Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Κρέας, λευκό αλεύρι, ζάχαρη και αλκοόλ, ισχυροί σύμμαχοι του καρκίνου

Κρέας, λευκό αλεύρι, ζάχαρη και αλκοόλ, ...
Νασόπουλος Νάσος

13 Οκτωβρίου 2020- 490η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Σαν να μην έφταναν οι άμεσες παρενέργειες των χημειοθεραπειών το τελευταίο διάστημα με ταλαιπωρούν διάφορα αποστήματα που μού προκαλούν πόνους, δυσκολία στην κίνηση και γενικά μια ταλαιπωρία επιβαρυντική για τον εξασθενημένο από τις θεραπείες οργανισμό μου. Ας είναι καλά ο καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κ. Γιάννης Κεχαγιάς που με έχει βοηθήσει καθοριστικά για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα.   

Αυτά από το δικό μου μέτωπο και εύχομαι και ελπίζω να υπάρχουν καλά νέα από το μέτωπο άλλων συμπολεμιστών (ή συνοδοιπόρων).

Η χθεσινή ανάρτηση με το άρθρο του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Dr. Νίκου Κατσαρού για τη διατροφή ("Τρώμε καρκίνο": Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε) προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον.  Ήσαν χιλιάδες οι αναγνώστες που τη διάβασαν, ενώ δεκάδες τα μηνύματα που έλαβα και μέσω τον οποίων οι αποστολείς ζητούσαν διατροφικές προτάσεις . Το χω ξαναπεί, το θέμα της διατροφής είναι τεράστιο και ο ρόλος που διαδραματίζει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθοριστικός. Ωστόσο και σε αυτό το θέμα πρέπει να αναζητάμε τις συμβουλές και υποδείξεις ειδικών (μετά χαράς θα φιλοξενούσαμε στη στήλη άρθρα ειδικών στην διατροφή, με συμβουλές σε καρκινοπαθείς, αλλά και γι την πρόληψη του καρκίνου).

Ψάχνοντας για τεκμηριωμένες και επώνυμες συμβουλές στο θέμα, σας μεταφέρω παρακάτω  τοποθετήσεις του καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα και  της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Τριχοπούλου (τις εντόπισα στο Εθνικό σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο της περιόδου 2011-2015) σχετικά με τι ομάδες τροφίμων και πώς αυτές συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου:

«Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, κυρίως δε των καρκίνων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Το κρέας είναι βέβαια καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη. Πιθανότατα γι’ αυτόν το λόγο, η μεγάλη κατανάλωση βοδινού και χοιρινού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Επίσης, κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα και μαγείρεμα στο φούρνο κρέατος δημιουργούνται από τις ζωικές πρωτεΐνες χημικές ενώσεις, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, που θεωρούνται καρκινογόνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο το πολύ γεύματα την εβδομάδα. Ο κίνδυνος περιορίζεται ακόμα περισσότερο όταν καταναλώνονται άπαχα κομμάτια κρέατος. Γενικώς, πάντως, είναι προτιμότερη η κατανάλωση κοτόπουλου, γαλοπούλας και αρνιού από το βοδινό, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας.

Εκτός από το λίπος, καρκινογόνο δράση πιθανόν να ασκεί και η λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη, όχι μόνο είναι ένας άδειος φορέας ενέργειας χωρίς ζωτικές ουσίες, αλλά αυξάνει στον οργανισμό την έκκριση του αυξητικού παράγοντα IGF-1, που είναι παρόμοιος με την ινσουλίνη, και που ωθεί κάποια κύτταρα σε διαίρεση, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με ενέργεια ήδη υπάρχοντα καρκινογόνα κύτταρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τη χαρά των γλυκών ή των παγωτών, αλλά να περιορίσουμε την κατανάλωση λευκής ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό ψωμί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται και στο λευκό ψωμί, έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αντί για λευκό ψωμί, λοιπόν, καλύτερα να καταναλώνουμε ψωμί ολικής αλέσεως ή άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Σημαντικό επίσης ρόλο στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων και κυρίως του καρκίνου του παχέος εντέρου διαδραματίζουν οι φυτικές τροφές, φρούτα και λαχανικά και κυρίως όσες έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, όπως είναι τα χόρτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες είναι τα πράσα, τα λάχανα, τα ζυμωμένα προϊόντα (βότανα, γάλα) και τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι), καθώς και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες.

Γι’ αυτό και για την πρόληψη του καρκίνου θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, μέσω της ημερήσιας κατανάλωσης τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων. Μία καλή επιλογή θα ήταν επίσης η αντικατάσταση του κρέατος από όσπρια ή ψάρι.

Τα κορεσμένα λιπίδια έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που στηρίζουν την άποψη ότι το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά για τους καρκίνους της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, τον καρκίνου του μαστού και τον καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, καρκίνου του ήπατος και στα δύο φύλα και καρκίνου της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγου, κυρίως σε καπνιστές. Αντίθετα, η μετρημένη κατανάλωση κρασιού κατά τα γεύματα (1 ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και 3 ποτηράκια κρασιού για τους άντρες την ημέρα), παρέχει προστασία έναντι της πολύ συχνής στεφανιαίας νόσου.

(Στην αυριανή ανάρτηση θα μεταφέρω συγκεκριμένς συμβουλές διατροφής του καθηγητή κ. Τούντα).

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο