Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ιανός»: Στο «τρίγωνο» Ζάκυνθος- Κεφαλονιά-Ιθάκη το «μάτι» του κυκλώνα

Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη στο... "κόκκινο"

Πτώσεις δέντρων  σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Ο “Ιανός“, η πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου είναι εδώ και σφυροκοπά τη Δυτική Ελλάδα, ενώ κατευθύνεται προς την Αττική. 

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς ο “Ιανός”, όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, έχει ξεκινήσει το “ταξίδι” του, που όλοι εύχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο. Όσο μπορεί να το πει αυτό κανείς για έναν… Μεσογειακό κυκλώνα! 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν οι πρώτες… ψιχάλες στην Αττική, με τα νησιά του Ιονίου, την Ηλεία και τη Μεσσηνία να δέχονται περισσότερο το “χτύπημα” του Ιανού.

Στην Ιθάκη υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης αλλά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού. Έχουν πέσει δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Ιθάκη: Αγκυροβόλημενο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους- ΒΙΝΤΕΟ

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος της πόλης καθώς κι ένα ξενοδοχείο, ενώ στη Ζάκυνθο βυθίστηκε ένα ιστιοφόρο αλλά ευτυχώς οι Βέλγοι που έμεναν σε αυτό δεν βρίσκονταν μέσα. 

Η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» συνεχίζει και πλήττει την Δυτική Ελλάδα.

Ζάκυνθος

 Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Καταστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Όλο το βράδυ, τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονταv στα νησιά του Ιονίου, με Ζάκυνθο και Κεφαλονιά να αποτελούν το επίκεντρο της κακοκαιρίας.

O κυκλώνας "Ιανός" έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα στη Ζάκυνθο. Υπάρχει διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού ενώ βυθίστηκε ιστιοφόρο στο λιμάνι.

Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλεία

Στην Ηλέια ξεριζώθηκαν 11 δέντρα σε Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά. 

Ο «Ιανός» έφερε έντονη βροχόπτωση στην Ηλεία- ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.  Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

 Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι. Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Γιάννης Πομώνης και το thebest.gr στο λιμάνι της Κυλλήνης

Ο «Ιανός» σφυροκοπά το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα

«Ιανός»: Ισχυροί άνεμοι στην Κυλλήνη – Υπάρχει σχέδιο εκκένωση

Οι περιοχές που βρέθηκαν τη νύχτα στο «κόκκινο» ήταν οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Αργά το βράδυ, ο Ιανός “επισκέφτηκε” και τη Ναύπακτο…  

Αγρίεψε ο καιρός στην Κεφαλονιά -Το χτύπημα του Ιανού στην Κεφαλονιά ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης.

Βίντεο από την παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο

«Ιανός»: Πτώσεις δέντρων και πλημμύρες στο Αργοστόλι

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

Ο "Ιανός" ήρθε για να μείνει μέχρι το Σάββατο και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Με άγριες διαθέσεις, ο Ιανός έδειξε τα δόντια του από το βράδυ της Πέμπτης.

Ξεκίνησε το σφυροκόπημα με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που έφταναν τα 11 μποφόρ και υπάρχουν προειδοποιήσεις για όλη τη χώρα και κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί βρίσκεται το… μάτι του κυκλώνα.

Οι αρχές δεν σταματούν να δίνουν συμβουλές στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές κινδύνου, ενώ προσοχή συστήνουν και οι μετεωρολόγοι αφού τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα.

Σύμφωνα, πάντως, με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δεν υπήρχαν αναφορές για ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από περιορισμένο αριθμό ειδοποιήσεων για κοπές δέντρων στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Οι “εντολές” Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα είχε ανακοινώσει νέα μέτρα κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει ο κυκλώνας ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Παράλληλα τρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες”.

 

H πορεία του κυκλώνα όπως αναμένεται τις επόμενες ώρες

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις