εργασίας.

 

«Στόχος ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αξίωμά μας είναι ότι στο δημόσιο πρέπει να υπηρετήσουν εκείνοι που όχι μόνο έχουν τα προσόντα αλλά και που αξίζουν να εργάζονται σε αυτό»

Στην ίδια λογική βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Αυτή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος, στους Δήμους και στις Περι- φέρειες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση σε αρμοδιότητα, σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αναμένεται να έλθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο άξονα μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση εισάγεται στη Βουλή με στόχο να γίνει νόμος στην αρχή του νέου έτους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στην ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που συμβάλλει στη λειτουργία του δημοσίου και τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και αποτελεί στήριγμα στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Η ουσία της μεταρρύθμισης στηρίζεται σε δύο σκέλη: Πρώτον, στην είσοδο των νέων τεχνολογιών και της διαλειτουργικότητας στον ΑΣΕΠ ώστε να κερδηθεί χρόνος στην έκδοση αποτελεσμάτων. Δεύτερον, στην καθιέρωση γραπτών εξετάσεων, γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την εργασία στο δημόσιο. Στόχος ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αξίωμά μας είναι ότι στο δημόσιο πρέπει να υπηρετήσουν εκείνοι που όχι μόνο έχουν τα προσόντα αλλά και που αξίζουν να εργάζονται σε αυτό.

Θέλουμε στελέχη με δυναμική που επιθυμούν να εφαρμόσουν στην πράξη αυτές τις γνώσεις με στόχο να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο χρήσιμος σε κάθε πολίτη και στην οικονομία της χώρας.

Μέσα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενίσχυσης της αξιοκρατίας δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για το αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Με όπλο μας την ενότητα του ελληνικού λαού, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού, προχωράμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Στόχος μας είναι το τέλος της δοκιμασίας του κορωνοϊού να βρει την Ελλάδα θωρακισμένη, ώστε να μπορεί να τρέξει γρήγορα και να κερδίσει χρόνο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr