Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το παλαιότερο σπίτι της Πάτρας και οι Ηπειρώτες ιδιοκτήτες του

Το παλαιότερο σπίτι της Πάτρας και οι Ηπ...

Η οικογένεια Τζίνη από την Άρτα

Αυτό είναι το παλαιότερο ίσως κτίριο στην κάτω πόλη της Πάτρας. Το Ηπειρωτικής αισθητικής σπίτι στη διασταύρωση της Μαιζώνος με την Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε το 1832. Πρόκειται για την πατρική οικία της οικογένειας Τζίνη, με καταγωγή από το Κομπότι Άρτας.

 

Πάτρα:Ένας ...θησαυρός μπροστά στα μάτια μας! Το ... - The Best News

Ο πρώτος που έφθασε στην Πάτρα ήταν ο Θεόδωρος Τζίνης, αγωνιστής του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας μυημένος από τον συμπατριώτη του Σκουφά.

Έφθασε στην Πάτρα το 1828 και μπήκε αμέσως στο εμπόριο σταφίδας, αποκτώντας τεράστια ακίνητη περιουσία. Ακολούθησε η ενασχόληση με τις τραπεζικο-οικονομικές συναλλαγές.

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμπορικού οίκου- Στο κέντρο ο γιος του Ανδρέας Τζίνης και δεξιά ο εγγονός του Κωνσταντίνος

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμ...

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμπορικού οίκου- Στο κέντρο ο γιος του Ανδρέας Τζίνης και δεξιά ο εγγονός του Κωνσταντίνος

Η οικογένεια ενισχύθηκε με τη δράση των τριών γιών του Θεόδωρου Τζίνη.

Ο Γιώργος Τζίνης απέκτησε μεγάλες εκτάσεις στο Πυροσβεστείο. Μάλιστα η συνοικία μέχρι και σήμερα ονομάζεται από τους παλαιότερους «Τζίνη».

Τα ηνία της επιχείρησης από το 1869, μετά το θάνατο δηλαδή του Θεόδωρου , αναλαμβάνει ο Ανδρέας Τζίνης ο οποίος απέκτησε τέσσερις γιους, τον Κωνσταντίνο, τον Μιχαήλ, τον Ιωάννη και τον Στέφανο. Ο Ανδρέας Τζίνης πεθαίνει στα στα 1887. Τότε αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος επί 25 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Τζίνης συμμετείχε στο Δ.Σ. του Πτωχοκομείου Πατρών και στο Λιμενικό Ταμείο ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας και άλλων σωματείων. Ασχολήθηκε επίσης με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις ως μέτοχος στην Ανώνυμο Πατραϊκή Εμποροβιομηχανική Εταιρεία.

Εξέχοντα μέλη της οικογένειας ήταν  ο Στέφανος Τζίνης, πρόεδρος της Γυμναστικής Ένωσης Παναχαϊκού και του ποδηλατικού συλλόγου Πατρών, ο Γεώργιος Θ. Τζίνης, δικηγόρος, πρώτος πρόεδρος της Παναχαϊκής Γυμναστικής Εταιρείας, πρόξενος της Ρουμανίας και παρασημοφορημένος με τον σταυρό του Σωρήρα και ο Ανδρέας Τζίνης, πρόξενος της Γαλλίας και της Σουήδιας και κάτοχος σημαντικής βιβλιοθήκης.

Το οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο πάνω μέρος της πόρτας του κτιρίου Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου

Το οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο πά...

Το οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο πάνω μέρος της πόρτας του κτιρίου Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight