Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κύρτσος, Παπαδημούλης και Ανδρουλάκης συζήτησαν για την οικονομική κρίση και το προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο- ΒΙΝΤΕΟ

Κύρτσος, Παπαδημούλης και Ανδρουλάκης συ...
Νασόπουλος Περικλής
[email protected] , Facebook Page

Σε διαδικτυακό debate που οργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

H εγχώρια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στο debate συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL) και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος (EPP) και Νίκος Ανδρουλάκης (S&D).

Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ερωτήσεις προς τους τρεις ευρωβουλευτές υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Καδδά, Κάκη Μπάλη και Ηλίας Σιακαντάρης.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος στον πρώτο γύρο του debate σχολίασε θετικά τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως «ως τώρα στις κρίσεις δανείζονταν τα κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα να ανοίγει η ψαλίδα Βορρά-Νότου, επίσης τα κονδύλια προτείνεται να δοθούν ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια, ενώ θετικό επίσης, αλλά μένει να γίνει πράξη, τα κριτήρια κατανομής να στηρίζονται στις ανάγκες των κρατών-μελών με βάση το πόσο χτυπήθηκαν οι οικονομίες και όχι στη βάση του μεγέθους του ΑΕΠ τους».

Το αρνητικό της γαλλο-γερμανικής πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, είναι το μέγεθος του Ταμείου , το οποίο με βάση την πρόταση από Γαλλία και Γερμανία θα φτάσει τα 500 δις ευρώ, όταν η Κρ. Λαγκάρντ εκτιμά πως θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 τρις. «Το 0,5 τρις που προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν, είναι το μισό από όσο δίνει μόνη της η γερμανική κυβέρνηση για την ενίσχυση των γερμανικών επιχειρήσεων! Αυτό εγκυμονεί έναν κίνδυνο εξαγορών από τις γερμανικές επιχειρήσεις, των φιλέτων των επιχειρήσεων του Νότου», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδημούλης δεν έκρυψε παράλληλα την ανησυχία του ότι η Κομισιόν δεν θα προκρίνει την πρόταση Μέρκελ και Μακρόν, βλέποντας και την πίεση των «ευρωτσιγγούνηδων», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Δεν απέκλεισε μάλιστα, η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν, να είναι μια πρόταση τακτικής που προβλέπει ή ανέχεται ή ακόμα και ενθαρρύνει την πίεση από τους «ευρωτσιγγούνηδες του Βορρά» προκειμένου να οδηγηθούμε σε έναν λιγότερο συμφέροντα συμβιβασμό για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Κοινοβούλιο να αναγκαστεί εντέλει υπό την πίεση του χρόνου να ψηφίσει ένα χαμηλότερο προϋπολογισμό. «Το ΕΚ πρέπει να επιδείξει σθεναρή στάση, να βάλει κόκκινες γραμμές για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης» επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κύρτσος επεσήμανε πως στα «υπέρ» της χώρας μας είναι πως «βρίσκεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πως αφού δεν έχουν εκτροχιαστεί τα δημοσιονομικά της χώρας δεν είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία του προγράμματος, υπάρχουν τα κοινοτικά προγράμματα».

Δήλωσε δε, ότι συμφωνεί με τον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά και να τα ρίξουμε κυρίως στην ενίσχυση του ΕΣΥ», σχολίασε, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι υπάρχουν πρόσθετοι όροι -βλέπω την κυβέρνηση διστακτική και ορισμένους από την αντιπολίτευση να σηκώνουν τους τόνους, βλέποντας νέα μνημόνια. Κατά την άποψή μου ο βαθμός επιτήρησης είναι ο ίδιος, είτε πας είτε δεν πας στον Μηχανισμό».

Συγχρόνως, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε υπέρ της δημιουργίας Bad Bank λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και σε αυτό συμφωνώ με τον Στουρνάρα- γιατί ναι μεν υπάρχουν τα προγράμματα "Ηρακλής" κ.λπ., αλλά πόσο χρόνο έχουμε; Αν είναι να φάμε τα επόμενα 4-5 χρόνια διαχειριζόμενοι τα κόκκινα δάνεια πάμε σε τραπεζικές περιπέτειες. Άρα, χρειάζεσαι ένα μήνυμα ότι αλλάζουν οι κανόνες και το μήνυμα αυτό μπορεί να το στείλει η Bad Bank».

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση, και η πατρίδα μας θα πάει στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε διάστημα μερικών μηνών θα πέσουμε το μισό από αυτό που πέσαμε την τελευταία δεκαετία, είναι τραγικοί οι αριθμοί αυτοί» σχολίασε κλείνοντας ο ευρωβουλευτής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τονίζοντας ότι «τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα δεν τα γνωρίζει κανείς, γιατί δεν έχει περάσει η πανδημία, όπως δεν γνωρίζουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα νέο lockdown …καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσει ακραίες δημοσιονομικές συνθήκες ασφυξίας σε όλη την Ευρώπη. Και άρα, (ανάγκη για) περισσότερα κονδύλια…».

Υπογράμμισε παράλληλα τον κίνδυνο για την Ελλάδα, «να πάρει πολύ υψηλά δάνεια χαμηλού κόστους, αλλά, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της ραγδαία, -μπορεί φέτος να παίρνουμε τα χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, αλλά του χρόνου μέσα από μια αναιμική ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση χρέους, να έχουμε μια νέα κρίση δανεισμού, άρα και ένα νέο μνημόνιο. Αυτό είναι το πολύ άσχημο σενάριο για τη χώρα μας».

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επέμεινε πως πρέπει «να απορροφήσουν οι αδύναμες δημοσιονομικά οικονομίες περισσότερες επιδοτήσεις παρά δάνεια, ώστε να κάνουμε ανασυγκρότηση της οικονομίας μας χωρίς να αυξήσουμε ραγδαία το δημόσιο χρέος». Το σημαντικό για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κατά πόσο το ποσοστό επιδοτήσεων θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα δάνεια, εκτίμησε ο κ. Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «Εκεί θα είναι η σύγκρουση, εμείς αισιοδοξούμε να είναι της τάξης του 60%-70% του συνολικού ποσού που θα αποφασισθεί».

«Ζήσαμε την τεράστια περιπέτεια του 2009 και τότε η Ευρώπη ήταν ακόμη πιο απροετοίμαστη από ό,τι σήμερα. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα πλαίσιο συναίνεσης το οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε βαθύτερα στο εσωτερικό μας. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε την εποχή των μεγάλων δήθεν, προσδοκιών, οι οποίες ήταν, επί της ουσίας, πολύ μεγάλα ψέματα τα οποία δεν βοήθησαν να περάσουμε την κρίση γρηγορότερα και με πιο ασφαλή τρόπο. Εύχομαι να συνεχιστεί η συνεργασία και ένας ήπιος δημόσιος διάλογος. Οποιαδήποτε κίνηση να πάει η χώρα μας εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, σε έκτακτες εκλογές θα είναι ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, που το μόνο που θα μου θυμίζει προσωπικά είναι το ψευτο-δημοψήφισμα του καλοκαιρού του 2015», σημείωσε.

Παρακολουθήστε βιντεοσκοπημένη ολόκληρη τη συζητηση:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις