Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΗΜΕΡΕΣ 327η-336η: Δεν ωφελεί να σκέφτεσαι μονίμως τον καρκίνο

ΗΜΕΡΕΣ 327η-336η: Δεν ωφελεί να σκέφτεσα...
Νασόπουλος Νάσος

Από 1 έως 10 Μαΐου 2020: ημέρες ενός καρκινοπαθούς

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020. Η 327η ημέρα από τότε που έμαθα ότι έχω καρκίνο. Ξυπνάω από τις 3 τα ξημερώματα. Ίσως είναι η αγωνία που σήμερα θα βγει η στήλη «Ζώντας με Καρκίνο» στον αέρα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως θα έχετε διαπιστώσει νιώθω διάφορες ενοχλήσεις: εξάντληση, βραχνάδα, βήχα. Ωστόσο, δείχνει να επιμένει η εξάντληση, ενώ νιώθω σα να έχω και πυρετό.

Η σκέψη πάει αμέσως στο κακό: «μήπως ο καρκίνος αρχίζει να με επηρεάζει και σωματικά;».

Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, από την προ καρκίνου περίοδο. Οποιαδήποτε ενόχληση ένιωθα προ καρκίνου, την προσπερνούσα αδιάφορα, άντε πίνοντας το πολύ, κάποιο παυσίπονο.

Τώρα, ακόμα και στην πιο μικρή ενόχληση, αμέσως το μυαλό μου πάει στον καρκίνο και πλέκει διάφορα σενάρια για πιθανή επιδείνωση, ή τουλάχιστον για συσχέτιση.

Είναι ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε όσοι έχουμε καρκίνο. Αν επιτρέψουμε να μας καταλαμβάνει πανικός, ή έστω ανησυχία, κάθε φορά που νιώθουμε μια ενόχληση, τότε δεν θα ηρεμήσουμε ποτέ.

Γι’ αυτό, ψυχραιμία. Ψυχραιμία και κατά κάποιο τρόπο, αδιαφορία.

Αυτό κάνω και σήμερα.

Ο καλύτερος τρόπος δε, για να βγάλω μια αρνητική σκέψη από το μυαλό μου είναι να αρχίσω να ασχολούμαι ή να σκέφτομαι κάτι άλλο. Να πάρω ένα βιβλίο και να αρχίσω να διαβάζω, να μπω στο ίντερνετ και να αρχίσω να διαβάζω άσχετα θέματα, ή να πάρω τηλέφωνο κάποιο φίλο.

Μια που ανέφερα το ίντερνετ, δεν θυμάμαι αν το ‘χω ξαναπεί, αλλά και να ‘χω, θα το επαναλάβω: ένα πράγμα που δεν έκανα όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο, ήταν να αρχίσω να ψάχνω στο διαδίκτυο πληροφορίες και συμβουλές, προκειμένου να βγάλω συμπεράσματα για την προσωπική μου περιπέτεια.

Όχι μόνον επειδή δεν θα μπορούσα να διακρίνω ποιες είναι σωστές και ποιες λάθος, αλλά καθώς είναι εκατομμύρια (περίπου 15 εκ. για την ακρίβεια) οι σελίδες που αναφέρονται στον καρκίνο, ένιωσα ότι διέτρεχα τον κίνδυνο  να «κολλήσω», να μού γίνει έμμονη ιδέα και να ασχολούμαι όλη την ώρα με σχετικές αναζητήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση θα είχα χάσει το παιχνίδι. Ο καρκίνος θα είχε καταγράψει την πρώτη νίκη του, αφού θα ασχολούμουν μόνο με αυτόν.

Και το ζήτημα είναι να μην ασχολούμαι μόνον με τον καρκίνο και όταν ασχολούμαι μαζί του, να το κάνω, όσο το δυνατόν, με θετικό τρόπο, με θετικές σκέψεις.

Αργά το βράδυ της Πρωτομαγιάς, η στήλη «Ζώντας με Καρκίνο» βγαίνει στον αέρα. Παρότι είμαι στο πόδι από τις 3 το πρωί, μένω ως αργά τα μεσάνυχτα και ξαναδιαβάζω τα θέματα που έχουν δημοσιευτεί. Παλιό δημοσιογραφικό «κουσούρι» αυτό: ο δημοσιογράφος το πρώτο θέμα που διαβάζει είναι αυτό που έγραψε ο ίδιος!

Σάββατο και Κυριακή μού τηλεφωνούν ή μού στέλνουν μηνύματα γνωστοί που δεν ήξεραν για την περιπέτειά μου και το έμαθαν τώρα, διαβάζοντας το Ημερολόγιο. Στο e-mail και στο messenger αρχίζουν να έρχονται και τα πρώτα μηνύματα αναγνωστών που μιλάνε για τη στήλη και για τη δική τους εμπειρία σχετικά με τον καρκίνο.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι για ένα δεκαήμερο, δεν ασχολήθηκα σχεδόν με οτιδήποτε άλλο, πέραν της στήλης και του Ημερολογίου.   

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΜΕΡΕΣ 323η-326η: οι δύο διπλανοί μου στην χημειοθεραπεία με τόση θέληση για ζωή

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο